Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně 2 kil lančmítu budeme potřebovat:

1 kg vepřového boku
1 kg vepřové plece
15g Pragandy
15g soli
2 lžičky koriandru
2 lžičky bílého pepře
vodu

Postup výroby domácího lančmítu

1. Bůček zbavíme kůže a vykostíme. 

maso na domácí lančmít

2. Kůži z bůčku uvaříme společně s kostmi ve vodě do měkka, vývar vychladíme, cca 3 dcl budeme potřebovat na vymíchání směsi.

domácí luncheon meat - postup výroby

3. Na co nejmenší šajbě pomeleme bůček, plec a uvařenou kůži.

mletí masa na domácí luncheon meat

4. Mícháme a přiléváme vychlazený vývar (3 dcl). Mícháme dokud nezískáme kompaktní lepivou hmotu.

vymíchaná hmota na domácí lančmít

5. Hmotu plníme do šunkovaru. V případě, že nemáme šunkovar, poslouží dobře i střevo na tlačenku nebo salám.

výroba domácího luncheon meatu

6. Při teplotě 85°C vaříme lančmít 2 hodiny.

vaření - domácí lančmít

7. Necháme dobře vychladnout a můžeme ochutnávat.

rozkrojený hotový domácí lančmít - luncheon meat

Hotový domácí lančmít uchováváme v ledničce. Můžeme ho konzumovat s pečivem. Výborný je také opečený podávaný s bramborovou kaší.