Začínáme péct

O rozpálený gril je potřeba pečovat, aby si oheň udržel potřebnou teplotu a jídlo se nepřipalovalo nebo naopak nezůstalo nedopečené. Na udržení teploty nebo na povzbuzení ohně využijeme měchy na rozdmýchávání žhavého uhlí.

Pro pečení plátků masa jsou praktické alobalové misky se žlábkovaným dnem a štěrbinou pro odkapávání tuku. Připravované pokrmy získají pěknou zlatavou barvu i typickou vůni bez nebezpečí připálení. Na pečení špízů jsou však lepší jehlice nebo špejle. Kromě běžného grilovacího roštu budeme na grilování ryb a drobnějších kousků masa potřebovat grilovací mřížku, která je oboustranná, takže maso snadno obrátíme, aniž by propadlo do ohniště. Pro sledování správné teploty při pečení si můžeme pořídit vpichovací teploměr, podle něhož snadno zjistíme, zda je pochoutka již hotová bez toho, že bychom byli nuceni maso rozříznout.

Grilujeme

Kromě grilu a běžného kuchyňského náčiní, jako jsou ostré nože, budeme potřebovat i grilovací náčiní, které nám ulehčí práci s obracením masa, potíráním i porcováním. V obchodech jsou k dostání vícedílné soupravy složené z dlouhé vidličky, kleští, obracečky a štětce na potírání grilovaných pokrmů. Samozřejmě, že se náčiní dá koupit i jednotlivě, ale vždy dbejte na to, aby bylo zakončeno dřevěnými prodlouženými držadly, která zabrání popálení při manipulaci u ohně. Ochránit ruce a oblečení u rozpáleného grilu je nutností. Proto nezapomeňte na ohnivzdornou rukavici nebo chňapku a praktickou zástěru, která může (ale nemusí) mít vtipný vzor či dekor.

Na čem servírovat

Pro zahradní stolování jsou praktické hluboké i mělké talíře z plastu či papíru pro jednorázové použití, misky všech velikostí na omáčky a saláty a plastové příbory. Na výběr je z mnoha velikostí, barev a vzorů, které lze snadno přizpůsobit atmosféře a charakteru stolování. Jednobarevné v jednotném dekoru, v kontrastních barvách, s dětskými či karnevalovými motivy. Výběr je na vás podle momentální nálady.

Pro podávání nápojů je na výběr rovněž papírový materiál nebo plast. Z těchto kelímků však pivo ani víno nemusí chutnat, proto si na zahradu pořídíme nápojové sklo z keramiky nebo silnostěnné, které se tak snadno nerozbije.

Nezbytným doplňkem k talíři dobrého jídla je košíček na pečivo, slánka a papírový ubrousek nebo utěrky, které určitě nesmí na stole chybět. Doladíte-li prostřený stůl omyvatelným ubrusem nebo prostíráním a vonnou svíčkou nebude stolovníkům chybět už vůbec nic.

Autor: Irena Forejtová

Foto: archiv firem