Na zahradu i na balkon

Pokud také uvažujete o koupi grilu, ale nemáte dostatek prostoru na to, abyste mohli na zahradě nerušeně grilovat, aniž by zplodiny z grilu obtěžovaly sousedy, pořiďte si elektrický gril. Ten totiž neprodukuje kouř a tak není zapotřebí řešit odstup od sousedova domu, tak jako je tomu v případě grilování na dřevěném uhlí či plynu. Pokud se někdo rozhodne na dřevěném uhlí či na plynu grilovat na balkóně činžovního domu, je to pro sousedy většinou utrpení. Nemluvě o tom, že manipulace s otevřeným ohněm na balkónech je z bezpečnostních důvodů zakázána. Elektrické grily tak využijete nejen, když je venku hezky, ale také za chladnějšího počasí, protože není problém grilovat v místnosti, nebo třeba na balkoně či terase. Pokud se rozhodnete, můžete si šťavnatý steak ugrilovat třeba i v lednu, zkrátka kdy na něj dostanete chuť.

Výhody elektrických grilů

Kromě již zmíněných možností grilování kdykoliv a kdekoliv si zamanete, patří k výhodám elektrického grilu také jeho snadná obsluha. Stačí zapnout do zástrčky, stisknout tlačítko a můžete začít s grilováním. Navíc úprava jídel na elektrickém grilu je zdravější, než je tomu u klasických kotlových grilů. Neprodukují kouř a nejsou zdrojem jedovatých látek a toxinů. Během přípravy jídla slouží k regulaci teploty několikastupňový termostat.

Elektrické grily mohou být o poznání menší, než běžné zahradní grily, ovšem grilovat zvládnou stejně efektně, jako jejich větší příbuzní. Jejich nespornou výhodou je fakt, že je můžete bez problémů sbalit i na cesty. Většinu elektrických grilů je možné rozebrat na části, což umožňuje jejich snadné čištění. Na grily zanesené mastnotou a špínou je vhodné použít některý ze speciálních čisticích prostředků určených přímo na grily. Výhodou grilovacích desek je také možnost jejich umytí v myčce na nádobí.

Shrnutí výhod:
- možnost grilovat všude, kde je přístup k elektrické síti
- snadná obsluha
- možnost zvyšování a snižování teploty
- zdravá příprava pokrmů
- bezproblémová údržba
- skladnost, lehkost a snadná přemístitelnost
- odpadají starosti se sháněním topiva

Nevýhody elektrických grilů

Jednou z nevýhod elektrického grilu je jeho závislost na elektrické přípojce – grilovat tak můžete pouze v blízkosti zdroje elektřiny. Za další nevýhodu může být brána vyšší pořizovací cena elektrického grilu, která je však následně vyvážena úsporou za topivo. Také doba tepelné přípravy masa se může zdát být v elektrickém grilu delší. Někteří zase tvrdí, že maso z elektrického grilu nemá tu správnou chuť a vůni dřeva.

Nabídka elektrických grilů

V současnosti na našem trhu narazíte na velké množství nejrůznějších elektrických grilů, které se od sebe liší velikostí, výkonem, provedením a funkcemi. Pokud si nechcete elektrickým zahradním grilem zastavět půlku balkónu nebo terasy, můžete si pořídit příruční neboli stolní elektrický gril.

Stolní elektrické grily – jsou menší a mnohem skladnější, jak již z jejich názvu vyplývá, jsou určeny k položení na stůl. Jsou ideální pro přípravu rodinného oběda, případně pro grilování masa pro malou skupinku přátel. Vhodné pro celoroční využití doma, na balkoně, zkrátka kdekoliv.

Zahradní elektrické grily – velké grily připomínající klasické grily na dřevěné uhlí. Vhodné pro přípravu jídel pro více lidí. Mají stabilní podpěrné nohy, jsou vybaveny kolečky pro snadnou manipulaci a nechybí jim ani odkládací plocha na grilovací pomůcky a nejrůznější omáčky. Mají oproti stolním elektrickým grilům také větší výkon. Pro svou velikost jsou nejvhodnější na zahradu, případně dostatečně velkou terasu či balkon.

