Konstruktéři jeho design vymysleli velmi jednoduše. Elektrický nůž se skládá z rukojeti, motorku a čepele. Kuchyňský pomocník na první pohled tvarem připomíná kulmu na úpravu vlasů. V rukojeti je umístěno tlačítko pro spuštění a vypnutí elektrického nože i knoflík, kterým se nůž z přístroje uvolní. Před krájením se do elektrického nože čepele nože nasadí lehkým stiskem až bezpečnostní západka cvakne. Ostří je chráněno obalem, který chrání před pořezáním.. Před krájením zapojíme přívodní šňůru do elektrické sítě (je dostatečně dlouhá, u typu Eta přesně metr a třičtvrtě) a nůž uvedeme do chodu stisknutím vypínače. Ostré čepele kolmo přiložíme ke krájené potravině, lehce zatlačíme a začneme krájet na plátky, kousky či krajíce. Univerzální čepele se používají ke krájení masa či zeleniny, na tvrdší potraviny, například mražené nebo naopak měkké s kůrkou, jsou elektrické nože vybaveny speciálními čepelemi. Krájení usnadní pohybování nožem sem   a tam. Při práci dáváme pozor, abychom drželi nůž v dostatečné vzdálenosti od přívodní šňůry.

Po skončení práce elektrický nůž vypneme a vytáhneme přívodní šňůru ze zásuvky. Čepele lehce uvolníme jedním stiskem bezpečnostní západky z držadla. Protože čepele nejsou hladké jako obyčejný nůž, ale skládají se ze dvou pilek spojených nýtem uchopíme je za tupé konce, nýtek vyjmeme a nože omyjeme teplou vodou. Osušíme, pak čepele do sebe zaklapneme a vložíme zpět do rukojeti. Nakonec elektrický nůž vložíme do ochranného obalu, aby se čepele netupily nebo abychom se o ně neporanili. Vyjímatelné čepele se mohou mýt i v myčce, samotný přístroj s motorkem čistíme pouze vlhkým hadříkem. Nikdy přístroj nemyjeme pod tekoucí vodou a vždy ho při čištění vypojíme ze zásuvky. Pamatujme, že přístroj nikdy nepatří do ruky dětem! A kolik za elektrický nůž zaplatíme? Nejlevnější stojí 570 korun, dražší typy do tisíce korun.

Na trhu elektrický nůž nabízejí tři osvědčené značky: Eta, Fagor a Moulinex. Jednotlivé výrobky se vzhledem od sebe nijak výrazně neliší. Jsou určeny pro krájení měkkých i mražených potravin s výjimkou porcování masa s kostí. Jednotlivé typy se odlišují pouze drobnými detaily a cenou. Elektrický nůž Eta se může zavěsit na zeď, což je určitá výhoda, protože přístroj máme neustále při ruce. Typ Moulinex má ze všech typů nejnižší příkon a nože nejsou nastavitelné. Opravdovým bonbónkem mezi elektrickými noži je nůž značky Fagor s dvojitým bezpečnostním jištěním proti samovolnému spuštění přístroje a oboustranným nastavením řezu v úhlu čtyřicetpět a devadesát stupňů. Jeho jedinou nevýhodou je snad jedině váha přístroje. Práce s více než třičtvrtě kilovým nožem, byť i jen na krátkou dobu, pro ženskou ruku   moc pohodlná není. Ale kdo ví, možná, že elektrický nůž bude doménou pouze pána domu.

Ať si vybereme jakýkoli model elektrického nože, kromě ulehčení a zrychlení práce v kuchyni se už nemusíme starat o nabroušení nožů, což v dnešní době není vůbec jednoduché. Kovovými „brousítky“ tupý nůž stejně nikdy dobře nenabrousíme a sehnat nožíře je jako hledat jehlu v kupce sena.

Autor: Irena Forejtová

Foto: archiv firem