Nebojte se kuskusu, dáte si do nosu

20.10.2005

Do našich jídelníčků v posledních letech čím dál častěji proniká potravina kuskus (neboli cous cous). Mnozí lidé však vůbec netuší, o co se jedná, a tak kvůli této nevědomosti trpí vůči tomuto pokrmu nejrůznějšími předsudky. Přitom jde chuťově o rovnocenného partnera tradičním přílohám, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky.

Kuskus (nyní nemáme na mysli stejnojmenného vačnatého savce z Indonésie) je, ač to tak na první pohled nevypadá, těstovina. A sice těstovina z hrubě namleté tvrdé pšenice ve formě malinkatých kuliček. Jeho příprava je velice snadná - většina typů kuskusu, který je na českém trhu k dispozici, stačí zalít pouze vroucí vodou, a to v poměru 1:2. Kuskus nabobtná a dá se ihned konzumovat. Je však možné jej i povařit, pudusit nebo opražit.

Svou přípravou kuskus vzdáleně připomíná instantní pokrmy, ovšem narozdíl od instantních pokrmů z nudlí, těstovin či rýže je nutričně velmi bohatou a zároveň lehce stravitelnou potravinou, kterou řadíme do zdravé stravy. Vedle klasického pšeničného kuskusu se nabízí také kuskus vícezrnný či kukuřičný.

Kukus, který k nám dorazil přes státy jižní Evropy ze Severní Afriky, kde je velmi rozšířen, lze upravit na mnoho způsobů. Dá se konzumovat naslano i nasladko, zatepla i postudenu. Můžeme jím nahradit těstoviny či rýži - stačí jej vedle zalití horkou vodou osolit nebo přichutit kořením, případně opražit na olivovém oleji a smíchat s pórkem nebo čerstvou cibulkou.

Velice oblíbené pak jsou kuskusové saláty, v nichž tato surovina opět směle nahradí těstoviny nebo rýži. Jako dezert si můžete dát sladký kuskusový nákyp. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Abyste si ověřili naše slova, vyzkoušejte alespoň jeden z našich níže uvedených receptů, uvidíte, že si pošmáknete.

 

 

Kuskusový salát s tuňákem a rajčaty

Suroviny na jednu velkou mísu salátu
150 gramů kuskusu
4 středně velká rajčata
1 velká nebo 2 malé plechovky tuňáka v oleji
střední plechovka kukuřice
10 dkg eidamu, goudy nebo ementálu
sůl, pepř, bazalka, případně jiné koření
sójová omáčka

Postup
Kuskus nasypeme do mísy a zalijeme podle návodu vroucí vodou. Zamícháme a necháme pár minut stát. Rajčata nakrájíme a zamícháme společně s kukuřicí a tuňákem do kuskusu. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky a rovněž vmícháme do salátu. Osolíme, okořeníme a uložíme na hodinu do lednice, aby byl salát studený.

 

Kuskusový nákyp s banány a jablky

Suroviny na jeden pekáček

250 gramů kuskusu
2-3 banány
2-3 jablka
mandle, skořice, med

Postup
Kuskus zalijeme podle návodu dvojnásobným množstvím vroucí vody a necháme nabobtnat. Banány a jablka nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme společně s oloupanými nasekanými mandlemi, skořicí a medem do kuskusu. Můžeme nechat jemně zapéct v troubě a při servírování polít bílým jogurtem.

Autor: efa