Teflonové pánve
Pánve s teflonovým povrchem jsou pro svou příznivou cenu v našich domácnostech vůbec nejrozšířenější. Tenká povrchová vrstva zajišťuje, že se pokrmy k jejich dnu nepřichycují a nepřipékají se. Aby nám pánev sloužila co nejdéle a nedošlo k jejímu poškrábání, nesmíme během přípravy používat žádné kovové náčiní (lžíce, naběračky, obracečky).
Avšak ani toto pravidlo už neplatí stoprocentně. Moderní teflonové pánve mají speciální platinový povrch, a tak na nich můžeme smažit bez jakéhokoliv omezení. Některé pánve jsou navíc vybaveny termo-spotem, který nám svým zbarvením signalizuje, zda je pánev už dostatečně rozpálená.
Titanové pánve
Titanové pánve patří k nejkvalitnějším a potažmo také nejdražším pánvím, které jsou na našem trhu k dostání. I přes vyšší počáteční investici (cena jednotlivých typů se pohybuje od 1700 do 4 tisíc korun) není jejich pořízení zcela od věci. Nepřilnavý povrch zaručuje, že se jídlo nebude připalovat, a my tak můžeme připravovat pokrmy zcela dietně, bez použití nebo jen s minimálním množstvím oleje. Titanové pánve jsou odlévány ručně z hliníkové slitiny, přičemž jejich tloušťka dosahuje téměř jeden centimetr. Vnitřní titanová vrstva zaručuje dostatečnou orchranu proti oděru. Není proto divu, že na ně většina výrobců dává až pětiletou záruku. Pánve jsou vhodné pro použití na všech typech sporáků, kromě indukčních. Díky vysoké odolnosti vůči teplotám v nich lze i péct v troubě.
Pánev wok
Pánev wok byla prvotně určena zejména pro přípravu asijských pokrmů, nicméně v českých rodinách si našla mnohem univerzálnější využití. Její nespornou výhodou je rychlá úprava většího množství surovin najednou, které můžeme díky antiadhéznímu povrchu připravovat pouze s minimem tuků. Podobně jako u teflonových pánví, ani v tomto případě nesmíme používat kovové náčiní. Wok se nejčastěji vyrábí z masivní černé oceli a bývá zpravidla opatřen poklicí, případně půlkulatou mřížkou na přípravu pokrmů v páře. Jeho pořízení nás vyjde přibližně na dva tisíce korun.
Výše uvedené druhy pánví patří k nejčastějším typům na našem trhu, vedle nich se však můžeme setkat i s pánvemi se speciálními povrchy (např. Keravisem), s různými rendlíky a pánvemi určenými na pečení či grilování. Jsme-li milovníky křupavých lívanců, můžeme si pořídit přímo lívanečník, který má čtyři jamky, jež našim výrobkům dodají dokonalý tvar.
Vedle materiálu je při výběru pánve neméně důležitá i její výška a průměr. Nízký okraj je praktičtější při obracení palačinek, zatímco vyšší je ideální pro přípravu zeleninových a masových směsí.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: Tefal, Beka