Pečivo kupujeme v nejrůznějších podobách, nejsou to jen obyčejné tukové rohlíky a chleby, ale někdy si dopřejeme i vícezrnné rohlíky, cereální kostky, cibulové chleby či housky se slunečnicovými semínky, které jsou poměrně drahé. Jak se říká, „hlad má velké oči“ a mnohdy toho koupíme více, než ve skutečnosti sníme. Proto se následně rozhodneme pro skladování, během kterého se však dopouštíme řady chyb, které kvalitu i délku trvanlivosti pečiva výrazně snižují.
Jak skladovat pečivo?
Pečivo by nemělo být uchováváno na příliš vlhkém ani příliš suchém místě. Většina z nás chleba nebo rohlíky po nákupu zabalí do sáčku a strčí do špajzu, což ovšem není ideální řešení. Pokud máte pečivo ještě teplé, nenechávejte ho v prostorách, kam nemá vzduch přístup a vždy ho nechejte nejdříve zchladnout. Uvolňující se pára se totiž přemění na vlhkost a tím je usnadněn růst plísní.
Abyste co nejvíce prodloužili trvanlivost pečiva, pořiďte si chlebník či chlebovku, která zaručuje čerstvost pečiva po delší dobu. Jde o dřevěnou, plechovou či plastovou schránku, která se vyrábí přímo pro účely skladování pečiva. Důležité je jí však věnovat alespoň jednou týdně potřebnou péči v podobě očištění, omytí octovou vodou a dostatečném vysušení. Jedině tím zabráníme vzniku plísní, které jsou sice pro lidské oko neviditelné, ale výrazně ovlivňují chuť skladovaného pečiva.
Chleba je čerstvý ještě po 12 až 14 hodinách, poté už na svých vlastnostech pomalu ztrácí. Pod pojmem pečivo však nerozumíme jen rohlíky a housky, ale také sladké dobroty, jako jsou šátečky, koblihy a koláče. Ty se uchovávají ještě hůře, čerstvé vydrží mnohem kratší dobu. Cca po 5 až 6 hodinách dochází k osychání, vlhnutí a jejich chuť a vůně se pomalu vytrácí.
Několik variant skladování
Pokud se chystáme skladovat pečivo jen krátkodobě, postačí, když jej zabalíme do látkové, nebo ještě lépe lněné utěrky. Chceme-li skladovat o něco déle, pořídíme si košík s víčkem, dózu s víkem, skříňku nebo zásuvku. Jestliže chceme uchovat pečivo na několik dní, je dobré si pořídit vakuové dózy, které následně umístíme do lednice. Další možností je uložit pečivo v mikroténovém sáčku do mrazáku, kde vydrží 4 až 6 měsíců. Mnozí lidé ovšem nejsou fanoušky uchovávání pečiva v mrazáku, proto by si měli pořídit spíše kvalitní chlebovku. Ani do ní se však nedoporučuje dávat pečivo „jen tak“. Nejlepší je skladování ještě v čisté utěrce, látka totiž absorbuje přebytečnou vlhkost. Teprve potom můžeme vložit pečivo dovnitř a těšit se z jeho čerstvosti.
Chlebník jako součást kuchyně
Nádoba, ve které budeme pečivo uchovávat, se stane doplňkem naší kuchyně a protože bude vlastně neustále na očích, je dobré jejímu výběru věnovat dostatečnou pozornost. V dnešní době si již můžete vybrat chlebovku dle vašeho gusta, z materiálu, který je vám sympatický a který bude ladit s designem kuchyně. Moderní chlebníky, se kterými se setkáte na trhu, využívají vědeckých poznatků i současných technologií. Můžete v nich uchovávat kvalitně upečený chléb a další pečivo i po několik dní. Chlebovka kromě křupavé kůrky a vlhké střídky zachovává také aroma pečiva. Každá chlebovka je dostatečně velká na to, aby se do ní vešel i celý nenakrájený bochník chleba.
