Ne vždy jsou hrnce a sporák přáteli
Při výběru varného nádobí je potřeba přihlédnout k typu sporáku. Jak uvádí test spotřebitele, elektrické sporáky s litinovými a především se sklokeramickými a halogenovými plotýnkami si budou rozumět pouze s nádobím, které má dostatečnou tloušťku dna zaručující jeho stabilitu při používání (prohnutí dna ven je nepřípustné, prohnutí dovnitř jen do určité míry). V opačném případě dochází k tepelným ztrátám, lokálnímu přehřívání dna nádobí a především hrozí nebezpečí poškození sklokeramických a halogenových ploten.
Sklokeramické desky s indukčním ohřevem vyžadují nádobí z magnetického kovu (ocel, smaltovaná ocel, litina). Plotýnky jsou indukčními cívkami, které vytvářejí elektromagnetické pole mezi cívkou a varnou nádobou. Vlastní ohřev probíhá až v hrnci.
Plyn sice neklade na nádobí zvýšené nároky, nicméně nestabilní dno se vymstí i na něm: lokální přehřívání snižuje životnost nádoby (pozor zejména na antiadhezní, tj. nepřilnavé vnitřní povlaky), dochází k místnímu přepalování tuku, k připalování a naopak nedodělání obalovaných a přírodně upravovaných pokrmů.
Malý manuál pro začínající hospodyňky
Než si pořídíte několik hrnců, které v kuchyni zcela jistě využijete a nebudete tak skladovat několik nepotřebných rendlíků, rozmyslete si co budete nejčastěji vařit a pro kolik strávníků. Sada nádobí má tu výhodu, že všechny hrnce jsou ze stejného materiálu a mají jednotný vzhled. Nevýhodou zůstává omezený výběr velikostí a tvaru hrnců, který je daný, ale v některých případech se dají jednotlivé kusy k sadě dokoupit jako třeba u značky Tescoma nebo Tefal. Počet a druh hrnců se v sadách výrazně odlišuje, na trhu jsou sady o čtyřech, ale i deseti kusech.
Budete-li kupovat nádobí do zbrusu nové domácnosti, pro základní vybavení počítejte s jedním větším hrncem na polévku, brambory, knedlíky či těstoviny. Dále budete potřebovat nižší rendlík na rýži, rendlík na omáčku, jeden na dušení zeleniny a menší hrnek na vodu, pokud neuvažujete o přípravě kávy či čaje z rychlovarné konvice. Mezi standard také patří „papiňák, který se kupuje zvlášť a alespoň dvě pánvičky, například wok na přípravu masa, a druhou na palačinky. Ke všem hrncům, včetně pánviček, byste měli mít poklice. Podle průměru hrnce vám mohou stačit pouze dvě, z nichž je jedna vybavena otvory pro cezení a druhá pro zakrytí jídla na pánvi.
Hrnce bez uší ušetří místo
Určitě jste zažili marný zápas složit několik rozdílných hrnců do kuchyňské skříňky. Skoncujte s tím jednou provždy a pořiďte si sadu hrnců se společnými oddělitelnými rukojeťmi. Tím je umožněno vždy celou sadu nádob o různých průměrech vložit do sebe. V každé sadě obdržíte jednu rukojeť, kterou můžete používat ke všem hrncům. Mechanismus nasazení rukojeti je rychlý, snadný a bezpečný. K některým sadám lze dokoupit plastové víko, které umožní vzduchotěsně uzavřít hrnce v chladničce a pohodlně je umístit i na sebe.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Ballarini, Tefal