Mixér ocení nejen ti, kdo si dávají záležet na zdravé stravě a využívají jej k rozmixování ovoce či zeleniny na výborné smoothie drinky, ale báječně se hodí také pro přípravu dětských jídel, omáček, polévek, kávy frappe i mléčných koktejlů a alkoholických drinků s ledem.
Stolní mixér
Stolní mixér tvoří základna s motorem, na které je postavena odnímatelná plastová, skleněná či dokonce ocelová nádoba s víčkem. V nádobě se nachází čepele mixéru, které se otáčejí v závislosti na zvolené rychlosti. Podle materiálu pracovní nádoby jsou stolní mixéry vhodné pro studené suroviny (plast), nebo i teplé omáčky a polévky (sklo). Tento typ mixéru je určen k postavení na kuchyňskou linku, nebo na stůl. Příkon stolních mixérů se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 400 do 750 wattů.
• Výhody – mixování v uzavřené nádobě, nehrozí znečištění okolí, dokonalé rozmixování
• Nevýhody – stroj je poměrně těžký, horší manipulace, po každém mixování nutnost umytí celé nádoby
Pokud budete mixovat jen občas měkké ovoce a zeleninové polévky, bohatě vám poslouží i ty nejlevnější plastové mixéry. Na drcené ledu, mixování syrové mrkve a hlavně každodenní používání už si budete muset připlatit. Stolní mixér Philips HR 2096/00, 2199 Kč.
Ruční (tyčový) mixér
Ruční mixéry jsou přenosné mixéry, určené pro použití v ruce. Mohou být jak pro zapojení do elektriky, tak mohou fungovat i na baterie. Tyčové se jim říká z toho důvodu, že mají sekací čepele umístěny na konci válcovitého těla – na oddělitelné mixovací tyči, která se ponoří do potravin určených k sekání. Některé ruční mixéry jsou prodávány jen takto samostatně, jiné jsou dodávány včetně nádoby a dalšího příslušenství. Levnější modely mají jen univerzální nástavec pro mixování, zatímco dražší a kvalitnější modely jsou vybaveny například i šlehací metlou, univerzálním sekáčkem na ořechy, cibuli, bylinky apod., drtícím nožem na led a mixovací nádobou s měrkou a víkem. Některé modely mají i nerezový nástavec, který umožňuje mixování horkých pokrmů. Příkon ručních tyčových mixérů se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 100 do 300 wattů, ale najdou se i výkonné modely se 750 W. Takovéto mixéry jsou velmi výkonnou alternativou ke stolním mixérům a kuchyňským robotům.
• Výhody – jsou lehké, přenosné, snadno se s nimi manipuluje, rozmanitější výbava
• Nevýhody – nemají většinou takový výkon, jako mixéry stolní
Tyčový mixér Philips HR 1618/90má nástavec na mačkání brambor pro nejjemnější bramborové pyré, „sekáček“ pro sekání cibule, sýrů apod. Pokud budete mixovat horké pokrmy přímo v hrnci, měli byste zvolit mixér s nerezovým nástavcem. Plastové nástavce nemusí vysoké teploty vydržet, bílý plast se navíc při styku s přírodními barvivy vždy trvale obarví.
Barový mixér
Barové mixéry nejsou určeny pro domácí použití, ale jsou pořizovány spíše do nejrůznějších provozoven, jako jsou bary, kavárny, cukrárny, apod. Pokud jde o profesionální stroje, je jejich pořizovací cena totiž o poznání vyšší. Existují však i varianty, které jsou již cenově dostupné domácnostem. Skvěle se hodí pro výrobu našlehaných nápojů, míchaných nápojů a koktejlů. Barový mixér může být současně i pěnič mléka. Většina modelů má pohodlný kohoutek k čepování umixovaného drinku.
Stolní mixér Kenwood SB 327 Smoothie je skvělým pomocníkem pro výrobu jakýchkoliv nápojů. Namíchá z ledových kostek, ovocných plodů a zmrzlinových krémů osvěžující nápoje nebo koktejly.
