Jogurtovač využijete nejen, pokud máte poněkud neobvyklé představy o příchutích, ale i v případě, že se u vás doma spotřebuje jogurtů skutečně hodně. Pro ty, kteří sní jeden jogurt měsíčně, se přístroj kupovat docela jistě nevyplatí. Patříte-li však mezi ty, kteří jogurty mohou takzvaně „na kila“, jogurtovač si určitě pořiďte. Rozhodně nebudete litovat. Nejen, že si vyrobíte jogurt s dodržením zásad zdravého životního stylu a s pouze přírodními produkty dle vašeho vlastního výběru, ale také bez přidaných konzervačních látek a umělých barviv a navíc ještě ušetříte. Ačkoliv vás čeká počáteční investice do přístroje, samotný jogurt vás výsledně vyjde mnohem levněji než z obchodu. Navíc si připravíte najednou poměrně velké množství jogurtu, zpravidla kolem 1,2 litru, který si jednoduše ve skleničkách, které jsou součástí sady jogurtovačů, uložíte do lednice. Víte přesně, co váš jogurt obsahuje a jeho příprava je navíc za udržování stálé teploty, což zaručuje zdravotní nezávadnost.
K výrobě jogurtu si vystačíte s jogurtovačem, obyčejným mlékem a jogurtovou kulturou. Jogurtovou kulturu pořídíte v obchodech se zdravou výživou a potřebovat jí budete k první várce doma vyráběného jogurtu. Další pak vyrobíte už přímo z vyrobeného jogurtu, počítejte ovšem s tím, že časem se pro ni budete muset vypravit do obchodu znovu. Pokud nikde v dosahu svého bydliště nemáte obchod se zdravou výživou, vystačíte si i s bílým jogurtem z obchodu, který živou jogurtovou kulturu obsahuje.

Jaký vybrat?

Jogurtovačů je na našem trhu k dostání skutečně poměrně široká škála. Většina z nich je složena ze stojánku, na němž je umístěno zpravidla šest až osm skleniček s víčkem, v nichž se vyrábí samotný jogurt. Skleničky naplníte podle návodu od výrobce určitým množstvím mléka a živou jogurtovou kulturou, uzavřete víčkem, celý stojánek i se skleničkami se přikryje víkem, přístroj zapojíte do elektřiny a spustíte výrobu jogurtu, která trvá zpravidla šest hodin.

Velmi vydařený designový kousek pořídíte například od společnosti Bravo. Tento jogurtovač připraví během šesti hodin sedm sklenic o obsahu 150 ml lahodného jogurtu. Je opatřen automatickou regulací teploty, díky které může probíhat proces kysání a zrání jogurtu. Ke zhotovení jedné dávky je zapotřebí malé množství mléčné kultury nebo lžička jogurtu a mléko (použít lze i sušené). Oceníte, že si v jogurtovači můžete zhotovit také vlastní probiotický zakysaný nápoj podle chuti. Chytré nápady na přípravu jogurtu, nápojů, pomazánek, pohárů i majonéz najdete v přiloženém návodu na použití. Jogurtovač pořídíte za poměrně příznivou cenu od zhruba 500 korun, jeho jedinou mírnou nevýhodou je trošku hlučnější provoz. Za příznivých 800 korun pořídíte také jogurtovač od společnosti Severin v bílo červeném barevném provedení. K dispozici je vám 14 skleniček o obsahu 150 ml, transparentní víko, spínač pro zapnutí s kontrolkou i ryska. Velmi elegantní vzhled má jogurtovač JM 1 společnosti Steba. Nádobka je na 8 kelímků, přičemž z jedné várky vyrobíte 1,2 l jogurtu. Kelímky můžete dokoupit i samostatně. Oceníte docela jistě časovač pro různou konzistenci jogurtu, provozní kontrolku, zvukový signál s ukončením přípravy i možnost časování. I tady najdete brožurku s recepty a potěší vás snadná údržba i ovládání. Příkon přístroje je 22 W, rozměry 29 x 26 x 13 cm a pořídíte jej od 990 korun. Pro milovníky jogurtu i zmrzliny je tu chytrý přístroj 2v1. Za cenu od 1690 korun jej dodává na náš trh společnost Ariete. V jednom přístroji najdete jak výrobník jogurtu, tak i výrobník zmrzliny. Přepínat mezi jednotlivými funkcemi můžete jednoduše otočením knoflíku. Zmrzlinu či jogurt připravíte během šesti hodin a to hned 1,2 litrů. Co docela jistě oceníte, je snadná údržba i čištění.

Postup přípravy jogurtu

Jogurt můžete vyrobit dvěma způsoby. První variantou je výroba z mléka (ideální je použít plnotučné mléko, použijete-li mléko polotučné nebo nízkotučné, určitě tím nic nezkazíte, jen výsledný jogurt bude mít poněkud řidší konzistenci), ze sušeného mléka a jogurtové kultury. Jogurtovou kulturu seženete v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Nejprve je nutné mléko zahřát, v hrnku si poté důkladně rozmíchejte 1-2 lžičky jogurtové kultury s pěti lžícemi sušeného mléka. Pokud nemáte po ruce sušené mléko, můžete použít kondenzované. Poté kulturu smícháme s teplým mlékem a rozdělíme do jednotlivých skleniček jogurtovače a zapneme. Druhou variantou je příprava jogurtu z mléka a dvou lžic již hotového v obchodě zakoupeného jogurtu s živými kulturami. Na přípravu dalšího jogurtu pak můžete použít i vámi již vlastnoručně vyrobený jogurt. Po každých asi deseti opakováních je však vhodné použít novou jogurtovou kulturu, popřípadě nový jogurt s živými kulturami. Takto připravený jogurt po vychladnutí skladujte v lednici a zkonzumujte jej ideálně do tří dnů, podle výrobců by měl vydržet i týden. To však zjistíte a vyzkoušíte sami, podle typu přístroje, délky přípravy i složení a přidaných směsí. A přidávat můžete skutečně cokoliv. Fantazii a chuti se meze nekladou. Osvědčené je přidání ovocné marmelády, chutný je také vmíchaný med, skořice nebo kousky ovoce. Doma připravený jogurt se také skvěle hodí do studených polévek, salátových zálivek nebo k přípravě pomazánek.
Ovšem v jogurtovači si můžete vyrobit kromě jogurtu také acidofilní mléko, které je vhodné pro naše zažívání, ale také při nejrůznějších dietách. Postup přípravy je také jednoduchý, mléko je potřeba zahřát na teplotu osmdesát stupňů, následně jej rychle zchladit na teplotu 40 stupňů a přimíchat do něj acidofilní kulturu, kterou zakoupíte také v lékárnách nebo v prodejnách se zdravou výživou. Příprava trvá více jak dvanáct hodin, ovšem výsledek stojí za to.

Připravila: Petra Martišková