Meruňková žemlovka
Potřebujeme: 8 rohlíků, 450 ml mléka, 2 vejce, 120 g krupicového cukru, 750 g meruňkového kompotu nebo 700 g čerstvých meruněk, 250 ml kysané smetany, máslo na vymazání formy
Postup: Zapékací mísu si vymažeme kouskem másla. Smícháme mléko, vejce a cukr a v této směsi namáčíme rohlíky nakrájené na kolečka. Těmi pak vysteleme dno zapékací misky. Druhou vrstvu žemlovky přestavují okapané kompotované nebo oloupané čerstvé meruňky. Ty následně potřeme zakysanou smetanou. Horní vrstvu tvoří opět namočená kolečka rohlíků. Takto připravenou žemlovku vložíme do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečeme asi 40 minut, dokud není povrch žemlovky zlatavý.
Meruňkové kuřecí paličky
Potřebujeme: 1 kg kuřecích paliček, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku pepře, 1 lžičku soli, 5 polévkových lžic oleje, 5 polévkových lžic meruňkového džemu
Postup: Promícháme papriku se solí a pepřem a v této směsi obalíme kuřecí paličky. Necháme je poté alespoň 2 hodiny odležet a následně je položíme na pekáč a vložíme do rozehřáté trouby na program gril, nebo horký vzduch. Malinko je zalejeme vodou. Během grilování potíráme kuřecí paličky marinádou, kterou jsme si připravili z meruňkového džemu a oleje. Podle potřeby zaléváme malým množstvím vody. Podáváme s bramborem, nebo zeleninovým salátem.
Meruňkové řezy
Potřebujeme:
těsto – 4 vejce, 110g cukru moučka, 110g hladké mouky
krém – 2 másla, 800 ml mléka, 3 vanilkové pudinkové prášky, 150g cukru krupice, cukr moučka
další ingredience – meruňkový kompot, kulaté piškoty, rum a čokoládová poleva
Postup: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme nejdříve do polotuha, přidáme k nim cukr a následně vyšleháme hustý sníh. Vmícháme žloutky a mouku. Vzniklé těsto rozetřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem a upečeme dorůžova. Uvaříme hustý pudink z mléka, pudinku a cukru krupice. Necháme jej vychladit a poté zašleháme do změklého másla. Podle chuti můžeme ještě přišlehat moučkový cukr. Vychladlý piškotový plát pokapeme rumem, potřeme polovinou vyšlehaného krému, dáme na něj piškoty a okapané meruňky, potřeme druhou polovinou krému a přiklopíme druhým plátem piškotu. Polijeme nebo pocákáme čokoládovou polevou.
Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
Potřebujeme:
těsto - 500ml mléka, 500g hrubé mouky, 30g másla, špetku soli, 3 žloutky
další ingredience – meruňky, máslo, tvaroh (vanička), piškoty, moučkový cukr
Postup: Do kastrůlku dáme vařit mléko, do kterého přidáme rozpustit máslo. Pod vařícím mlékem plotýnku vypneme, kastrůlek stáhneme a rychle do něj vmícháme mouku. Jakmile se mléko do mouky zapracuje, vrátíme kastrůlek na teplou plotýnku a chvíli mícháme, dokud se těsto lepí na hrany kastrolu. Těsto necháme alespoň 15min chladit – během chlazení občas promícháme, abychom tento proces urychlili. Mezitím si rozpůlíme a vypeckujeme meruňky. Přichystáme si velký hrnec s vodou, do něhož přidáme trochu soli. Do vychladlého těsta vmícháme postupně 3 žloutky – jakmile jeden zapracujeme tak teprve přidáváme další. Rukama si vypracujeme tuhé nelepivé těsto. Pokud nám nedrží u sebe, můžeme přidat trochu mléka.
Z těsta vytvoříme 2 válečky, které rozkrájíme na 15 kousků (každý). Tyto kousky rozplácáme dlaní, vložíme do nich půlku meruňky a zabalíme. V ruce pak vytvoříme kulatý knedlík. Připravené knedlíky pak vložíme do vařící vody, vařečkou je odškrábneme ode dna a vaříme asi 8 minut. Hotové knedlíky podáváme přelité rozpuštěným máslem s oslazeným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a piškoty.
