Horkovzdušné fritézy jsou hitem poslední doby, nejedna kuchařka snažící se o zdravou přípravu pokrmů o nich již slyšela. Ty, které se rozhodly si takovouto fritézu pořídit, si ji nemohou vynachválit. Jedinečnost horkovzdušných fritéz spočívá totiž v tom, že nám umožní připravit zdravé a přitom chutné jídlo, což přiznejme si, někdy není jednoduché. Pokud se chcete zdravě stravovat, musíte kromě zdravých potravin zvolit také jejich zdravou přípravu. Horkovzdušné fritézy tak potěší všechny, kterým záleží na tom, co jedí – tedy lidem vyznávajícím zdravý životní styl, lidem majícím určitý zdravotní problém, kteří musí jíst dietně a také těm, kdo se chtějí úpravou jídelníčku zbavit nějakých těch kil. Díky horkovzdušné fritéze si nejen pochutnáte, ale navíc nebudete přijímat zbytečné kalorie navíc a najdete správnou rovnováhu ve stravování.
Jak je to s olejem?
Celé tajemství horkovzdušných fritéz tkví v tom, že se jídlo nepřipravuje ponořené v oleji, ale v horkém vzduchu, který proudí uvnitř fritézy. Na přípravu potravin je tak potřeba jen minimální množství oleje. Například k usmažení kilogramu hranolků z čerstvých brambor vám naprosto vystačí jediná lžíce oleje. Takto se do připravovaných potravin dostane jen minimum oleje, hranolky nebudou tolik mastné a tučné. V kilogramu hranolek připravovaném v horkovzdušné fritéze se budou nacházet pouze 3% tuku. Po skončení přípravy pokrmu není potřeba se zabývat tím, kam se zbylým olejem. Vždy použijeme totiž jen tolik oleje, kolik zrovna potřebujeme. Díky tomu máme zaručeno, že nebude docházet k jeho přepalování a s tím spojenému zápachu.
Pro přípravu potravin v horkovzdušné fritéze můžete použít jakékoliv oleje, což je velkou výhodou. Vyzkoušet můžete kvalitní nebo méně obvyklé oleje, které jsou například obohaceny o různé složky. Může to být olej Omega 3, Omega 6, olivový olej, sezamový olej a mnohé další. Všechny tyto oleje jsou velmi zdravé a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, čímž prospívají našemu zdraví. Do nádoby můžeme navíc před fritováním přidat ještě nejrůznější dochucovadla, jako jsou oříšky, semínka a další. V horkovzdušné fritéze je možné připravovat také již předsmažené hranolky, ke kterým však nemusíte přidávat žádný olej navíc.
Nepřipálí se to?
O to, aby byl olej rovnoměrně rozmístěn se stará míchací lopatka, která dané potraviny jemně promíchává. Do fritování tak nemusíme vůbec zasahovat, díky průhlednému víku však můžeme přípravu pokrmů sledovat a mít přehled o jejím průběhu. Nejen že se nám nepřipálí jídlo uvnitř, ale nespálíme se ani my, když budeme s fritézou manipulovat, je totiž vespod vybavena studenou zónou.
Co vše mohu připravovat?
V horkovzdušné fritéze můžeme připravovat nejen skvělé křupavé hranolky, ale také maso, zeleninu, plody moře, korýše, ovoce a dokonce i mražené výrobky. Podaří se nám také jednoduché omáčky či nejrůznější směsi. Vše záleží jen na fantazii mistra kuchaře. Jednotlivé potraviny samozřejmě nemusíme dělat zvlášť, například maso můžeme dát se zeleninou připravovat najednou, což nám ušetří spoustu času.
Budu umět s fritézou zacházet?
Obsluha je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Potraviny se vloží do nádoby, přidá se jedna lžíce oleje, pokud chceme tak potraviny dochutíme kořením a poté přístroj zapneme. Fritéza je vybavena jednoduchým LCD displejem, který zaručuje jednoduché intuitivní ovládání. Pro lepší představu o průběhu fritování je spotřebič vybaven časovačem, jenž signalizuje konec fritování. Tak si snadno nastavíte dobu, po kterou chcete, aby se jídlo fritovalo. Přístroj vás poté zvukovým signálem upozorní, že je vše hotové.
Jak je to s údržbou?
Nádoba, do níž se potraviny ukládají je snadno vyjímatelná a navíc má nepřilnavý povrch, její údržba je proto opravdu jednoduchá. Nejen nádobu, ale také lopatku otáčející s potravinami a odnímatelné víko jednoduše umyjeme buď v ruce, nebo v myčce. Celkově je spotřebič nenáročný na údržbu a navíc je velmi bezpečný na obsluhu. Díky absenci přepáleného oleje již nebudete informovat všechny vaše sousedy o tom, že se u vás doma smažilo. Při použití horkovzdušné fritézy se nemusíte bát žádných výrazných pachů, které k fritování neodmyslitelně patří.
Nejprodávanější horkovzdušnou fritézou je v dnešní době Tefal Actifry s příkonem 1500 W. Její cena se pohybuje okolo 6 tisíc korun.
- jap -
Foto: Tefal