Chlebovky kdysi a dnes
O tom, že chlebovky do kuchyně patří, věděly již naše babičky. Ty měly jejich obdobu v kuchyni také, již před mnoha lety. Na trhu v současnosti najdete opravdu širokou škálu materiálů, barev i designů. Existují také různé modely, ať už závěsné nebo volně stojící, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Můžete si tak vybrat ten, který vhodně doplní vaši kuchyni. Při výběru se nenechejte ovlivnit nižší cenou. Kvalitnější chlebovky jsou sice dražší, ale mnohem lépe těsní a dobře se s nimi manipuluje, proto se taková investice vyplatí. U nekvalitních výrobků se dvířka následkem častého otvírání mohou velmi rychle poničit.
Dřevěné chlebovky
Dřevo je nejen tradiční, ale také kvalitní a trvanlivý materiál. Chlebník z něj dobře těsní, nepropouští vlhkost a zabraňuje také vysychání pečiva. Víko bývá většinou sklopné a otevírá se zepředu nebo shora. Některé výrobky jej mají celé odnímatelné. Setkat se můžete také nejrůznějšími nádobami, které jsou například z plastu a místo víka mají dřevěné prkénko. Dřevěné chlebníky nakoupíte od 300 do 1200 Kč v závislosti na použitém typu dřeva.
MAGASIN, Chlebník, borovice, Ikea, 299 Kč, Brabantia - nerezový chlebník malý, 1 156 Kč
Nerez chlebovky
Milovníci modernějšího pojetí kuchyně si jistě oblíbí chlebníky a chlebovky z nerezového materiálu. Kvalitní nerezová ocel je bestsellerem a chlebníky z ní vyrobené mají skvělý vzhled. Uživateli bývají tyto výrobky hodnoceny velmi dobře především za materiál, styl i provedení. Tento trend přišel z Itálie, která je známá moderním přístupem ke kuchyňskému designu. Jedná se tak o moderní a novodobý způsob ukládání pečiva. Pořídit se dají již od 300 Kč, ale také za 3500 Kč.
Chlebovky ze smaltu
Obdobou nerezového chlebníku je chlebník ze smaltu, který je vybaven posuvným víkem. Je vyroben z barevné smaltované oceli, a proto se můžete setkat s několika barevnými verzemi. Jde o velmi atraktivní pojetí chlebníku. Smaltované chlebovky se často vyrábějí v tzv. retro stylu, takže pokud máte takto vybavenou kuchyni, je retro chlebník nezbytným doplňkem. Smaltované výrobky pořídíte již od 500 Kč, barevné retro chlebovky jsou díky designu o něco dražší.
http://www.kulina.cz/chlebnik-single-grandy-cerveny/d-74852/
Nádoba na chléb z melaminu s dubovým víkem, které lze po otočení užít jako krájecí prkénko. Dřevěné prkénko nelze mýt v myčce. Doporučujeme občasnou impregnaci povrchu prkénka olejem, Naoko, 1395 Kč
Chlebník Single Grandy červený, Wesco, 1 745 Kč
Plastové chlebovky
Další možností je pořídit si plastový chlebník, v němž nám také pečivo nezestárne a nechytne plíseň. Může jít o různě atypické, moderní a futuristické modely, ale i o klasické plastové uzavíratelné boxy. Některé mají opravdu maximální rozměry, takže do nich uložíte skutečně hodně pečiva. Zcela těsnící víko pak nepropustí žádnou vlhkost. Plastové chlebníky se hodí nejen do kuchyně, ale také třeba na zahradu, piknik či kempování. Jejich výhodou je omyvatelnost. Pořizovací cena se různí v závislosti na značce, rozměrech a designu.
Schránka na chléb Latina, zelená, Plastový chlebník s odklápěcím víkem moderních oblých tvarů od italské firmy Guzzini. V této plastové nádobě nechytne pečivo plíseň, 1489 Kč
Chlebník Gnam, modrý, Alessi, 1 650 Kč
Před samotným nákupem chlebovky si nejdříve zvažte, kolik pečiva běžně potřebujete skladovat, kam chcete chlebovku umístit a jaká barva by se do vaší kuchyně nejvíce hodila. Také si vyberte materiál, který je vám sympatický a vyrazte na nákupy.
- jap -
Foto: archiv firem