Napařovací hrnec a vaření v páře
Příprava různých chodů najednou v napařovacím hrnci je známá věc. Tento hrnec ale na rozdíl od svých napařovacích kolegů se sítky funguje tak, že jednotlivé napařovací misky jsou opatřeny dvojitými stěnami, kterými ze spodního hrnce prochází pára. Díky této nové technologii tak nedochází k ovlivnění chutí pokrmů připravovaných v jednotlivých poschodích.
Celkem tak uvaříte najednou polévku, maso, přílohu a třeba zeleninu. Začínejte přípravou masa, vepřové doporučujeme naklepat. K potravinám můžete přidat bylinky, soli jen trošičku, ale až po dokončení vaření. K pokrmům nepřidávejte žádnou vodu, obsahují svou vlastní (kromě rýže, ta ji potřebuje). Tímto způsobem vaření se zachovají v pokrmech vitamíny, minerály, stopové prvky, pokrmy mají svoji přirozenou chuť a barvu, maso pustí svoji vlastní šťávu. Navíc vaření trvá poměrně krátkou dobu, cca 30 minut obvykle stačí. Spodní hrnec můžete samozřejmě využít i samostatně pro klasický způsob vaření. Parní hrnec využijete také jen pro obyčejné ohřátí pokrmu, do spodního hrnce dáte polévku, do vrchních pater omáčku, knedlíky, brambory či jinou přílohu a najednou ohřejete oba chody. Jednoduché, praktické a ušetří to čas i peníze a jídlo zůstane svěží a chutné i druhý den. Navíc po vychladnutí celou sadu dáte do lednice a nezabírá tolik místa jako sada běžných hrnců.
TENTO ZPŮSOB VAŘENÍ OCENÍTE
Zdůrazní vlastní chuť připravovaných pokrmů a zachová všechny jejich cenné látky. Vaření je velice zdravé a navíc rychlé.
- potraviny krájejte na stejně velké kousky, aby se stejnoměrně uvařily
- potraviny pokládejte do misek podle tvrdosti – dolů nejtvrdší, nahoru nejměkčí (nejdříve brambory, pak maso, pak zeleninu …)
- k vaření potřebujete minimum soli
- s kořením a bylinkami zacházejte také opatrně, vaření v páře dokonale využije všechny jejich aromatické látky
- hrnec otevírejte při vaření co nejméně, zbytečně tak uniká pára a prodlužuje se doba vaření
Recepty:
Krůtí rolky
Připravíme si plátky krůtího masa, které poklademe anglickou slaninou a proužky dobrého sýra, např. ovčího.
Plátky zabalíme do roličky, zpevníme párátky nebo svorkami a necháme cca 25 minut vařit v páře. Rolky jsou výborné také plněné olivami nebo houbami. Můžete je lehce dochutit saturejkou nebo tymiánem, ale opatrně, koření pro vaření v páře stačí málo!
Mleté maso v zeleném listu nebo kapustě
Připravíme si mleté hovězí nebo vepřové maso, které lehce opepříme a okořeníme, můžeme přidat najemno nakrájenou cibuli. Naplníme jím zelný nebo kapustový list, zabalíme do balíčků, které klademe do parního hrnce. Místo zelí nebo kapusty můžeme použít i paprikové lusky.