Smoothie maker
Speciálním typem mixéru je pak tzv. smoothie maker, který umožňuje připravit nápoj na míru. Ať už se chystáte do práce, do školy, nebo sportovat, můžete mít zdravý ovocný nápoj neustále při ruce. Smoothie maker se totiž skládá z mixovací základny a oddělitelné nádobky, kterou si můžete vzít jednoduše s sebou. Možné je mixování běžných druhů ovoce a zeleniny. Smoothie makery mají objem nádobky nejčastěji okolo 0,5 l a víčko lahve bývá vybaveno praktickým pítkem.
Smoothie makery Concept a Tristar - nápoj, který vyrobíte pouhým stiskem talčítka, si díky skladné nádobě s pítkem můžete vzít ihned s sebou na cesty, do práce nebo školy.
Na co se zaměřit při výběru mixéru?
Rychlosti - jak stolní, tak i ruční mixéry by měly mít možnost nastavení různých rychlostí při mixování. Díky tomu budete moci připravovat hustší a řidší směsi. Ideální je, pokud má mixér alespoň pět rychlostí, ale setkat se můžeme (zejména u stolních mixérů) i s více jak 10 rychlostmi.
Velikost nádoby – stolní mixéry mají vlastní nádobu, v níž se potraviny mixují, a ta může mít různý objem – od 0,75 l až po 2 l. K ručním mixérům si nějakou vhodnou nádobu musíme sehnat, pokud tedy není součástí balení. Výhodou těch nádob, které jsou dodávány společně s tyčovým mixérem, je, že mají ve víku otvor, který přesně odpovídá hlavě mixéru. Můžeme tak bez obav ze zacákání okolí rozmixovat, co je nám libo.
Materiál – u každého mixéru je důležité, z jakého materiálu je vyroben. Je třeba se zaměřit hlavně na ostří, které by mělo být z kvalitní nerezové oceli s dlouhou životností. Konstrukce mixérů bývá nejčastěji plastová, kvalitnější modely pak mají tělo z litého kovu a nerez oceli. Dále je podstatný také materiál, z něhož je vyrobena nádoba. Základní modely stolních mixérů mají nádobu z plastu, lepší je si ale trochu připlatit a zakoupit nádobu skleněnou, která je podstatně odolnější (ale i těžší). Dnes však již seženete i modely, které mají nádobku vyrobenu z extrémně odolného plastového materiálu, který neobsahuje BPA (bisfenol A) a není tedy zdraví škodlivý. Jde například o materiál DURACLEAR, který je odolný proti poškrábání, skvrnám, rozbití i vysokým teplotám. Za tyto stroje si však značně připlatíte.
Bezpečnost – u žádného mixéru by neměla chybět bezpečnostní pojistka, která slouží jako ochrana proti přehřátí přístroje, přetížení apod. Díky pojistce zamezíme poškození motoru mixéru a tím celkovému znehodnocení přístroje. Aby byl mixér bezpečný, měl by umožňovat snadné sejmutí nerezových nožů a jejich bezpečné čištění. Výhodné jsou u stolních mixérů rovněž protiskluzové nožičky, které zajišťují maximální bezpečnost během užívání.
Zaměřte se na detaily – zejména u stolních mixérů se velmi praktické víko s otvorem, který umožňuje jednoduché přilévání olejů nebo přidávání dalších ingrediencí během mixování. Víko by mělo vždy také dobře těsnit, aby nehrozilo jeho uvolnění během mixování. Mělo by být proto vybaveno silikonovými nebo gumovými pásky po obvodu.
Údržba - mixovací nádoba a všechny nástavce většiny modelů mixérů, které se dnes vyrábí, se dají mýt bezpečně v myčce, ale raději se před nákupem vždy ujistěte u prodejce.
Doplňkové funkce
Drcení ledu – pokud si chcete v létě připravovat osvěžující drinky s nasekaným ledem, budete potřebovat model, který je vybaven funkcí drcení ledu. Mnoho lidí se domnívá, že jde o základní parametr, ale není tomu tak. Neznamená, že když má mixér funkci sekání, že je automaticky vhodný i k drcení ledu. Vždy záleží na odolnosti mixovacích nožů.
Přednastavené programy – podle toho, co chcete mixovat, zmáčknete program např. na smoothie, polévky, drcení ledu, omáčky atd.
Pulzní spínač - tlačítko, které umožňuje uvést mixér do chodu pouze na krátký časový okamžik, který je dán dobou stlačení, a potřebujeme, aby fungoval na plný výkon.
- jpa -