Grilování je velmi oblíbenou úpravou masa, sýrů i zeleniny. Jen se trochu oteplí, už se line ze zahrad, teras a balkónů vůně grilovaných steaků a klobás. Grilování může být velmi dietní a zdravou úpravou, ovšem musíme mít správný gril a dodržet správný postup.

Většina kotlových grilů na dřevěné uhlí má jeden zásadní problém. Nemá vyřešeno odkapávání omastku a šťávy, které se přes rošť dostávají přímo na rozžhavené uhlí, kde většinou vzplanou a vytvářejí nahořklou chuť a spálený výpek navíc obsahuje zdraví nebezpečné a karcinogenní látky. Jak se tomuto vyhnout? Musíte si vybrat se správný gril.

Grily OUTDOORCHEF mají patentovaný systém Easy Flip, který odvádí odkapávající šťávy pomocí aromatizačního trychtýře do sběrné misky. Ani kapka se tak nedostane do ohně a maso se nemá šanci spálit. Švýcarská značka OUTDOORCHEF nabízí plynové i elektrické grily, v Čechách jsou však nejpopulárnější kotlové grily na dřevěné uhlí.

Z hlediska pohodlí jsou nejlepší volbou plynové grily. Jejich provoz je čistý, obsluha jednoduchá a také úklid je velmi snadný. Jednou za čas koupíte novou plynovou bombu a to je vše. Odpadá častý nákup dřevěného uhlí a úklid popela po každém grilování. Plynové grily OUTDOORCHEF jsou rovněž vybaveny aromatizačním trychtýřem, který chrání hořák před odkapávající šťávou a tukem. Částečně se tyto šťávy odpařují a dodávají jídlu to správné aroma. Čištění plynového grilu je velmi jednoduché. Díky kombinaci nepřilnavého keramického smaltu a nečlenitého designu je čištění otázkou několika minut. Hladký je také povrch trychtýře.

Velmi praktické jsou menší přenosné a kompaktní stolové grily, které se vejdou na terasu, ale můžete je s sebou vzít i na dovolenou do kempu, na chatu, na víkend u vody apod. Např. gril OUTDOORCHEF City je skládací, stačí vám k němu 2 kg propanbutanová lahev a zvládnete na něm připravit jídlo až pro 6 osob.

Kotlové grily OUTDOORCHEF na dřevěné uhlí jsou vybavené unikátním systémem EASY SLIDE, který umožňuje průběžně měnit nastavení z přímého na nepřímé grilování. Změna je tak jednoduchá, že ji lze provést v okamžiku během grilování. Srdcem systému EASY SLIDE je dělený aromatizační trychtýř - na polovině mřížky (části nad otvorem) můžete grilovat přímo v žáru žhavých uhlíků. Pod druhou polovinou mřížky je plná část aromatizačního trychtýře, která odvádí odkapávající šťávy do nádobky s vodou uprostřed grilu a dovoluje tak grilovat nepřímo.

Část mřížky je výklopná a slouží k pohodlnému přikládání uhlí či přesouvání žhavých uhlíků, aniž by bylo nutné mřížku z grilu vyjmout. Navíc dobře poslouží jako rukojeť, se kterou je možné otáčet mřížkou i aromatizačním trychtýřem. Pokud chcete grilovat nepřímo na celé ploše mřížky, můžete přesunout obsah koše na žhavé uhlíky na jeho jednu polovinu a nastavit aromatizační trychtýř tak, že část se žhavými uhlíky bude zakryta plnou částí aromatizačního trychtýře.

Klíčová pro správné grilování je teplota. Grily OUTDOORCHEF jsou skutečnými rekordmany v dosahování vysokých teplot a ani teplota 350 až 400°C nedělá zejména grilům na plyn žádný problém. Takto vysoké teploty využijete při přípravě burgerů a steaků, které je nutné na začátku zprudka orestovat.

 

V kotlových grilech lze nejel grilovat, ale také vařit a péct, např. pizzu.  Řekněte sami – dovedete si vy a hlavně vaše děti představit větší lahůdku, než je domácí čerstvě upečená pizza?

Na závěr si shrňme výhody švýcarských plynových a uhlových grilů OUTDOORCHEF:
- tuk nikdy nepřijde do kontaktu s plamenem, grilování je tedy zdravější,
- žár se k jídlu dostává rovnoměrně a díky optimální teplotě je jídlo chutnější,
- díky bohatému příslušenství se z grilu stane plnohodnotná kuchyně – na grilu pak můžete připravit risotto, čínu, restovanou zeleninu, upéct chleba nebo pizzu,
- snadné čištění díky použitým materiálům a minimální členitosti povrchu.

A pokud si ještě stále nejste jistí, zda zvolit plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí. Máme po vás jednoduchou radu. Plynové grily se snáze a přesněji ovládají a rychle a snadno čistí. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Poslední možností, jak si užít grilování, jsou elektrické grily. Jsou určeny spíše na balkón či terasu pro menší počet osob. I elektrické grily OUTDOORCHEF disponují unikátní technologií distribuce tepla. Tajemství technologie EASY REFLECT spočívá v umístění speciálního štítu, který díky aluminiovému povrchu odráží žár vyzařovaný z topné spirály a zajišťuje dosažení správné grilovací teploty na mřížce. I na menším elektrickém grilu dosáhnete teploty kolem 300°C a tím také skvělých výsledků při grilování.

Grily OUTDOORCHEF vybírejte a nakupujte zde.

- PR článek -