Multifunkční hrnec - to je nástup nové generace spotřebičů

17.6.2010

Multifunkční přístroje jsou v kuchyni vítanými pomocníky. Není divu, když umí vařit, dusit, zapékat, fritovat a ještě k tomu upravit v jednom čase nad sebou v patrech několik pokrmů najednou. Možná jste je ještě neobjevili anebo nejsou ve vaší domácnosti ještě stále dostatečně doceněny.

Multifunkční hrnec - to je nástup nové generace spotřebičů

Zkušení kuchaři už dlouho vědí, že přípravu jídel v troubě mohou zlepšit použitím ventilátoru, který urychluje oběh horkého vzduchu v troubě. Tradiční konvekční trouby obsahují kruhový ventilátor, který je připevněn k jedné straně uvnitř trouby.

Multifunkční hrnec přináší revoluční přístup k některým ověřeným přípravám pokrmů. Tyto spotřebiče moderního typu jsou vlastně takové revoluční remosky s řadou nových funkcí. Trh jich nabízí nepřebernou spoustu v nejrůznějších variantách. Umožňují nejen úsporu času při vaření, ale jsou vhodné i pro dietní programy, protože se v nich vaří s minimem soli a tuků a většinou takový praktický hrnec umí také zdárně a hlavně zdravě ohřívat v páře. S multifunkčním hrncem je možné připravovat zdravé a přitom vynikající pokrmy za méně času než při tradičních metodách.

Geniální příprava pokrmů

Kupříkladu halogenový varný hrnec. Dá se v něm připravit chutná pečeně jako z plynové či elektrické trouby a je to stejně tak rychlé jako v mikrovlnné troubě. Výrobce halogenového varného hrnce od JML garantuje dobu pečení až o 40 procent kratší než v běžných troubách, přičemž není nutné pokrm ani rozehřívat, a tak šetří energii. Halogenové varné hrnce jsou většinou vybaveny speciálním rozmrazovacím programem – Thaw.

 

Varný hrnec pracuje pomocí halogenového světelného zdroje, který vyrábí infračervené světlo. Jídlo se rychle prohřeje a zároveň si uchová své charakteristické aroma, vůni a chuť, jako by bylo připravováno v klasické troubě. Pokrmy jsou pak lahodné a chutné. Protože z každého jídla odteče také přebytečný tuk, připravuje tak jídla mnohem zdravější.

Cirkulující horký vzduch se postará o to, že jídlo nebude vysušené a zároveň zajistí rovnoměrné pečení. Zaručí tak, že pochoutka nebude kašovitá, tak jako se občas stává při dušení v mikrovlnné troubě, ale pěkně křupavá. Hrnec obsahuje více mřížek, a tak je možné připravit pokrmy na dvou i více plochách najednou. Jednoduché ovládání regulátoru teploty a časovače přinesou jistotu i méně zkušeným hospodyňkám nebo kuchařům. Je příjemné, že skleněná varná mísa dovoluje nakouknout, jak příprava jídla probíhá. Zanedbatelná určitě není také praktická funkce samočištění. Velmi pohodlné nastavení programu na funkci samočištění – Wash se postará o jednoduché čištění i ošetření hrnce.

Abyste si usnadnili čištění, je vhodné před vařením vystříkat mísu včetně roštů a plechů sprejem proti přilnavosti. Po vaření bude pak odstranění mastnoty a zbytků ještě jednodušší. Pod spodní rošt je možné také umístit fólii případně trochu horké vody, aby vychytala kapky tuku. Grilujte na nejvyšším roštu, opékejte či pečte na roštu nejnižším.

V e-shopech pořídíte halogenový varný hrnec už kolem dvou tisíc korun.

Zdravější životní styl

V multifunkčním hrnci se potraviny připravují pomocí horkého vzduchu metodou suchého pečení, přičemž pokrmy leží na drátěných roštech. Minimalizuje se tak zadržování tuku, což vede ke snížení obsahu kalorií, nižší konzumaci tuku a tudíž snížení škodlivého cholesterolu. Brzo zjistíte, že s multifunkčním hrncem nebudete u převážné většiny receptů používat ani olej, máslo, margarín či jakýkoliv jiný tuk.

Pokud musíte dodržovat přísnou dietu bez tuků, dají se v multifunkčním spotřebiči připravit například brambůrky úplně bez oleje a budou stejně zlatavé a křupavé, jak jsme zvyklí. Nicméně trocha olivového oleje jim dodá lákavý vzhled a vynikající chuť. Brambory na plátky se mohou smažit vzduchem na velmi malém množství oleje.

Multifunkční hrnec opéká, peče, smaží nasucho, ohřívá, griluje a umí potraviny i skvěle dusit v páře. Maso se na vnějších stranách rychleji zatáhne, a tudíž šťáva zůstane vevnitř a vyteče jen přebytečný tuk. Multifunkční trouba připraví potraviny za mnohem kratší dobu než průměrná konvekční trouba.   Chlebové těsto i jiné pečivo v takovém hrnci lépe kyne a je nadýchanější, protože zůstává vlhčí než ve standardní troubě. Nakynutější pečivo je výhodné zvláště u koláčů, košíčků a dortů.

Multifunkční hrnec je králem kuchyně

Víceúrovňový systém umožní věčně spěchajícím připravit kompletní jídlo najednou, dokonce o několika chodech. Bez toho, aby se smísily chutě, je možné připravovat například kuře, brambory a chléb společně v jednom čase. Můžete tak podle libosti experimentovat se svými oblíbenými pokrmy a obměňovat přitom dobu doporučenou k přípravě. Za čas určitě přijdete na bezpočet kombinací podle vlastní chuti.

Dá se konstatovat, že multifunkční varný hrnec nahradí až 10 přístrojů najednou – ať už jde o klasickou troubu, troubu s roštem, mikrovlnnou troubu, toustovač, elektrickou pánev na smažení, gril klasický i velký gril, fritézu či hrnec pro pomalou přípravu pokrmů včetně elektrického pařícího hrnce.

Nezanedbatelnou výhodou multifunkčních hrnců je skutečnost, že jsou přenosné, takže je bez potíží může vzít s sebou na cesty nebo na rekreační chalupu či chatu.

-ar-

Foto: archiv firem