Grilování, ať už na plynových grilech nebo grilech na dřevěné uhlí, je neodmyslitelnou součástí zahradních oslav a letní pohody na terase nebo balkóně. Grilování je zdánlivě jednoduchá příprava pokrmů, kterou, jak se často mylně domníváme, zvládne každý. Ano, hodit na gril kousek masa zvládne opravdu každý, ovšem otázka je, s jakým výsledkem. To, jak chutný a šťavnatý bude např. grilovaný steak, závisí na spoustě okolností od výběru masa, přes marinování, roztopení grilu až po vlastní grilování. A grilovat samozřejmě nemusíme pouze maso, výtečná je také grilovaná zelenina, na grilu můžeme připravit pizzu, koláč, závin, grilované kuře řadu dalších dobrot. Fantazii kuchařů se meze nekladou, je potřeba jen zvolit správný gril, pomůcky a metody.
Mezi tradiční pořadatele kurzů grilování patří jako partner s certifikací Weber World také firma Vladeko. Kurzy probíhají v prostorách zahradního centra v Tachlovicích a účastníci se mohou těšit na letošní novinku v sortimentu Weber – luxusní plynové grily Genesis II, na kterých „výuka“ probíhá. Kurzem provází duo profesionální kuchařů David Izák a Robert Foukal, kteří si vždy pro účastníky připraví nějaké kulinářské překvapení. Na posledním kurzu to byl slaný závin se slaninou, lučinou a jarní cibulkou. Pro letošní rok organizátoři zvolili trochu jiný model výuky. Účastníci kurzu se rozdělí na tři týmy zhruba po 5-6 lidech a každý tým pak pod dozorem lektorů připravuje jedno kompletní menu. Každý účastník si tak vyzkouší na vlastní kůži kompletní přípravu jídla. Není pouze posluchačem nebo divákem, ale aktivním kuchařem. Stejně jako v jiných oborech i ve vaření nejlépe funguje vlastní zkušenost.
Na kurzu se účastníci seznámí s moderními grily (plynovými i těmi na dřevěné uhlí) i jejich bohatým příslušenstvím a naučí se, jak vše správně používat, aby byl výsledek jejich snažení co nejlepší a doma se pak předvedli s nově nabytými zkušenostmi v tom nejlepším světle. Trendem současného grilování je co nejširší záběr grilovaných pokrmů od české klasiky (kuřecí křídla, kotlety a krkovice) až po moučníky, např. bábovku připravovanou ve stojanu na kuře.
Kurzy grilování na grilech Weber jsou většinou naplánovány na páteční odpoledne a trvají přibližně 4 – 5 hodin. Připravené pokrmy účastníci hned na místě ochutnávají, a domů odcházejí nejen naplnění novými dovednostmi, ale také výtečným jídlem.
Další kurz GRILAKADEMIE probíhá již 23. června od 16 hodin. Na programu budou tyto lahůdky:
• překvapení na uvítání,
• mexický rybí wrap,
• pečená krkovice s kořením Jerk, jamajská rýže.
• hovězí steak – flank steak,
• žmolenkový koláč.
Bližší informace najdete stránkách firmy Vladeko http://www.grilykrby.cz/products/kurz-grilovani-weber-akademie-live-22-6-2011/.
- PR článek -