Lněná semínka nejsou žádným novodobým objevem. Již před více než 2500 lety je řecký lékař Hippokrates doporučoval jako léčebný prostředek, který zbaví člověka mnoha neduhů. Po dlouholetém útlumu začal zájem o lněná semínka růst až v posledních letech. Bylo totiž zjištěno, že lněné semeno je bohatým zdrojem řady složek, které prospívají našemu zdraví. Mnozí proto o lnu mluví jako o rostlině budoucnosti a pro její malá hnědá lesklá semínka mají jen superlativy. Rozhodně není třeba na nich ani na jiných semínkách stavět základy vašeho stravování, ale pokud jimi obohatíte váš jídelníček, rozhodně neprohloupíte.

Semínko plné živin

Lněné semínko, které je obsahem tobolky lnu setého (Linum usitatissimum), má vysoký obsah biologicky aktivních látek. Je nejbohatším zdrojem kyseliny linolové (60%), alfa-linolenové (ALA, 25%) a omega-3 polynenasycených kyselin. ALA přijímaná ve stravě se přeměňuje na omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem – kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Tyto kyseliny rovněž podstatně přispívají lidskému zdraví, mají protizánětlivé účinky, chrání před nemocemi srdce a cév, snižují riziko mozkové mrtvice a zajišťují správný vývoj mozku u dětí. Jde přesně o tytéž látky, pro které jsou odborníky na výživu tolik doporučovány tučné ryby a rybí tuk.

Další důležitou složkou lněného semínka jsou fytoestrogeny, známé jako lignany, které jsou dobrou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny (závislých na hormonech - rakovina prsu, dělohy a prostat), diabetu a onemocnění jater. Pokud jsou tyto prvky obsaženy v každodenní stravě, dochází ke zlepšování zdraví kostí, posiluje se imunitní systém a zmírňují menopauzální symptomy. Lignany také napomáhají prevenci obezity.

Ve lněném semínku jsou obsaženy také mnohé vitamíny, jako například vitamin E, vitaminy skupiny B (B1, B2), niacin, biotin a minerály, z nichž můžeme jmenovat např. draslík, hořčík, vápník, železo, kyselinu listovou, mangan, zinek, síru a měď. Dále semínka obsahují rovněž karoteny, enzymy a slizovité látky.

Bojovník se zácpou

Lněné semínko by měl konzumovat každý, kdo mívá problémy se zácpou. Semínka totiž obsahují velké množství vlákniny a také slizy, které pomáhají změkčovat stolici. Ideální je připravit si z lněného semínka odvar. 1 polévkovou lžíci semínek povaříme asi 5 minut v 0,5 l vody. Denně pak pijeme 2 - 3 šálky tohoto odvaru. Pravidelné pití pomáhá léčit hemoroidy, divertikly (výchlipky střev) a některé střevní nádory. Zbaví vás chronické zácpy a dá do pořádku činnost střevní mikroflóry. Pitím odvaru dochází navíc také k regulaci střevního kvašení a rozkladných procesů ve střevech. Stolice tak ztrácí nepříjemný hnilobný zápach. Odvar však léčí rovněž žaludeční a dvanácterníkové vředy. Lněné semínko se rovněž doporučuje konzumovat ženám od 34. týdne těhotenství, protože uvolňuje porodní cesty, zvyšuje množství hlenu v nich a tím pomáhá usnadnit porod.

Konzumace lněného semínka

I když jsou lněná semínka zdraví velmi prospěšná, nemělo by se to s jejich pojídáním přehánět, protože obsahují množství tuku a jsou tak energeticky velmi bohatá. Přibližně 1-2 lžičky každý den tak zcela postačují. Důležité je rovněž semínka dobře rozkousat, namlít, nebo rozdrtit, protože jinak by prošly trávicím traktem neporušené, aniž by si z nich tělo odebralo potřebné cenné látky. Výsledný efekt by tak byl nulový. Vzhledem k tomu, že semínka velmi rychle oxidují a žluknou, je třeba tyto úpravy provádět přímo před jejich samotnou konzumací nebo před požitím. Namleté semínko by se mělo spotřebovat do dvou hodin. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.

Lněné semínko v kuchyni

Lněná semínka nejenže mají neocenitelné zdravotní účinky, ale mnozí si je oblíbili také pro jejich výbornou ořechovou chuť. Lněným semínkem tak můžeme zlepšit chuť mnoha oblíbených pokrmů. Poté, co se dostane do kontaktu s vodou, začne semínko vylučovat lepkavý sliz, který je výborným pojivem. Tuhle vlastnost je možné využít při zahušťování různých kaší, omáček, polévek a gulášů, kdy semínko natáhne přebytečnou vodu. Dále se semínko přidává také do zeleninových salátů, pomazánek, masových směsí, pečiva, pečených moučníků či palačinek. Vylepšit s nimi můžeme müsli, ale přimíchat jde v podstatě do čehokoliv – chutná jsou semínka zejména v jogurtu. Kdo chce, může lněná semínka samozřejmě konzumovat i samostatně jako oříšky.

Lněné sušenky
Potřebujeme: 100g lněného semínka, 100ml vody, sůl, koření dle chuti

Postup: Lněné semínko zalijeme zhruba stejným množstvím vody a necháme nabobtnat. Jakmile se část vody vstřebá a z druhé části se vytvoří lepivý gel, můžeme k semínkům přidat sůl a další koření. Směs můžeme dochutit podle vlastní fantazie – přidáme např. oregano, mletý kmín, houbové koření, kari, pokrájená sušená rajčata apod. Následně vytvarujeme tenké placičky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem. Placky sušíme v sušičce, případně v zimě na topení, nebo v létě na slunci (teplota by neměla být vyšší než 42 stupňů).

Karbanátky s lněným semínkem
Potřebujeme: 2 hrnky nastrouhané mrkve, 2 lžíce namletých lněných semínek, 1,5 hrnku mouky (rýžové, špaldové), 2 malé cibule, česnek, majoránku, petržel, sójovou omáčku, oregano, bazalku

Postup: Lněná semínka zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Do mísy dáme zeleninu a nadrobno nakrájenou cibulku. Zasypeme moukou a doředíme vodou, aby vznikla hustější kaše. Přidáme namočená semínka a ostatní přísady dle chuti. Z těsta vytvarujeme karbanátky, dáme je na pečící papír a následně do trouby vyhřáté asi na 160 stupňů a pečeme asi 20 minut.

- jpa -