Co je to alergie?
Původcem každé alergie jsou tzv. alergeny, které způsobují přecitlivělost člověka na určitou látku. Přehnaná reakce imunitního systému se může objevit po kontaktu s různými podněty - může jít o pyl květin, keřů, stromů, hmyzí bodnutí, plísně, roztoče, srst, peří, některé kovy, ale mohou ji vyvolat také potraviny. Alergeny vyskytující se ve formě nepatrných částeček lidské tělo vnímá jako cizí a škodlivé, proto reaguje uvolněním protilátek do krve či do tkání. Alergická reakce je často spojena s vyplavováním mediátorů, což je například histamin či imunoglobin E (IgE). Jak se mediátory uvolňují, spustí se různé tělesné reakce - nejčastěji jde o kýchání, sennou rýmu, ekzém, otékání určitých částí těla, svědění pokožky, v horších případech dochází i k dýchacím potížím a dušení, které může být život ohrožující.
Alergie na potraviny
Teoretickým alergenem může být každá potravina, ale ne všechny potraviny mají stejnou schopnost vyvolat u organismu alergickou reakci. Určité skupiny potravin jsou doslova rizikové a bývají nejčastějšími spouštěči těchto zdravotních problémů. Nepříjemné zdravotní komplikace mohou některým lidem způsobovat zcela běžné, jiným naopak nezvyklé druhy potravin. U citlivých jedinců tak mohou normálně neškodné látky fungovat negativně a vyvolat nepřiměřenou funkci imunitního systému, což ve vážných případech může vést až k anafylaktickému šoku. Alergická reakce by se tak dala nazvat poruchou imunity.
Propuknutí alergie
Proč někteří lidé mají alergii na konkrétní potraviny a někteří ne? Potravinová alergie je dána geneticky. U dospělé populace se objevuje ve 2 - 4%, u dětí pak v 6 - 8%. Alergie se však nemusí objevit již v dětství, ale v podstatě kdykoliv, v kterémkoliv věku. To, jak určité potraviny vnímáme a jak na ně reagujeme se v průběhu života mění, stejně tak, jako se mění naše stravovací návyky.
Jak se bránit?
Na nesnášenlivost těla na určitý druh potravin neexistuje bohužel žádná účinná léčba. Je samozřejmě možné podávání antihistaminik, což jsou léčiva potlačující příznaky alergie, protože znesnadňují uvolňování histaminu. Než se však rozhodnete pro užívání léků, zkuste upravit jídelníček. Nejvhodnějším řešením je se problémovým potravinám vyhýbat a zcela je vyřadit ze svého jídelníčku - podstoupit tzv. eliminační dietu. Vyloučit bychom měli i ty potraviny, které obsahují byť jen minimální množství alergenu, který našemu tělu vadí. Jde o nejlevnější, nejjednodušší a nejefektivnější řešení. Po určité době je možné zkusit potravinu do našeho jídelníčku po troškách opět zařazovat a sledovat přitom reakce těla. Alergici by měli ze svého jídelníčku vyřadit také potraviny, které jsou chemicky vylepšované a ošetřované - nevhodný je v potravinách zejména obsah glutamátu sodného, benzal-dehydu, BHT-BHA, benzoátů, vanilinu a máslové žluti.
Na které potraviny si dát pozor?
Existují potraviny, které jsou rizikové a alergické potíže způsobují lidem nejčastěji. Jde o mléko, lepek, ořechy, vejce, sóju, mořské plody, obilniny, určité druhy ovoce či zeleniny.
