Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně 2 kil lančmítu budeme potřebovat:
1 kg vepřového boku
1 kg vepřové plece
15g Pragandy
15g soli
2 lžičky koriandru
2 lžičky bílého pepře
vodu
Postup výroby domácího lančmítu
1. Bůček zbavíme kůže a vykostíme.
2. Kůži z bůčku uvaříme společně s kostmi ve vodě do měkka, vývar vychladíme, cca 3 dcl budeme potřebovat na vymíchání směsi.
3. Na co nejmenší šajbě pomeleme bůček, plec a uvařenou kůži.
4. Mícháme a přiléváme vychlazený vývar (3 dcl). Mícháme dokud nezískáme kompaktní lepivou hmotu.
5. Hmotu plníme do šunkovaru. V případě, že nemáme šunkovar, poslouží dobře i střevo na tlačenku nebo salám.
6. Při teplotě 85°C vaříme lančmít 2 hodiny.
7. Necháme dobře vychladnout a můžeme ochutnávat.
Hotový domácí lančmít uchováváme v ledničce. Můžeme ho konzumovat s pečivem. Výborný je také opečený podávaný s bramborovou kaší.