Příprava není nijak složitá, kromě ingrediencí uvedených níže, budete potřebovat pouze pečící troubu a výkonný stolní mixér. Postup je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Výroba domací nutelly vám nezabere více než hodinu. 

Na jednu skleničku budete potřebovat:

400 g lískových oříšků

špetka soli

1 lžička vanilkového extraktu

3–4 lžíce kokosového sirupu

1 lžíce kakaa

1-2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)

Postup přípravy:

Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách.

Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.

Recept na domácí nutellu

Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby mixérum, nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.

Recept na domácí nutellu

Mixér zapněte a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby.

K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk.

Recept na domácí nutellu

Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.

Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu.

Recept na domácí nutellu

Tip: Místo kokosového sirupu můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo... nebo nesladit vůbec

Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho
Milujete čokoládu? Vyrobte si domácí pralinky nebo čokoládu s chilli

Foto: Sage