Jestliže máte rádi grilování pod širým nebem, opékání párků nad ohněm a celkově je pro vás romantická představa trampování, pravděpodobně si neděláte přílišnou hlavu z toho, když se vám pokrm nad ohněm někdy trochu „přismahne“. Pokud nepatříte k nadšeným zastáncům zdravé výživy, pak bude kotlový gril na dřevěné uhlí tím pravým způsobem, jak si užít zahradní grilování s partou přátel. Největší výhodou těchto grilů je nízká pořizovací cena, která začíná mnohdy již na pár set korunách.
Proč kotlové grily?
Kotlové grily na dřevěné uhlí jsou vůbec nejrozšířenější skupinou grilů. Jsou oblíbené především pro možnost pohledu na rozžhavené uhlíky, otevřený oheň dodá grilování jedinečnou atmosféru. Jejich výhodou je, že jsou vybaveny poklopem, který umožňuje grilovat za každého počasí. Kotlový gril je tedy možné používat jako otevřený i uzavřený gril. Tyto grily mají nejčastěji kulatý tvar, který umožní rovnoměrné grilování. Při uzavřeném vyklenutém víku se pokrmy připravují šetrně a rychle. Jsou opečeny rovnoměrně ze všech stran, skvěle se tak hodí pro přípravu velkých kusů masa. U kotlového grilu si můžete vybrat, zda chcete jídlo péct nebo grilovat.
Grily Weber Master Touch a One-Touch
Kotlové grily využívají stejného principu jako horkovzdušná trouba – žár je rozváděn po celém prostoru tak, aby na maso působil rovnoměrně. Přívod vzduchu pak můžeme regulovat průduchy v těle i poklopu grilu. Uvnitř by měl být vždy dostatek kyslíku pro žhavení dřevěného uhlí, ale ne tolik, aby odkapávající tuk vzplál. Grily mají vyjímatelný popelník z nerezového hliníku pro snadnější čištění. Kotlové grily jsou ideální pro všechny příležitostné kuchaře, kteří chtějí grilováním zpestřit zahradní párty.
Velikost grilovací plochy by měla odpovídat počtu osob, pro něž budete chtít připravovat grilované pochoutky. Levné kotlové grily bývají vyrobeny z plechu a jejich výhodou je lehkost. Kvalitnější grily se pak vyrábějí ze smaltované oceli s porcelánovou povrchovou úpravou, která neprohoří, nebledne a nerezaví.
Výhody kotlových grilů
- komfortní grilování
- grilování bez velké námahy
- úprava potravin při působení tepla ze všech stran
- lehké, přenosné, dají se postavit kamkoli
- nezaměnitelná chuť a vůně pokrmů
- cena
Gril Weber Performer se sklápěcím stolkem a vozíkem
Nevýhody kotlových grilů
Kotlové grily však mají také určité nevýhody. Tou první je například to, že v nich není možné regulovat teplotu pouhým otočením knoflíku. Regulaci teploty je nutné provádět ručně dle množství žhavých uhlíků. Jelikož se grily na dřevěné uhlí také značně nerovnoměrně zahřívají, znamená to, že budete muset neustále na přípravu pokrmů dohlížet. Mnoha lidem kotlové grily nevyhovují z důvodu toho, že se odkapávající tuk dostává do ohně, dochází k jeho přepalování a uvolňují se z něj škodlivé látky. Další možnou nevýhodou je fakt, že je třeba nejdříve připravit oheň a rozžhavit uhlíky, což zabere nějaký čas. K podpalování u starších kotlových grilů bylo zapotřebí používat nějaký chemický prostředek. Moderní grily však tento problém odstranily.
Zapálení během chvilky
Mnoho lidí odradila od nákupu grilu na dřevěné uhlí právě složitost jejich zapalování. Moderní grily na dřevěné uhlí jsou však dnes již vybaveny systémy pro rychlé zapálení a bezpečné uhašení. Dnes již majitelé těchto grilů nemusí používat pro rozdělání ohně fukarů, fénů a nejrůznějších chemických podpalovačů. Stačí jen noviny, jedna sirka a dřevěné uhlí. Tyto systémy umožňují velice rychlé zapálení grilu i uhašení žhavých uhlíků v několika vteřinách. V noze grilu je totiž umístěna nádržka s vodou, která rozžhavené uhlíky zlikviduje. To ocení zejména rodiče malých dětí, kteří se bojí, že se jejich ratolesti o žhavé uhlíky po skončení grilování popálí. Skvělým pomocníkem na rozpalování grilovacích briket a dřevěného uhlí je také plechový zapalovací komín, který dokáže do ruda rozpálené uhelné brikety vytvořit během 30 minut, dřevěné uhlí pak připraví během pouhých 15 – 20 minut. Pro podpalování grilu je místo tekutých podpalovačů možné využít také ekologické podpalovací kostky, které jsou šetrné k životnímu prostředí, nezapáchají a jsou netoxické.
