V jakých troubách se dnes připravuje oblíbená pečínka? Pokud budete mít krásné nádobí na pečení, možná začnete uvažovat také o nové troubě. Dnešní hospodyňky mají na výběr z mnoha druhů spotřebičů od plynových a elektrických, přes horkovzdušné a parní trouby až po mikrovlnky a varné sklokeramické nebo indukční desky.
Mít na stole pěkně propečenou husičku, lákavě zlatavé buchty, pizzu či horké křupavé zapečené těstoviny – kdo by odolal? Abyste dosáhli kýženého výsledku, nestačí jen výkonná trouba, ale také vybrat pro přípravu pokrmu vhodný pekáč. Spálené jídlo může být výsledkem špatného výběru optimálního nádobí. Protože se i na nejkvalitnější nádobí může časem přichytávat těsto, nezapomeňte ho před pečením vytírat tukem. Zlatá Hera je v tomto směru opravdu zlatá na rozdíl třeba od olivového oleje, který se vám připálí tak, že jeho zlatá barva úplně zčerná.
Rozhoduje kvalita
Díky supermoderním technologiím poskytují nejnovější výrobky pro pečení pohodlí a zároveň zdravou přípravu jídla. Dnes už můžete dát do trouby vedle silikonových forem a pekáčů také některé nádobí z plastu, které snese neuvěřitelně teplotní rozpětí od -24°C do + 230°C a můžete na něm rovnou servírovat. Nelze nic namítat, pokud je někdo zvyklý na litinové nebo keramické pekáče a zapékací mísy, neboť své kvality nezapřou. Takzvaný římský hrnec je pro dobrou pečeni téměř nenahraditelný. Stále v oblibě zůstávají zapékací mísy z varného skla, i když mají nevýhodu v tom, že se při pádu snadno rozbijí. K cenově vyšším skupinám dnes patří především nerez a ocel se dvěma až třemi vrstvami sklokeramiky. Takový výrobek se zaručeně nerozbije, i když vám spadne na kamennou podlahu.
Nejvhodnější materiály pro nádobí, které musí snášet vysoké teploty v troubách všeho druhu, jsou teflon, ohnivzdorné sklo nebo terakota, silikon, nerez, železo a litina. Nádoby z varného skla se pro pečení a zapékání používají nejčastěji, protože na trhu najdete řadu skleněných mís a hrnců. Nejnověji vede titanové nádobí, jehož nástupcem je granitové nádobí vhodné na indukci i do trouby.
Silikon v troubě
Výrobky ze 100% silikonu jsou lehké, odolné, praktické a jsou nejlepší alternativou ke všem formám na pečení a pekáčům, vyráběným z běžných materiálů. Tepelná vodivost silikonu zaručuje dobré výsledky při pečení i vaření. Jeho nepřilnavost a elastický tvar také umožní snadný, rychlý a perfektní postup při vyjímání z formy.
Formy Silikomart Professional jsou ideální pro přípravu jakýchkoliv receptů. Mohou se použít pro pečení v plynových nebo elektrických troubách, grilech nebo stolních vařičích. Snadno dokážou odolávat jak nízkým teplotám až -60 °C, tak i vysokým až do +230 °C. Formy lze snadno umývat horkou vodou a houbou nebo v myčce. Jejich správné používání zaručí delší životnost než u jakýchkoliv jiných tradičních výrobků.
Keramické nádobí
Nádobí z keramiky patří k oblíbeným materiálům, neboť snáší teplotní šok od -20°C do +250°C. Misku je možné vyndat z mrazáku a vložit rovnou do horké trouby. Velmi odolné zapékací keramické misky lze použít do tradiční trouby, mikrovlnné trouby i myčky. Glazury misek nepropouštějí tuky. Zapékací mísy z kvalitního odolného porcelánu snáší teplotní šoky a vydrží teploty až +140 °C. Některé typy mís jsou tzv. stohovatelné, a tak je možné péci v několika mísách naskládaných na sobě. Díky silikonovým nožkám můžete mísu z trouby položit přímo na stůl.
Kvalitní nerez
Z tohoto materiálu nabízí trh nepřeberné množství nejrůznějších pekáčů a hrnců. Například pekáče z nerezavějící oceli s roštem pro dokonalé propečení bez připálení jsou opatřeny poklopem, který je určen i pro samostatné použití pro pečení. Mají také masivní úchyty pro snadnou a bezpečnou manipulaci. Nerezové nádobí z kvalitní oceli a hliníkovým jádrem Avorio je vhodné pro všechny druhy plotýnek včetně indukce a také do trouby při teplotě do 230°C. Silikonové rukojeti zabrání popálení.
Lehkost teflonu
Vařit a péct v jednom umožňuje nádobí teflonové. Většinou jde o kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem, ergonomickou rukojetí a pěkným designem. Hrnec je možné použít i do trouby (úchytky snesou teplotu do 230 stupňů). Poklice bývá zhotovena z varného skla. Tento typ nádobí je vhodný do trouby i myčky, nehodí se na indukci.
Bytelná litina
Litinová nádoba má tu výhodu, že se rychle nahřeje a postupně vydává teplo, a tak dochází k úsporám energie. Vnitřní úprava nádoby je ze sklovitého smaltu, který je vysoce odolný, hygienický a lehce udržovatelný. Nádoba je stabilní, protože je dost těžká. Každý kus je originál.
Na špici je titan a granit
Titanové nádobí je vhodné pro všechny druhy ohřevů včetně trouby a stalo se tak nedílnou součástí moderní domácnosti. V této kategorii vede stále prim AMT GASTROGUSS. Nádobí špičkové kvality se vyznačuje vysokou odolností a hlavně nepřekonatelnou nepřilnavostí materiálu. Výběru však věnujte maximální pozornost, na trhu se objevuje mnoho druhů a značek, jejichž cena se pohybuje od 350 Kč až po 8 000 korun.
Náročným zákazníkům lze doporučit granitové nádobí vhodné do trouby i pro indukční ohřev. Převratnou revoluci zaznamenaly dvoudílné pekáče, jejichž provedení umožňuje použít víko jako další pekáč. Pokud potřebujete, můžete na pekáči a samostatném víku pracovat i na indukčním vařiči. Kdo si potrpí na kvalitu a vysoce jakostní zpracování s nadčasovým designem, určitě si vybere.
Rady pro nákup
Jistou záruku kvality vám zajistí nákup nádobí ve značkových prodejnách. Je dobré projít jich několik, i na internetu, porovnat ceny a pak až vybírat. Spotřebitelská zásada praví, že příliš nízká cena bývá spojena s nízkou kvalitou, nemusí to však být vždy pravdou. Při volbě velikosti se řiďte počtem osob v domácnosti i případnými hosty. U nádobí kromě velikosti a ceny vycházejte také z toho, v jakém typu trouby pokrm připravujete. Případně se poraďte s personálem prodejny a odborníky. Jen tak se stane vybrané nádobí vaším pomocníkem ke snadnému a kulinářskému kouzelní právě v té vaší troubě.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem