Vařit, péct i fritovat
Elektrické hrnce obecně se těší velké oblíbenosti. Pro zdravé vaření jsou vyhledávány například tzv. pomalé hrnce, které stačí nastavit, zapnout a dále už všechno zvládnou sami. Některé jsou určeny pouze k vaření, jiné mají více funkcí. A právě o tom náš článek je.
Takzvané „multicookery“ totiž zastanou nejen vaření, ale také pečení, rozmrazování a mnoho dalšího. S jedním spotřebičem díky tomu zvládnete hned několik druhů úprav.
Elektrické hrnce se nedají používat jako ty klasické na elektrické nebo plynové sporáky. Fungují jako běžné elektrické spotřebiče, tedy po zapojení do zásuvky.
Multifunčkní tlakový hrnec SAGE BPR700BSS
Přehled funkcí
Při výběru multifunkčního hrnce je třeba vědět, k čemu jej chcete využívat. Některé funkce sice mohou být praktické, ale ne pro každého. Jednoduše jde o to vybrat takovou kombinaci, která vám sedne nejlépe.
Elektrické hrnce obvykle mívají kolem 5 až 10 funkcí a k tomu několik typů programů a nastavení. Mezi základní funkce patří klasické vaření nebo vaření pomalé, které zajišťuje důkladnou a zároveň zdravou přípravu jídla, tlakové vaření či vaření v páře. V tomto spotřebiči můžete také péct, grilovat, zapékat, smažit nebo zavařovat.
Přečtěte si také článek Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Jak už bylo řečeno, některé elektrické hrnce bývají vybaveny i specifičtějšími funkcemi. Můžete se tak setkat třeba s rýžovarem, programem pro přípravu vajec, rozmrazovačem, funkcí pro přípravu fondue a dalšími.
S tím pak souvisí i další příslušenství, jako termostat, časovač, nastavení teploty, funkce udržování teploty, odložený start a podobně.
Jak vybrat multifunkční hrnec
Funkcí existuje opravdu mnoho. A tak si v první řadě promyslete, jaké pokrmy připravujete nejčastěji a jaké programy a funkce pro vás budou ty pravé, abyste zbytečně nepřipláceli za něco, co téměř nevyužijete.
Vybírat je třeba také podle velikosti. V dvoučlenné domácnosti bez problému vystačíte s hrncem o objemu do pěti litrů, v tří až čtyřčlenné rodině pak počítejte s objemem od čtyř do osmi litrů a při větší vytíženosti pak lze pořídit i dvanáctilitrové hrnce.
Při výběru sledujte i výkon a spotřebu elektřiny. Obecně ale platí, že mezi velké výhody těchto spotřebičů patří právě úspora energie, protože jí k vaření či pečení nespotřebují tolik, jako něžné hrnce a sporáky.
Rozmyslete si také, jaký způsob ovládání vám bude nejvíce vyhovovat. Některé elektrické hrnce jsou totiž vybaveny pouze tlačítky, jiné mají světelný LCD displej. No a čím je hrnec „samostatnější“ tím víc vám ušetří práci (časovač, termostat, udržení teploty a podobně).
Co se týče ceny, jako u dalších elektrických spotřebičů je zde opravdu široká škála. Elektrický hrnec pořídíte už od cen kolem jednoho tisíce korun, ty lepší ale zasáhnou do rozpočtu více a je třeba počítat s cenami od pěti tisíc výš. V poměru cena a výkon však vítězí modely za ceny kolem 2 až 3 tisíc Kč, což jsou vzhledem k multifunkčnosti příjemná čísla.
Přehled multifunkčních hrnců
Jak vůbec multifunkční hrnce vypadají? Představme si pár konkrétních kousků v různých cenových relacích a s rozličnými funkcemi, které si v uživatelských recenzích získaly dobrá hodnocení.
Velice užitečnou funkcí je tlakové vaření, které má multifunkční tlakový hrnec ETA s pěti automatickými programy a řadou funkcí. Za cenu od 1731 Kč v tomto spotřebiči získáte možnost tlakového vaření, pomalé vaření, ohřívání, pražení/ožehnutí/smažení a vaření v páře.
Povrch nádoby je nepřilnavý, lze nastavit dobu vařený i odložený start nebo udržování teploty až na 8 hodin.
Hrnec ETA Tauro 2131 90000
Praktickým pomocníkem bude i multifunkční hrnec Sage o objemu 1,8 litru, který je ideální pro přípravu rýže, rizota, dušených pokrmů, omáček, pokrmů v páře a a podobně.
Má funkci automatického vypnutí, funkci udržení pokrmu v teple a vyjímatelný vnitřní hrnec, který lze pohodlně i s pokličkou umýt v myčce. Díky své menší velikosti je vhodný pro přenos a využití například na chatě.
Hrnec SAGE BRC600 s vložkou pro vaření v páře
Pokud jste vášnivými kuchaři a využijete větší množství funkcí, pak by se vám mohl zamlouvat elektrický hrnec Gastroback.
Kromě standardního vaření lze hrnec využít pro vaření v páře, fritování, smažení, pečení chleba, výrobu jogurtu, výrobu marmelád, aspiku, fondue atd. Je navíc vybaven funkcí oblíbeného pomalého hrnce a také funkcí pro přípravu rýže.
Hrnec o objemu pěti litrů má dokonce program samočištění a mnoho dalších.
Hrnec Gastroback 42526-Multi Cook Plus
Pokud zamíříme k dražším variantám, můžeme si představit například hrnec Catler. Jedná se o indukční multifunkční hrnec o objemu 3 l pro tzv. 3D přípravu pokrmů. Catler vaří, smaží, peče, dusí, vaří v páře a disponuje funkcí pro udržení teploty. Nechybí ani odložený start, dětský zámek a časovač.
I zde je k dispozici samočistící program, který díky páře zbaví hrnec všech mastnot a nečistot. Vaření se usnadní díky systému umělé inteligence, který vyhodnotí ideální teplotu a dobu vaření pro dané množství surovin.
Hrnec Catler MC 8010
Hlavní výhody a nevýhody elektrických hrnců
Ta největší výhoda multifunkčních elektrických hrnců byla zmíněna už nesčetněkrát. Spektrum možností, které nabídne jeden jediný spotřebič, je opravdu praktické. S tím souvisí úspora místa, peněz i vaší vlastní energie.
Tyto hrnce jsou přenosné a lze je využít například i na chalupě, kde v nich připravíte jak polévku, tak třeba čerstvý chléb nebo moučník. Výhodou je také bezpečnost. Běžný hrnec vám na plotně jen tak nezačne pípat, že je něco v nepořádku nebo že už dovařil, jídlo v něm musíte navíc stále hlídat. To v tomto případě zvládá spotřebič zcela sám.
No a najdou se i nějaké mouchy? Pár určitě. U některých modelů je složitější údržba, ne vždy je k dispozici vyjímatelný vnitřek, který lze snadno umýt v myčce. Je třeba také počítat s tím, že se jedná o elektrický spotřebič, který nejspíš nebude mít tak velkou životnost jako klasický hrnec a sem tam se vloudí nějaká ta porucha.
Určitě to ale není příliš časté. Každý jednotlivý model pak má své vlastní mušky, ale celkově lze říci, že je to spotřebič, jehož koupě byste rozhodně neměli litovat.
Text: Eliška Střelková
Foto: archiv firem