Nyní se na jednotlivé druhy alergií podíváme detailněji:
Alergie na mléko
Alergie na mléko je vlastně alergií na bílkovinu kravského mléka (BKM). Mléko je nejčastějším původcem alergických reakcí na potraviny u kojenců a batolat. Člověk s alergií na mléko se musí vyhýbat nejen mléku jako takovému, ale všem mléčným výrobkům, jako jsou jogurty, zmrzliny, sýry, smetana, máslo apod.
projevy alergie - alergie na mléko se může projevovat jedním nebo kombinací více příznaků, k těm nejčastějším patří:
- zácpa či průjem
- plynatost, bolest břicha, kolika
- migréna
- atopický ekzém a další kožní potíže
Alergie na lepek
Celiakie čili alergie na lepek vzniká v důsledku nedostatku mastných kyselin, vitamínu A a nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje. Celiaci by se měli vyhýbat mouce, žitu, ovsu, pečivu, sušenkám, pivu, polévkám v sáčku, bujónům v kostce, potravinářským výrobkům obsahujícím strouhanku a hydrolizovanou rostlinnou bílkovinu.
projevy alergie:
- migréna
- váhové úbytky
- trávicí problémy jako je plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpa
- folikulární keratóza - onemocnění projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži
- únava
- hormonální nerovnováha
Alergie na vejce
Člověk, který má alergii na vejce se musí vyhýbat všem druhům vajec – slepičím, kachním, husím i křepelčím. Nepříjemné reakce se dostavují většinou po požití bílku. Vynechat tedy musí veškerá jídla a potraviny, kterých jsou vejce součástí - omelety, volská oka, lečo, květákový mozeček, sněhové pusinky, majonéza, tatarská omáčka, vaječný koňak, veškerá jídla smažená v těstíčku, vaječné alternativy masa a spoustu dalšího. Je však třeba dávat pozor i na potraviny s nízkou koncentrací vajec (pečivo, těstoviny, knedlíky, zákusky, cukroví atd.).
projevy alergie:
- nadýmání
- žaludeční potíže
- vyrážky a ekzém
- astma
Alergie na ryby, korýše a měkkýše
Látky obsažené v rybách a plodech moře mohou způsobovat silné alergické reakce. Mezi nebezpečné patří zejména uzené ryby (sleď, losos, makrela, treska). Z čerstvých ryb a plodů moře pak největší problémy dělá treska, mořský jazyk, korýši a mlži.
projevy alergie:
- kožní problémy (pupínky, otoky, kopřivka),
- trávicí problémy (nevolnost, průjmy nebo zvracení)
- dýchací problémy
- migréna
Alergie na sóju
Jde o reakci imunitního systému na alergen, kterým je sójový protein. Ne všechny sójové produkty však alergii způsobují. Fermentované potraviny jsou například méně alergenní než celé sójové boby, fermentace totiž proteiny částečně rozbíjí. Lidé alergičtí na sóju by se měli vyvarovat sójové omáčky, sójové mouky, sójového mléka, sójového sýra (tofu), sójového oleje, kondenzovaných polévek apod.
projevy alergie:
- silné bolesti hlavy
- akné, ekzém, svědění kůže
- horečka
- alergická rýma
- poruchy trávení
- hormonální poruchy
- otok hrtanu
- zánět spojivek
Alergie na ořechy
Většina ořechů je silně alergenních, vyvarovat bychom se měli požití vlašských, lískových, burských (arašídů), kešu, para i piniových oříšků, pistácií, kokosu, mandlí i pekanových ořechů. Za nejnebezpečnější jsou považovány arašídy – které obsahují celkem 7 vysoce agresivních alergenů, jako je například vicilin a konglutinin. Při této alergii jsou velmi nebezpečné hlavně pražené arašídy, požití i minimálního množství může u alergika vyvolat bouřlivou reakci. Člověk může být alergický pouze na jeden druh ořechů, častější je však výskyt přecitlivělosti na více druhů ořechů, proto je doporučováno vyhýbat se raději všem ořechům. Alergici by měli vynechat také jakékoli ořechové oleje.
projevy alergie:
- dýchací obtíže (rýma, dušnost, otok dýchacích cest)
- kožní projevy (vyrážky, ekzém)
- trávicí potíže (bolestí břicha, nadýmání, průjmy)
- ve vážných případech až smrtelný anafylaktický šok - nejhorší druh alergické reakce
- jpa -