Zmrzlinu znali údajně již staří Řekové, kteří prodávali na athénských trzích smíchané ovoce s medem a ledem. V Evropě si nad touto lahůdkou pochutnávala na počátku 16. století Kateřina Medičejská a o století později přislíbil anglický král Karel I. doživotní rentu cukráři, který postup na výrobu zmrzliny uchová v tajnosti, neboť pochoutka měla být určena pouze pro královský jazýček. První písemný recept se objevil ve Francii, kde jej v roce 1674 opublikoval ve své knize Nicholas Lemery. Avšak na skutečný výrobník zmrzliny si museli cukráři počkat ještě dalších dvě stě let. V roce 1846 byla veřejnosti představena jednoduchá dřevěná nádoba, ve které se rozdrcený led ručně mísil s cukrem, smetanou a ovocem. Jednalo se o poměrně pracnou výrobu, ale popularita zmrzliny dosáhla takových rozměrů, že se námaha cukrářům vyplácela. Dnešní moderní výrobníky zmrzliny jsou naštěstí již plně automatizovány a uspokojí i ty nejnáročnější požadavky na kvalitu a výrobu zmrzliny, mražených jogurtů či sorbetů. Stačí jen připravit zmrzlinový krém, nalít jej do přístroje a během chvilky si můžeme vychutnávat naše sladké pokušení.

„Tělo“ výrobníku tvoří nádoba s dvojitými stěnami. Mezi nimi je chladící tekutina, díky které zmrzlinová hmota, jež je zpracovávána malým robotkem uprostřed, pozvolně tuhne. Na tomto principu jsou v podstatě založeny veškeré zmrzlinové   výrobníky. Liší se od sebe zejména způsobem obsluhy, cenou a objemem nádoby. Ty nejlevnější, které jsou na našem trhu k mání již za 2 500 korun, se musí před použitím dát zhruba na 10 hodin do mrazničky. Teprve po dostatečném namražení můžeme dovnitř nalít připravený zmrzlinový krém, který lze v průběhu jeho míchání dobavit kousky oblíbeného ovoce či jinými doplňky. Po necelé půlhodině je připraveno až 950 gramů mražené pochoutky.

Téměř čtyřnásobně dražší jsou domácí výrobníky střední cenové kategorie. Jejich hlavní výhodou je především ta skutečnost, že je není třeba před použitím namrazit, neboť se chladí samy. Příkon je sedmkrát vyšší a také celková kapacita je až dvojnásobná oproti předchozímu výrobku. Oba typy zmrzlinovačů vyrábí a na náš trh dodává firma DéLonghi.

Do nejvyšší cenové kategorie pak spadají zmrzlinovače od společnosti Baumatic. Vlastnostmi sice odpovídají konkurenčním výrobkům, jejich výhodou je elegantní chromové provedení. V šechny výrobníky zmrzliny lze používat také na chlazení nápojů.

Autor: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archiv firem Baumatic, Musso