Robustní plechový gril Campingaz BONESCO QST S na dřevené uhlí. Grilovací plocha je 1450 cm2, grilovací rošt je vyroben z chromu. Předehřev dřevěného uhlí za pomoci plynové kartuše. A dvě kolečka pro snadnou manipulaci.
Jak je to s palivem?
Pro kotlové grily je možné jako palivo použít běžné dřevěné uhlí na grilování, ale poslední dobou se začaly velké oblibě těšit také grilovací brikety. Výhodou dřevěného uhlí je jeho pořizovací cena, celkově však vychází náklady na grilování při používání dřevěného uhlí dráž, než při používání briket. Dřevěné uhlí se sice lépe podpaluje, ale také dosti rychle hoří a při jeho spalování vzniká také velké množství poletujícího popela, který může připravovaný pokrm znečistit. Grilovací brikety vydávají mnohem rovnoměrnější žár a je u nich umožněna přesnější kontrola teploty. Mají delší výhřevnost a jejich výhodou je rovněž možnost opětovného použití po uhašení. Brikety se uhasí zavřením poklopu kotlového grilu a regulátorů cirkulace vzduchu.
Jak pečovat o kotlový gril?
Aby kotlový gril zůstal co nejdéle jako nový, je třeba o něj také náležitě pečovat. Údržba by měla být pravidelná a potřebovat k ní budeme základní nářadí, jako je grilovací kartáč, houbička na nádobí a jemný čisticí prostředek, nejlépe speciální čistič grilů. Po každém grilování je třeba z roštu odstranit zbytky jídel. Vhodné je zbytky odstranit předem například papírovým ubrouskem, což zkrátí dobu vypálení grilu. Pro vypálení je třeba otevřít regulátory cirkulace vzduchu a zavřít poklop. Délka vypalování závisí na míře znečištění grilu, obvykle postačí tak 10 minut. Horký grilovací rošt s odlupující se, zuhelnatělou mastnou párou je třeba následně očistit kartáčem. Nejen na grilovací rošt, ale i na poklop a kotel je možné použít speciální čistič grilů, který odstraní zbytky tuku, připálených potravin a nečistoty. Z kotle dále odstraníme studený popel, čímž zabráníme problémům s cirkulací vzduchu u příštího grilování. Na odstranění prachu a případné špíny z vnější strany grilu je možné použít teplý mýdlový roztok.
Vyvarujte se:
- voskování a natírání poklopu u kvalitního grilu ze smaltované oceli s porcelánovou povrchovou úpravou. Takovéto grily žádnou další povrchovou úpravu nepotřebují, porcelán je totiž velmi odolný a přidaný vosk by se na něm při rozehřátí grilu rozpouštěl.
Při výběru kotlového grilu volte kvalitu
Aby byl požitek z grilování na dřevěném uhlí co největší, je dobré si vybrat kvalitní kotlový gril, v němž bude grilování bezpečné, čisté a bezproblémové. Grily, které jsou v současnosti na trhu, umožňují vychutnat si požitek z grilování na mnoho způsobů. Jsou totiž vybaveny speciálním příslušenstvím, jako je například pizza kámen určený na přípravu italské pizzy, mangal set pro přípravu chutných špízů pro větší množství lidí, pánev, litinový rošt k vykouzlení těch nejlepších šťavnatých steaků, wok pánev na přípravu číny nebo italského rizota a spoustou dalšího.
Moderní kotlové grily mají zabudovaný čistící a větrací systém s odnímatelnou nerezovou miskou k zachycení popele, ve víku je pak i zabudovaný teploměr ke správné regulaci teploty. Kotlové grily jsou vybaveny kolečky, jsou tak mobilní a můžeme je přemístit kamkoliv potřebujeme. Pro bezpečnou manipulaci nechybí ani dřevěné úchyty a dřevěná rukojeť pro bezpečné odklápění. Důležité je, aby byl gril stabilní, což zajistí hliníkové nožky a pevná konstrukce.
- jpa -