Jak to všechno začalo?
Kdysi kolovalo rčení, že všechny cesty vedou do Říma. Za mozzarellou se budeme muset vydat ale kousek dále, do Kampánie. Nejlepší věci objevujeme vlastně omylem. Vezměte si třeba popcorn, brandy, chipsy nebo bagru. A stejně tak to bylo i s mozzarellou.
Traduje se, že jakýsi italský sýrař měl špatný den. Když přenášel čerstvý tvaroh, zakopl. Tvaroh neskončil na zemi, ale v hrnci s vroucí vodou. A mozzarella byla na světě. Dokud však nebylo známo pasterizované mléko, mohli se jí těšit pouze místní obyvatelé.
A jak se vlastně vyrábí?
Mozzarella se dělá z mléka. To se pomocí syřidel nechá srazit na tvaroh. Když se tvaroh trochu usadí, krájí se na malé kousky, které se vhazují do vroucí vody. Vytvoří se hutná lesklá masa, která se pořádně zamíchá. Poté se z ní odkrajují kousky, jež zručné ruce sýraře tvarují do kuliček. Vše se zchladí ve studené vodě. Mozzarella se pak nakládá do slané syrovátky.
Odtud dostala mozzarella i své jméno. „Mozzare“ totiž znamená odříznout. V dnešní době je přehršel různých forem a tvarů, v nichž ji seženete. Kromě typických koulí jsou to pak zejména malé třešínky (ciliegine), ty jsou výborné k předkrmu například s hroznovým vínem a chlazeným rosé, uzlíky (nodiny) a obří knedlíky pro jedlíky.
Jak vypadá čerstvá mozzarella?
Čerstvá mozzarella je měkká, pružná, voní po mléce a má bělavou barvu. Docela slušně se krájí a její nejčastější použití je v salátu Caprese. S tím se dozajista setkal již každý z nás. Plátky mozzarelly střídají plátky čerstvého rajčete, to dozdobí lístky bazalky, špetka pepře a soli dodá ten správný říz a chybět samozřejmě nemůže olivový olej, kterým se celá ta dobrota zakápne chvíli před podáváním.
Ve chvíli, kdy si domů přinesete kuličku, která je již zpola vyschlá, drolí se, při nařezání na plátky nedrží tvar ani přibližně, je spíše smetanová až žlutá a syrovátka se podobá mléku, je něco špatně. U mozzarelly se skutečně vyplatí dodržovat expirační dobu na obale. Stejně tak věta „po otevření ihned spotřebujte“ zde má svůj důvod. Některé mozzarelly v nálevu sice vydrží i dva týdny, odnesou to však vaše chuťové buňky, protože taková mozzarella nikdy nebude tak dobrá, jako ta čerstvá. Mozzarellu nikdy neskladujeme v mražáku!
Není mozzarella jako mozzarella
Bílá hmota prodávající se povětšinou v českých obchodech má s tou pravou a originální mozzarellou pramálo společného. Mozzarella se totiž kromě tvarů liší ještě zpracováním. Nejčastější a nejlevnější varianta je označována jako „fior di latte“ neboli „mléčný květ“. Takový sýr je zářivě bílý, téměř bez chuti, pružný a bez aroma. Vyrábí se z kravího mléka.
Skutečná mozzarella se vyrábí z mléka buvolů z Kampánie. Tento sýr nese ochrannou známku DOP (Protected Designation of Origin) stejně jako například Štramberské uši. Jednoduše to znamená, že jej lze vyrábět pouze na určitém území. Buvolí mozzarella ("Mozzarella di Bufalla Campana") je aromatická, chuťově velmi výrazná a v rukou dobrého kuchaře umí dělat zázraky.
Celou trojici doplňuje uzená mozzarella "affumicata". Aby v minulosti sýr vydržel delší dobu, musel se vyudit. Tak vznikl tento typ mozzarelly, která se udí nad ohněm z místních druhů dřev a má také velmi typickou vůni.
Oblíbené recepty s mozzarellou
Výživoví odborníci a vyznavači zdravé stravy mozzarellu vysloveně milují. Má vysoký obsah vápníku a vody, která redukuje podíl tuků a solí. Méně tak zatěžuje játra a ledviny.
Zapečené brambory (4-5 porcí)
1kg brambor
1ks červené cibule
250g mozzarelly
10 stroužků česneku
200g anglické slaniny
1ks pórku
6-7ks vajec
2 kelímky zakysané smetany
sůl, pepř, máslo a koření dle chuti, nálady a potřeby
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Až vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Očištěnou cibuli s pórkem nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme je na anglické slanině krájené nadrobno. Necháme vychladnout. Česnek prolisujeme a smícháme jej se zakysanou smetanou. Připravíme si mozarellu. Tu, okapanou, naporcujeme na kolečka. Vejce smícháme v misce s kořením.
Máslem vymazanou formu zaplníme bramborami, osolíme, opepříme. Potřeme je smetanou s česnekem. Poté přijde na řadu směs slaniny, cibule a pórku. Poté klademe kolečka mozzarelly. Vrstvy opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Poslední však musí být brambory, které lehce omastíme máslem. Po chvíli pečení v troubě na 220°C brambory zalijeme vejcem a pečeme dozlatova. Ideálním doplňkem k zapečeným bramborám jsou saláty z čerstvé zeleniny.
Jednohubky s mozzarellou
½ odtučněného tvarohu
1ks malé cibule
100g mozzarelly
100g husté zakysané smetany
2 balíčky racio koleček (s příchutí či bez příchutě, to je na vás)
oregano a sůl dle chuti
Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulku nakrájíme nadrobno. V misce smícháme tvaroh, smetanu, cibuli a sýr a dochutíme oreganem a solí. Pomazánku necháme odležet asi půl hodiny, poté znova promícháme a nanášíme na racio kolečka. Dozdobit můžeme sušeným oreganem.