Stolní trouby patří mezi spotřebiče, které v kuchyni nezaberou příliš místa, ale přesto zastanou spoustu práce. Dokážou významně usnadnit přípravu jídla a budou nám neustále po ruce, třeba i na chatě. Skvěle se hodí do malých kuchyní, kde není místa nazbyt, ale ocení je také všichni, kdo jsou, jak se říká singles, i ti, pro něž není pečení a příprava jídla zrovna koníčkem. Také studenti si rádi sem tam upečou kuře, nebo třeba pizzu. Čas od času troubu zkrátka potřebujeme všichni.


Mini trouba s kapacitou 28 l disponuje 6 funkcemi. Trouba Sencor SEO 2810BK s plynulou regulací teploty od 90–230 °C dále nabízí funkci 60minutového časovače se zvukovou signalizací a integrované vnitřní osvětlení. Elektrická trouba je opatřena dvířky s dvojitým skleněným průzorem pro lepší tepelnou izolaci a tepelně izolovaným madlem.

Mini trouby jak je již z jejich názvu patrné nezabírají příliš místa, velikostně odpovídají mikrovlnným troubám a mohou stejně jako ony stát volně na kuchyňské lince. Můžeme je tedy kdykoliv přenést tam, kam zrovna potřebujeme. Výhodné jsou také z pohledu úspory energií, protože tak nemusíme například pro rozpečení housky roztápět velkou troubu. Stolní trouby jsou tedy typické svým menším objemem, snadným zapojením a hlavně mobilitou.

Jaké jsou výhody stolních trub?
- zabírají mnohem méně místa, než klasické trouby a sporáky, čímž šetří drahocenný prostor
- dochází k výrazné úspoře energie, protože vnitřní prostor, který je třeba ohřát, je mnohem menší
- jsou mobilní, můžeme je vzít s sebou třeba na prodloužený víkend na chalupu

Multifunkční mini trouby pro zdravé stravování

V dnešní době existují multifunkční stolní trouby, v nichž se dá uvařit vše, na co si vzpomeneme. Zvládnou grilování, pečení, zapékání či rozpékání. Jsou vybaveny grilem, případně i otočnou jehlou a nechybí časovač. Některé modely umožňují ohřívání a dokonce i vaření v páře. Ocení je tak i ti, kdo dávají přednost zdravému způsobu stravování. Dokáží zachovat v potravinách výživné látky a hotové jídlo je tak měkké a šťavnaté i bez přidání tuku.


Mini trouba s kapacitou 18 l zaujme svým krémovým vintage provedením. Retro trouba Ariete ART 979/03 se 3 pozicemi vaření je dále vybavena mřížkou z nerezové oceli a hliníkovým tácem. V troubě můžete bez obav připravovat i pizzu díky vyklenuté zadní části. Příjemný provoz dále podpoří i 60minutový časovač a kontrolka připravenosti teploty.

Technologie šestého smyslu

Některé mini trouby jsou vybaveny unikátní technologií šestého smyslu, kdy se o připravované jídlo nemusíme vůbec starat. Trouba pomocí senzoru sama zjistí, jaký je počáteční stav daného pokrmu a porovná ho s očekávaným stavem na konci procesu. Podle toho si nastaví optimální výkon a oznámí, jak dlouho se jídlo bude připravovat. Velmi užitečné je to zejména při vaření v páře, kdy je v ten správný okamžik vstřikováno správné množství páry. Pro tento způsob přípravy pokrmů jsou ke stolním troubám dodávány speciální nádoby.

Dokonale propečený pokrm

Některé mini trouby kromě klasického pečení nabízí i možnost horkovzdušného a mikrovlnného způsobu ohřevu. Technologie horkého vzduchu pomáhá připravit pokrm šetrně a zdravě. Horkovzdušná trouba je vybavena ventilátorem zajišťujícím rovnoměrné udržování teploty uvnitř trouby pro lepší propečení pokrmu. Ventilátor lze použít jak společně s grilem, tak i s konvenčním pečením. Při pečení je možné si vybrat horní či dolní pečení, případně kombinaci obou možností. Jídlo se tak peče nebo vaří při nižší teplotě a díky současnému působení mikrovln je hotovo za podstatně kratší dobu. Tím je ušetřena nejen energie, ale především zůstanou zachovány výživné látky v pokrmu.

Horkovzdušná minitrouba G3Ferrari G10003 Riace 48 s otočným grilem. Nabízí objem 48 litrů a teplotu můžete nastavit od 100 do 230°C. Je vhodná pro nádoby o šířce až 33cm a pro vaší bezpečnost je vybavená dvojitým bezpečnostním sklem.

Další vychytávky

Jako mini sporák je pak možné využít stolní trouby vybavené dvěma či třemi plotnami na vaření. Jde tedy vlastně o mini troubu a dvouplotýnkový vařič v jednom spotřebiči. Plotýnky i troubu je možné provozovat současně, plotny mají samostatnou regulaci. Aby toho nebylo málo, tak ty nejmodernější multifunkční stolní trouby zvládnou dokonce promíchat těsto, urychlit jeho kynutí, upéct chleba, koláč nebo cukroví.

Jakou vybrat?

Pro stolní trouby je typický jejich menší objem, v obchodech je tak možné nejčastěji narazit na modely o objemu od 12 do 39 l. Důležité je se při výběru zaměřit na příslušenství, které je součástí trouby – pečící plechy, rošt, pizza rošt či keramická plotna na pizzu, nepřilnavý talíř, vyjímatelný hluboký tácek na drobky pro snadné čištění a další. Trouby, které jsou určeny i pro pečení chleba a hnětení těsta bývají vybaveny kulatou formou s míchací lopatkou, odměrkou a odměrkovou lžící. Je dobré, když je trouba vybavena časovým spínačem s automatickým vypnutím a zvukovým oznámením, má nastavitelný termostat (nastavení teploty pečení např. od 50 až do 280°C) či vnitřní osvětlení pro možnost kontroly průběhu pečení pokrmu.


Mini trouba ET 3031 Black v černé barvě s vnitřním objemem 30 l disponuje otočným rožněm a dvěma varnými zónami. Vybírat můžete z 5 funkcí ohřevu včetně funkce ohřevu s ventilátorem. Teplotu v troubě lze plynule regulovat od 90 do 230°C.

Stolní troubu vybírejte podle jejich funkcí, sami nejlépe víte, které rozhodně využijete a které jsou pro vás zbytečné. Možná se vám bude hodit trouba s horním otevřeným grilem pro barbecue, pro přípravu italských specialit, jako je panini, focaccia nebo bruschetta, nebo vám bude stačit trouba, která zvládá pečení, grilování, má funkci udržení pokrmů v teple a připraví vám chutnou pizzu, topinky či sendviče. Ceny stolních trub začínají u těch nejjednodušších modelů pod tisíci korunami, lépe vybavené mini trouby lze pořídit okolo 2500 Kč, ale ceny za multifunkční trouby se mohou vyšplhat i přes deset tisíc korun.

- jpa -

Foto: archiv firem