Do mikrovlnky nepatří, pokud se po půlminutě talířky a misky zahřejí. Nádobí musí zůstat studené nebo vlažné. Materiál pro nádobí vhodné do mikrovlnné trouby musí splňovat dvě zásadní podmínky. Musí zůstat odolný a stálý minimálně do 120°C a mikrovlny musí materiálem snadno pronikat, aniž by nádobu zahřály. Nelze tedy používat kovové nádobí, s kovovými částmi, slepované nebo jinak poškozené nádobí, voskované kelímky nebo nádoby z tenkého plastu.
K použití jsou vhodné výhradně nádoby z materiálů, jimiž mikrovlnná energie prochází, aniž by je ohřívala, které jsou nekovové, nenasákavé, dostatečně mechanicky i tepelně odolné a především zdravotně nezávadné. Pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě se tedy hodí nádobí z keramiky, skla nebo porcelánu, ale pouze bez stříbrných či zlacených ozdob, jinak by nejspíše došlo k elektrickému výboji. Na závadu však není barevný dekor.
Málokdo vyzkoušel a zjistil, že do mikrovlnné trouby můžeme bez obav na krátkou dobu dát i dřevěné nádobí nebo náčiní. Můžeme tak pečivo ohřívat přímo na ošatce nebo proutěné misce přikryté lněnou utěrkou. Pokud v připravovaném pokrmu zapomenete třeba vařečku, nic se neděje. Mikrovlny dřevem jen procházejí a pouze rukojeť se časem zahřeje.
Téměř dokonalým materiálem pro mikrovlnné trouby je varné sklo. Především v něm můžete připravit tučná a sladká jídla, protože při jejich přípravě vzniká vysoká teplota a průběh vaření vidíte v přímém přenosu. Pokud máte zájem používat nádobí z plastu, určitě si u výrobce či prodejce zjistěte, zda je vybrané plastové nádobí vhodné pro mikrovlnný ohřev.
Optimální pravidla pro nákup
iziku, že si koupíte závadné nádobí, se vyhnete, když při nákupu v obchodě budete žádat současně tzv. ujištění o vydání prohlášení o shodě. Výrobce případně dovozce tímto prohlášením ubezpečuje zákazníka, že výrobek splňuje všechny požadavky zákona. Tedy i schválení hlavního hygienika, že je zboží vyrobeno z materiálu, které může přijít do styku s potravinami. Nákup si také dobře rozmyslete, pokud u sady nádobí chybí návod nebo je nesrozumitelný a nekonkrétní. Sledujte také příliš tenké úchyty pro prsty, protože mohou nastat potíže při manipulaci.
Pořídit si můžete speciální nádoby určené přímo pro přípravu pokrmů v mikrovlnce, které jsou použitelné pro všechny typy nebo mohou být určeny jen pro příslušný druh přístroje a jeho funkci. Jako například Crisp talíř pro funkci Crisp. Tato patentovaná funkce zabezpečí upečení pokrmů do křupava svrchu i zespod. Podaří se jí to úplně stejně jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas. Při použití této funkce ve speciální pánvi se jídlo nevysouší a zůstává šťavnaté. Crisp upeče pizzu s křupavou kůrkou a kuřecí stehna pak nemají chybu.
Do mikrovlnných trub se na trhu nachází řada pekáčů, misek a rendlíků z pyrexového skla. Takové sklo umí odrazit teplo zpět do nádobí, a tím proces vaření či pečení podstatně urychlí. Speciální nádobí určené pro mikrovlnky bývá poměrně drahé, zato odolává vysokým teplotám a mívá zvláštně konstruované dno se zatavenou kovovou fólií. Jak ho používat popisují kuchařky pro mikrovlnné vaření, kde najdete spoustu dalších praktických rad.
Užitečné rady nejen z kuchařky
Možná už jste zjistili, že vajíčka ve skořápce (ale i žloutek v bláně) se v mikrovlnce chovají jako granát. V obchodech už je k dostání speciální nádobí do mikrovlnky právě na vaření vajíček, která se do nádoby zavřou. Uvnitř nádoby má vrchní i spodní díl umístěn zvláštní trn, kterým se skořápka propíchne a vajíčko by pak nemělo explodovat. Pozor na přípravu popcornu, protože kukuřičná zrna pukají při vyšší teplotě. Proto nelze použít nádobu, která vydrží teplotu jen kolem 110°C.
Jestliže má nádobí určené do mikrovlnky sloužit také k ukládání potravin do mrazáku, nesmí mít otvory, protože jejich obsah bude vysychat. Pro přikrytí potravin v mikrovlnce lze použít speciální fólie nebo papír. Ale pozor, nelze použít papír voskovaný, jinak impregnovaný nebo barevný papír a běžné průsvitné fólie. Misky z voskovaného papíru použijeme pouze k rozmrazování, vyšší teploty by uvolnily do pokrmu vosk z papíru.
Autor: Alexandra Rohanová