Celkem tak uvaříte najednou polévku, maso, přílohu a třeba zeleninu. Začínejte přípravou masa, vepřové doporučujeme naklepat. K potravinám můžete přidat bylinky, soli jen trošičku, ale až po dokončení vaření. K pokrmům nepřidávejte žádnou vodu, obsahují svou vlastní (kromě rýže, ta ji potřebuje). Tímto způsobem vaření se zachovají v pokrmech vitamíny, minerály, stopové prvky, pokrmy mají svoji přirozenou chuť a barvu, maso pustí svoji vlastní šťávu. Navíc vaření trvá poměrně krátkou dobu, cca 30 minut obvykle stačí. Spodní hrnec můžete samozřejmě využít i samostatně pro klasický způsob vaření. Parní hrnec využijete také jen pro obyčejné ohřátí pokrmu, do spodního hrnce dáte polévku, do vrchních pater omáčku, knedlíky, brambory či jinou přílohu a najednou ohřejete oba chody. Jednoduché, praktické a ušetří to čas i peníze a jídlo zůstane svěží a chutné i druhý den. Navíc po vychladnutí celou sadu dáte do lednice a nezabírá tolik místa jako sada běžných hrnců.

TENTO ZPŮSOB VAŘENÍ OCENÍTE

Zdůrazní vlastní chuť připravovaných pokrmů a zachová všechny jejich cenné látky. Vaření je velice zdravé a navíc rychlé.

- potraviny krájejte na stejně velké kousky, aby se stejnoměrně uvařily
- potraviny pokládejte do misek podle tvrdosti – dolů nejtvrdší, nahoru nejměkčí (nejdříve brambory, pak maso, pak zeleninu …)
- k vaření potřebujete minimum soli
- s kořením a bylinkami zacházejte také opatrně, vaření v páře dokonale využije všechny jejich aromatické látky
- hrnec otevírejte při vaření co nejméně, zbytečně tak uniká pára a prodlužuje se doba vaření

Recepty:

Krůtí rolky
Připravíme si plátky krůtího masa, které poklademe anglickou slaninou a proužky dobrého sýra, např. ovčího.

Plátky zabalíme do roličky, zpevníme párátky nebo svorkami a necháme cca 25 minut vařit v páře. Rolky jsou výborné také plněné olivami nebo houbami. Můžete je lehce dochutit saturejkou nebo tymiánem, ale opatrně, koření pro vaření v páře stačí málo!

Mleté maso v zeleném listu nebo kapustě
Připravíme si mleté hovězí nebo vepřové maso, které lehce opepříme a okořeníme, můžeme přidat najemno nakrájenou cibuli. Naplníme jím zelný nebo kapustový list, zabalíme do balíčků, které klademe do parního hrnce. Místo zelí nebo kapusty můžeme použít i paprikové lusky.