Dnes již existují dokonce elektrické grily, v nichž se spojují výhody zahradních i stolních grilů. Jde tedy o gril tzv. 2 v 1 - může se postavit na zahradu, nebo položit na stůl. Kromě variability použití je výhodou i to, že na něm lze grilovat bez přidání oleje.

Mřížka, teflon nebo kámen?

Elektrický gril by měl být konstrukčně stejný jako například gril plynový – mezi zdrojem žáru a grilovaným pokrmem by neměla být žádná deska či tác. Při přípravě pokrmů v elektrickém grilu dochází k tepelné úpravě přímým žárem topné spirály na grilovaný pokrm. Elektrický gril by tak měl být vybaven kvalitním grilovacím roštem nejlépe z litiny, která přenáší teplo. Měl by mít spodní vanu s miskou pro zachycení odkapávající šťávy a také horní víko pro maximální využití tepla. V elektrickém grilu je možné využívat metodu přímého grilování (pro úpravu do 30 min) i metodu nepřímého grilování (např. celé kuře).

Setkat se však můžeme i s elektrickými grily, které jsou vybaveny základní deskou s nepřilnavým, nejčastěji teflonovým povrchem. Pod deskou je zabudována elektrická topná spirála, která ji přímým žárem ohřívá. Tyto desky bývají často na okrajích tvarovány tak, aby byl zajištěn odvod přebytečného tuku, některé modely mají přímo odkapávací systém, kdy je tuk odváděn do misky. Při přípravě masa tak nedochází k přepalování tuku, což potěší zejména příznivce zdravého stravování.

Oblíbené je také grilování na lávovém kameni. Výhodou lávových kamenů je rychlé zahřátí na požadovanou teplotu a schopnost vytvořit rovnoměrný žár. Vzhledem k tomu, že lávové kameny dokáží vstřebat velké množství tuku, je příprava pokrmů na nich zdravější. Lávové elektrické grily se tak v posledních letech těší velké oblibě, přestože jsou poměrně těžké a jejich pořizovací cena o něco vyšší. Lávový kámen je také často kombinován s grilovací mřížkou nebo pečícími miskami. Před čištěním je třeba nechat lávové kameny vždy dobře vychladnout – většinou se však čistit ani nemusí, protože lávové kameny mají samočisticí schopnost.

Na co si dát pozor při výběru elektrického grilu?

Při výběru elektrického grilu je třeba věnovat pozornost výkonnostním ukazatelům. Co se týče příkonu elektrického grilu, tak u standardních modelů se pohybuje okolo 2000W – to by mělo být minimum, aby se maso dobře propeklo. Gril by měl mít také kvalitní topnou spirálu s vysokým výkonem. Aby se spirála grilu dala snadno čistit, měla by být volně přístupná, bez velkého a komplikovaného rozebírání. Nemělo by chybět také dobře těsnící víko, teploměr pro kontrolu teploty a gril by měl být celkově kvalitně technicky i ergonomicky zpracován. Elektrické grily jsou dodávány již sestavené, rozhodně se nedoporučuje kupovat gril ve formě skládačky složené ze stovek šroubů, držáků a úchytů. Čím méně je na výrobku spojovacích prvků, tím je pevnější a je tak zaručena jeho delší životnost. Samozřejmostí by měla být možnost následného dokoupení příslušenství, doplňků či náhradních dílů k elektrickému grilu.

Zásady grilování v elektrickém grilu

Elektrický gril je třeba postavit na rovný a pevný podklad. Pokud nemá elektrická šňůra dostatečnou délku pro zapojení do elektrického zdroje, použijte prodlužovací šňůru určenou pro venkovní použití. Bezpečné venkovní použití umožňují kabely označené normou H07RN-F 3G.

- jpa -