Symboly jako doporučení
Když půjdete kupovat nádobí, zaměřte se na značky, které určují vhodnost nádobí pro použití na konkrétních varných zdrojích. Podle české i evropské technické normy ČSN EN 14916 existují grafické značky označující, pro který konkrétní varný zdroj je nádobí určeno. Tyto technické normy v České republice vydává Český normalizační institut, norma však není uvedena v žádném zákoně nebo vyhlášce. Je pouze doporučením pro výrobce, nikoliv jejich legislativní povinností. Norma specifikuje grafické značky umístěné na varném nádobí nebo jeho obalu. Zákazník je tak informován o zdrojích tepla, pro které byly výrobky navrženy.
Přečtěte si také
Máte malou kuchyň? Pořiďte si skladné hrnce
Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu
Piktogramy znázorňující použitelnost hrnce na různých varných zdrojích, Foto: Tescoma
Pokud však výrobce na svých výrobcích používá nějaké symboly či piktogramy, je jeho povinností je zákazníkovi vysvětlit. Učinit tak může přímo na výrobku, na obalu výrobku, v příbalovém letáku, případně mít tyto informace zveřejněny na prodejním místě. Tato povinnost vyplývá ze Zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992Sb, paragraf 9 a 10 - Informační povinnosti. Většina kvalitního moderního nádobí má symboly zobrazeny na spodní straně dna.
Nádobí pro indukci
Nádobí určené pro indukční ohřev by mělo být vybaveno feromagnetickým dnem, což si snadno ověříte použitím magnetu. Při vaření v tomto nádobí je velmi důležité používat správnou velikost plotýnky. Nádobí s malým průměrem nemusí na výrazně větší indukční plotýnce fungovat. V současné době však existují také indukční varné desky, které běžné vyznačení větší či menší plotýnky nemají, proto na ně můžete umístit nádobí různé velikosti. Některé indukční zóny jsou zase tak inteligentní, že samy rozpoznají velikost hrnce. Teprve až hrnec umístíte na varnou zónu, začne se teplo přenášet přímo do jeho dna a tím je zajištěna maximální energetická účinnost.
Indukční technologie se vyznačují mimořádně citlivou regulací teploty, teplo je totiž distribuováno přímo v nádobě. Pod skleněným povrchem jsou umístěny cívky, které vytváří střídavé elektromagnetické pole, jež nádobu přímo zahřívá. Teplo tak vzniká v samotném hrnci a varná zóna se nezahřívá. Prostoru kolem nádoby je tak možné se bezpečně dotknout. Teplotu je možné nastavovat okamžitě, už nemusíte hrnce sundávat ze sporáku, aby nepřekypěly.
Nádobí na sklokeramiku
Pro sklokeramickou a halogenovou varnou desku (desku s halogenovými trubicemi) je nejvhodnější nádobí vybavené silným sendvičovým dnem. Jedině tak je zaručen správný rozvod tepla a nedochází k přehřívání nádobí a následnému připalování pokrmů. Především pro halogenové sporáky je silné dno a masivní provedení nádobí velmi důležité – tyto typy sporáků a varných desek totiž mají vysoký výkon. Pokud by bylo použito tenkostěnné nádobí, hrozilo by riziko mechanického prohýbání nádobí, zejména při rychlém ohřívání (např. prudké smažení).
Nádobí na elektrický a plynový sporák
Na klasickém elektrickém sporáku užijete všechny typy nádobí, stejně tak, jako je tomu na sporáku plynovém. Zde je však potřeba dodržovat správnou velikost plynového hořáku vzhledem k velikosti nádobí. Plamen hořáku nesmí nikdy přesahovat okraje dna nádobí. Pokud se tak děje, plamen ohřívá také kovové rukojeti nádobí a o ty se můžete nehezky spálit. V případě, že je vaše nádobí vybaveno plastovými rukojeti, může dojít k jejich trvalému poškození.
Přečtěte si také Proč si pořídit tlakový hrnec
Novinka – kódované nádobí
Nejmodernější nádobí bude opatřováno tzv. datametrickým kódem. Do něho již ve slévárně budou za pomoci speciálního softwaru ukládána různá data. Může tam být umístěna například informace o procesu výroby konkrétního kusu nádobí. Kdykoliv tak bude možné zpětně dohledat veškeré potřebné informace o výrobku. Zákazník bude mít navíc možnost nechat si za příplatek cca 300 Kč do nádobí vygravírovat vlastní jméno, logo, nebo cokoliv si bude přát. S touto novinkou přišla na trh česká firma TPT Coating.
- jap -
Titulní foto: AEG