Co vědět než mlýnek na kávu koupíte

Kávomlýnky jsou založeny na dvojím principu mletí. Modely s rotačními noži patří do kategorie tříštivých mlýnků, druhým typem jsou mlýnky s mlecími kameny, kterými se dá lépe regulovat stupeň mletí od jemného až po hrubozrnné. Při výběru kávomlýnku je důležité, aby byl opatřen kovovými mlecími kameny s jemně odstupňovaným nastavením hrubosti mletí. Správně nastavený mlýnek na optimální hrubost kávy je nesmírně důležitá a pro přípravu pravého espressa téměř klíčovým procesem.

Vzhledem k tomu, že je potřeba hrubost mletí kávy neustále měnit v závislosti na klimatických vlastnostech (je-li suchý vzduch, káva se chová jinak, než když například prší), vybírejte mlýnek, který umožňuje snadnou manipulaci s mlecími kameny, aby se vám s nimi snadno a dobře manipulovalo. Který mlýnek si vybrat? Kávomlýnky jsou na trhu ve většině případů od zahraničních výrobců. Standardní kvalitu nabízí ETA mlýnek s mlecími kameny, šesti stupni regulace jemnosti mletí a pojistkou proti přetížení v plastovém bílém provedení. V přibližně stejné cenové relaci je multifunkční mlýnek na kávu Tefal, který se podle výrobce může použít na mák či bylinky. (Z hlediska příznivce dobré kávy si sice nedokážu představit, jak bude chutnat káva po nasekané petrželce, i když je nůž vyroben z nerez oceli, ale možná to výrobce myslel dobře). U mlýnku Tefal lze v porovnání s výkonnějšími modely kávomlýnků za handicap považovat poměrně vysoký příkon.

Concept se na trhu prezentuje kávomlýnky Severin a Valentino s oddělenými zásobníky na neumletou a umletou kávu. Oba melou tříštivým systémem mlecích kotoučů z litiny, mají nastavitelný časovač podle množství kávy a standardní nastavení jemnosti mletí ve třech úrovních, na jemné, střední a hrubé.

Mlýnky Fagor se vyrábějí v modelech s tříštivým procesem mletí rotačními noži. Jeden model je vybaven automatickým vypínačem, druhý jemnost mletí reguluje délkou spuštění kávomlýnku. Typ s mlecími kameny je kvalitou srovnatelný s téměř profesionálními kávomlýnky italských či německých výrobků.

Ve vyšších cenových kategoriích se pohybují mlýnky od známého výrobce kávovarů Krups. Mlýnek z nerez oceli kombinovanou s černým plastem umožňuje nastavit sedmnáct režimů jemnosti mletí, kávu před přepálením chrání automatická kontrola. Mlýnek se snadno se čistí kartáčkem, který je dodáván jako součást příslušenství k mlýnku.

Italské kávomlýnky z produkce společnosti DeLonghi jsou na našem trhu ve třech verzích. Všechny jsou v jednotném černohnědém moderním designu s rotačními noži z kvalitní nerezové oceli a prostorem pro uložení napájecího kabelu. Mlýnky jsou opatřeny gumovými zarážkami, které zajistí stabilitu přístroje během provozu.

Ta nejlepší, téměř profesionální, je označena jako typ KG 59 s osminásobnou nastavitelnou hrubostí mletí od hrubé po jemnou a má dávkovací časovač pro správné nastavení doby mletí, což je důležité pro zachování aróma kávy. Dvojí bezpečnostní systém hlídá případné přehřátí přístroje a samočinně se podle nastavení vypne. Podobné parametry najdeme i u kávomlýnků Bosch.

Autor: Irena Forejtová

Ilustační foto: Brumbino.cz, Koridor.cz