A právě tento robustní, avšak dnes už velmi elegantní gril vytvořil kulturu venkovního vaření. Je zosobněním společnosti, jež důvěřovala svým vlastním produktům dlouho předtím, než byla všeobecně přijata a než si uvědomila, že vytvořila světotvou ikonu grilování - kotlový gril Weber. Zárověň je značka Weber® také jednou z nejnapodobovanějších značek na světě. Originál je však pouze jeden a pouze Weber vám garantuje špičkovou kvalitu všech svých grilů.

Vynález kotlového grilu

Grily prodávané roku 1951 byly žalostné konstrukce a nikdo si nebyl více vědom jejich nedostatků než George Stephen, velký milovník grilování, zaměstnaný jako svářeč v ocelárně bratří Weberů nedaleko Chicaga, která v té době pracovala na zakázce na výrobu bójí pro pobřežní hlídku. A právě tyto kovové bóje vnukly Georgovi nápad, který změnil svět grilování.

Stejně jako tisíce Američanů, bojoval George Stephen se svou otevřenou kovovou mísou, s níž bylo grilování jako sázka do loterie. Pokud Vám to nezkazil déšť, tak i ten nejslabší větřík Vám mohl navát popel na Vaši těžce vydřenou odměnu.

Nuže, jestli je nouze matkou vynalézavosti, tak hlad je jejím kmotrem. Frustrován bojem s počasím i nerovnoměrným a nekontrolovatelným hořením, které vedlo k nesprávně upravenému jídlu (zčernalé, spálené jídlo zvenčí, syrové uvnitř), přišel nakonec v roce 1952 George na způsob jak kontrolovat průběh grilování, zatímco je jídlo chráněno před nevyzpytatelnými živly.

Zrod prvního kotlového grilu

Rozseknutím kovové koule na dvě poloviny, použitím jedné poloviny jako mísy na nohou a druhé poloviny jako víka, se zrodil první kotlový gril. Ačkoliv rozmanitost úpravy jídla nebyla prvořadý cíl, Georgův nový vynález nabídl do té doby nevídané možnosti nepřímého grilování či naopak rychlého grilování s využitím komínového efektu.

Sousedé tento gril pojmenovali „Sputnik“ a hodně se mu nasmáli, ale poté, co měli možnost ochutnat výtečný grilovaný steak, je smích velmi rychle přešel. Najednou Georgova „výstřednost“ byla tak obrovsky žádaná, že nebylo možné vyhovět záplavě objednávek. A tak v rámci Weber Brothers Metal Works vznikla samostatná divize výroby grilů a George Stephen se stal jejím spolumajitelem. Koncem 50. let byl již jediným vlastníkem společnosti, která změnila jméno na Weber-Stephen Products Co. Georgův “Sputnik” neuvěřitelně rychle změnil americké zahrady a stal se světovou ikonou grilování.

V roce 1985 přibyl k rodině kotlových grilů plynový gril Genesis®, který okamžitě přinesl velký úspěch. Najednou si mohli spotřebitelé užít pohodlí plynového grilování beze ztráty kvality nebo typické chuti. Dnes je Weber prvotřídní americký výrobce jak plynových tak kotlových grilů na uhlí.

Firma Weber-Stephen Products Co., jež se nachází nedaleko Chicaga, je stále rodinnou firmou a je řízena a vedena všemi dvanácti dětmi Marge a George Stephenových. Dnes Weber® nabízí širokou škálu moderních a stylových grilů, dávající venkovním šéfkuchařům flexibilitu a možnost grilování, opékání, uzení a pečení v jakémkoli období roku.

George Stephen zemřel v roce 1993, ale jeho nápad, který navždy změnil svět grilování, zůstává.

Volný čas je nyní velmi cenná komodita a proto stále více rodin a přátel se znovu a znovu vrací k tomuto prostému potěšení, pro které byl George tak nadšený. Je to více než jen vaření. Je to více než jen jídlo. Je to spojení s přáteli, s rodinou. Je to Weber.

