Co nesmí chybět na Velikonoce

Kromě zvyků a tradic jsou velikonoční svátky spojeny s pečenými a vařenými pokrmy, do kterých se promítají obyčeje našich předků. Jaká jsou tedy tradiční velikonoční jídla? Ke sladkým dobrotám patří velikonoční beránek, jidáše, mazanec nebo perníčky. Mezi slanými jídly kraluje nádivka, vařená vejce nebo zeleninové polévky.

Velikonoční pečení

Velikonoční vaření a pečení s radostí - tipy na kuchyňské pomocníky

Velikonoční recepty se často dědí po generace, ale domácí potřeby, které vám pomohou vykouzlit velikonoční pokrmy, musíte mít své. Které se vám budou hodit nejvíce?

Velikonoční beránek hotový raz-dva

Základem je kvalitní velikonoční forma na beránka. Bez ní prostě tradičního beránka neupečete. Ať už se rozhodnete pro beránka z piškotového, tvarohového nebo jiného těsta, bude se vám velikonoční forma, do které těsto nalijete a upečete, hodit. Dříve byly oblíbené keramické formy, ale dnes můžete sáhnout po modernějších materiálech. Silikonová forma na beránka je skvělá v mnoha ohledech. Těsto se vám nikde nepřichytí, takže beránka snadno vyklopíte, díky propracovaným detailům bude beránek vypadat opravdu jako beránek a navíc stačí, když formu jen lehce vymažete.

Velikonoční pečení

Další sladké dobroty, které můžete péct kdykoli

Určitě si připravte i další formy na velikonoční pečení. Silikonová forma na bábovku opět ušetří vaše nervy, protože se nebudete muset bát, že bábovku nevyklopíte. Pokud budete chtít udělat radost dětem, je skvělá forma na velikonočního zajíčka, kterého můžete vyrobit z čokolády, nebo velikonoční formy ve tvaru slepiček a vajíček. Silikonové formy jsou zkrátka praktičtí pomocníci.

Velikonoční pečení

Hostům můžete připravit i méně tradiční laskominy. Co třeba lahodný dort? S tím vám opět pomůže silikonová forma na dort se skleněným dnem. Tato báječná vychytávka je skvělá v tom, že po upečení a nazdobení dortu jen odstraníte silikonový okraj a skleněné dno poslouží jako servírovací podložka. Jak jednoduché!

Za vyzkoušení stojí i upečení biskupského chlebíčku, který se z domácího pečení trochu vytrácí, ale právě proto se po něm rychle zapráší. K jeho upečení použijte kovovou formu na biskupský chlebíček s nepřilnavým povrchem. Ten opět usnadní vyklopení upečené dobroty.

Odměny pro koledníky - domácí velikonoční perníčky a sušenky

Pro malé koledníky přichystejte nejen bonbony, ale i další dobrůtky. Můžete udělat výše zmíněné čokoládové zajíčky, slepičky a vajíčka. Mezi dětmi budou jistě hitem i domácí sušenky. Když na jejich výrobu použijete razítko na pečení s velikonočními motivy, máte vyhráno.

Velikonoční pečení

Zapomínat by se nemělo ani na perníčky, se kterými si můžete opravdu pohrát. Velikonoční vykrajovátka mohou mít tvar vajíček, slepiček, kohoutků, čtyřlístků, oveček, zajíčků i motýlů. Když do pečení a zdobení perníčků zapojíte i děti, užijete si všichni spoustu legrace.

Klasika na velikonoční tabuli - nádivka

Po všech sladkých a lahodných velikonočních receptech se obrátíme ke klasickým slaným jídlům. K Velikonocům neodmyslitelně patří nádivka a tu upečete jak jinak než v pořádném pekáči. V Domácích potřebách Franta seženete, kromě všech výše zmíněných kuchyňských potřeb, i perfektní titanový pekáč BAF, který běžně slouží na husu nebo pečení větších kusů mas. Použít se dá ale i na upečení nádivky. Anebo ještě lépe - v jeho víku, které se hodí na pečení i grilování, připravte nádivku a ve spodní nádobě nechte péct maso podle vaší chuti. Úspěch u strávníků bude zaručen.

Velikonoční pečení

Do nádivky můžete použít, kromě klasických surovin, i jarní bylinky, které už zpravidla pučí na zahradě. Mladé jarní kopřivy dodají nádivce šmrnc a příchuť jara. Pokud nevlastníte zahradu, stačí i čerstvá petrželka zakoupená v obchodě.

Ať už budete péct tradiční pokrmy nebo budete chtít velikonoční pečení a vaření pojmout méně tradičně, vždy vás bude hřát vědomí, že koledníci a vaši hosté si pochutnají na báječných velikonočních dobrotách.

Další tipy ZDE.

- PR článek -