Meruňkový džem s měsíčkem, badyánem a fenyklem
Potřebujeme: 5 kg zralých a vypeckovaných meruněk, 500 g želírovacího cukru (nejlépe BIO), 100 g přírodního třtinového cukru, špetku soli, okvětní lístky ze 2 velkých květů měsíčku lékařského, půl lžičky semínek fenyklu, 3 hvězdičky badyánu, pár kapek vodky nebo slivovice
Postup: Meruňky nakrájíme na kousky a společně se všemi surovinami dáme vařit do hrnce. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme, až se meruňky rozvaří a budou mít džemovou konzistenci (cca 40 minut). Hmotu naplníme do sterilních sklenic, nahoru džemu i do víčka kápneme pár kapek alkoholu pro dezinfekci a zavíčkujeme. Nesmíme zapomenout očistit případné kapky džemu okolo uzávěru, ať víčko těsní. Postavíme dnem nahoru a necháte vychladnout.
Grilované meruňky
Potřebujeme: meruňky (kolik sníte), máslo, skořici, špetku chilli, čokoládovou omáčku, mátu a meduňku na ozdobu
Postup: Meruňky přepůlíme a zbavíme pecek. Pečeme na rozpáleném grilu cca 2 minuty a to nejdříve řeznou stranou dolů. Poté je otočíme a opečené místo lehce potřeme rozpuštěným máslem. Po dalších dvou minutách ovoce vyjmeme z grilu. Talíř pokapeme čokoládovou omáčkou, na ni položíme ugrilované ovoce a posypeme skořicí smíchanou se špetkou chilli. Zdobíme mátou a meduňkou. Můžeme podávat s porcí vanilkové zmrzliny.
Meruňky zapečené v bílkovém sněhu
Potřebujeme: 4 meruňky, 3 vaječné bílky, 130 g cukru krupice, 60 g marcipánu, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžíce mandlových lupínků
Postup: Meruňky vložíme na 1–2 minuty do vroucí vody, aby se z nich oddělila slupka. Poté je vyndáme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vyndáme pecky. Z marcipánu vytvarujeme malé kuličky a vmáčkneme je do důlků po peckách. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Z vaječných bílků za postupného přidávání cukru vyšleháme nepříliš tuhý sníh. Jakmile je sníh krásně lesklý, máme hotovo. Meruňky klademe na pečicím papírem vystlaný plech do vzdálenosti asi 5 až 6 cm od sebe tak, aby byly marcipánem dospod. Polévkovou lžící přes ně dáme vyšlehaný sníh - meruňky nesmí ani na bocích nevyčuhovat. Vzniklé kopečky zlehka posypeme třtinovým cukrem a lupínky mandlí. Pečeme 15–20 minut dokud nebudou krásně zlaté.
Meruňkové smaženky
Potřebujeme: 3 rohlíky, 150 g tvaroh, kompotové meruňky (dle chuti), trochu cukru moučky, trochu mouky, 1 vejce, trochu strouhanky na trojobal, 2 lžíce tuku
Postup: Rohlíky podélně rozkrojíme, poté je rozpůlíme a částečně vydlabeme. Vzniknou nám rohlíkové čtvrtky, které naplníme tvarohem smíchaným dle vlastní chuti s trochou cukru a meruňkami z kompotu. Tyto čtvrtky spojíme, obalíme v trojobalu a usmažíme z obou stran na tuku.
Meruňkový kečup
Potřebujeme: 2 kg meruněk, 200 g cibule, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 1 svítek skořice, špetku soli, 2 lžíce jablečného octa, 70 g tmavého cukru
Postup: Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky, cibuli oloupeme a rovněž nadrobno nakrájíme. Všechny ingredience naházíme do velkého hrnce a vaříme, dokud se meruňky úplně nerozpadají (cca 30 minut). Jakmile jsou rozvařeny, propasírujeme směs přes síto a ještě horkou plníme do sterilních sklenic. Obrátíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Meruňkový kečup se hodí všude tam, kde byste normálně použily běžný kečup z rajčat, tedy například ke klobáse, ke grilovaným kuřecím prsům, k hranolkům apod.
- jpa -