Ve skutečnosti vše, co George Stephen udělal bylo, že zažehl oheň. Pravá vášeň pro grilování je v každém z nás. Pokud máte rádi chuť grilovaného jídla, pokud máte rádi atmosféru, která každé grilování doprovází, pokud vás vůně kouře očaruje touhou, pak vše co potřebujete, je jen gril Weber.

Výroba kotlového grilu Weber

Výroba začíná formováním grilu. Pomocí obrovských lisů jsou ocelové výlisy tlakem několika set tun vtlačeny do forem. Vzniká tak robustní koule, složená z kotle a poklopu, jejichž formu má společnost registrovánu a chráněnu patentovým právem. Obsah uhlíku v používané speciální oceli je mnohonásobně nižší než u ocelového plechu, který standardně používají ostatní výrobci. Použití kvalitní oceli tak zajišťuje vynikající přilnavost smaltu a tím i majiteli grilu dlouholeté užívání se zárukou ochrany proti propálení či prorezavění.

Dalším náročným procesem, který se majiteli grilu Weber rozhodně vyplatí, je sváření. Již po několik desetiletí je vetšina součástí kotlových grilů Weber svařována, jelikož svařené, porcelánem smaltované spoje jsou mnohem pevnější, méně ohrožené korozí a neuvolňují se. Výsledkem je gril, jehož životnost je možno počítat na desetiletí. Mimo to každý svařený díl znamená méně práce pro zákazníka. Koupě běžného grilu znamená připravit se na často i několikahodinovou montáž, jelikož mnozí výrobci, s vidinou snížení nákladů, nechávají většinu kompletace grilu zákazníkovi, což se ovšem následně odráží ve snížení životnosti takového grilu.

Dalším důležitým krokem je nanesení porcelánové vrstvy smaltu. Nejdříve jsou všechny části vypáleny užitím speciální elektrostatické procedury, kdy je za sucha rovnoměrně nanášena vrstva černého porcelánového prášku a následně při zhruba 870°C vypálena ve vysoké peci. Tento náročný proces výroby zaručuje rovnoměrnou vrstvu porcelánového smaltu a zajišťuje tak dlouholetou životnost i při vysokých teplotách žáru. Pro barevný vzhled grilu je na základní smalt nanešena další barevná porcelánová vrstva. Pro zajištění ještě větší kvality je po vypálení každý díl vizuálně zkontrolován. Výsledkem tohoto výrobního procesu je ten nejkvalitnější smaltovaný povrch na trhu zahradních grilů. Vrstva porcelánového smaltu chrání ocel před prohořením a prorezavěním a odolává po léta přímému působení žáru uhlí a briket.

Každý plynový gril je za chodu podroben pečlivé kontrole kvality. Je zkontrolován každý jednotlivý ventil a každý regulátor, abychom měli jistotu, že plyn proudí optimální rychlostí rozvaděče. Jako poslední krok před odesláním k zákazníkovi jsou všechny hořáky zapáleny a je zkontrolována jejich plná funkčnost.

Zákazník se nikdy nedozví jak náročným procesem výroby prošel jeho plynový či kotlový gril, avšak rozhodně jej ocení svou dlouholetou spokojeností, kterou mu užívání jeho grilu Weber přinese.

Grily Weber, ať je to přenosný gril Smokey Joe či profesionální grily série Summit, s jejich promyšlenými funkcemi, jsou díky špičkovému technickému provedení a pečlivě kontrolovanému procesu výroby vždy nejlepší volbou pro každého milovníka grilování.

Odkaz George Stephena je vidět i dnes, skrz jeho dvanáct dětí, které vychoval a které nyní pokračují v jeho práci u společnosti Weber-Stephen. Možná právě proto, že za značkou Weber se skrývá stále rodinná firma, dokáže dát něco co jiné značky nedokážou. Slibujeme, že pokud jednou zkusíte grilování s jakýmkoliv grilů Weber, už nikdy nebudete chtít jiný. Grilováním s Weberem se z fanouška grilování stává mistr.

- PR článek -