Rostlinná mléka jsou stále oblíbenější a jsou nedílnou součástí zdravé výživy. Jsou vhodná i pro vegetariány a vegany a také pro všechny, kdo mají alergii nebo i jen intoleranci na laktózu obsaženou v kravském mléku. Rostlinná mléka lze používat stejně jaké kravské nebo kozí mléko do kávy a čaje, do cereálií, smoothie, při přípravě omáček, polévek nebo i při pečení moučníků jako jsou muffiny.
Nejoblíbenější obilovinou pro výrobu rostlinného mléka jsou ovesné vločky. Foto: Jata
Rostlinné mléko lze vyrobit z různých ingrediencí a záleží pouze na vaší chuti, co si nakonec oblíbíte. Nebojte se experimentovat, protože výsledná chuť vás může příjemně překvapit. V obchodech se nejčastěji setkáme s mandlovým mlékem, ovesným mlékem a také sójovým mléka. Doma si však můžete vyrobit rostlinné mléko i z dalších surovin.
Z čeho si doma vyrobit rostlinné mléko?
- z ořechů – nejoblíbenější jsou mandle, lískové ořechy, vlašské, kešu, samozřejmě kokosové, para, piniové, makadamové, pistácie nebo arašídy,
- u obilovin se nejčastěji používají ovesné vločky, rýže, pšenice špalda, quinoa nebo pohanka,
- rostlinné mléko můžete vyrobit také ze semínek - slunečnicových, sezamových, konopných nebo dýňových,
- a pro své nutriční hodnoty se používají také luštěniny – sója, hrách, cizrna nebo čočka (klasická i červená nebo černá).
Jak si doma vyrobit rostlinné mléko?
Začít můžete např. s výrobou mandlového mléka, které má velmi jednou chuť a je lehce nasládlé. K výrobě budete kromě surovin potřebovat také výrobník mléka, což je vlastně tyčový mixér se speciálním filtrem/pasírovačem, který zadrží dužinu. Pasírovač si můžete pořídit také samostatně a k mixování použít tyčový mixér, který máte doma.
Výrobník rostlinného mléka Jata.
Recept na domácí mandlové mléko s kešu ořechy
Suroviny:
půl litru vody
30 g loupaných mandlí
30 g kešu ořechů (místo kešu ořechů můžete vyzkoušet i jiné ořechy nebo sušené ovoce)
špetka soli
2 kapky vanilkové esence
sladidlo podle chuti - datle, sirupy (javorový, agávový, čekankový), med, cukr (třtinový, kokosový), stévie apod.
Výroba domácího rostlinného mléka je rychlá, levná a jednoduchá. Foto. Jata
Postup výroby domácího rostlinného mléka:
Naplňte nádobu půl litrem vody, vložte filtr a přidejte všechny suroviny. Mixujte po dobu asi jedné minuty a nechte 5 minut odležet. Poté zvedněte filtr nad tekutinu a dále pasírujte dužinu lžící a pěchem. Rostlinné mléko přelijte do uzavíratelné nádoby a protřepejte. Můžete jej ihned vypít nebo si část nechat ideálně ve skleněné nádobě v lednici.
Zbylou dužinu v žádném případě nemusíte vyhazovat – použít jí můžete např. při výrobě pomazánek polévek nebo do dalších receptů. Je to totiž plná živin, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Co se zbylou dužinou z rostlinného mléka?
Avokádová pomazánka s dužinou z rostlinného mléka
Dužinu z avokáda najemno nakrájejte, rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s dužinou z rostlinného mléka. Přidejte česnek, najemno nakrájenou petrželku (nebo koriandr, bazalku nebo další bylinky atd.), šťávu z půlky citronu, olej a sůl.
Promíchejte lžící nebo ručním šlehačem. Pokud chcete pomazánku hustší, přidejte lžíci kvasnic nebo sezamovou pastu tahini.
Pomazánku nechejte odležet v lednici alespoň 2 hodiny. Pak jí můžete namazat na tousty, bagetky, krekry apod.
Dužinu můžete přidat také do salátů nebo jogurtu
Dužinu z rostlinného mléka můžete přidat také do oblíbeného salátu (zeleninového, luštěninového nebo ovocného) a dochutit dle libosti bylinkami nebo kořením. Stejně tak můžete přidat dužinu do jogurtu spolu s čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy apod. Dosladit můžete dle chuti medem, javorovým sirupem nebo jinými sladidly.