Big green egg (zkráceně BGE) je unikátní svým designem i způsobem přípravy pokrmů. Princip je starý více než tři tisíce let a jeho dnešní podobu mu dali Američani, kteří si tento zázrak přivezli po druhé světové válce z Indočíny. Původní materiál (hlína), který byl poněkud křehký a často praskal, byl nahrazen keramikou určenou pro kosmický program. Dnes je „vejce“ hitem amerických barbecue a proráží si cestu také k nám.

Jak gril funguje

Při nižších teplotách funguje BGE jako udírna nebo trouba, ve které lze péct maso, při vyšších teplotách slouží jako gril. Ve vejci lze péct také pizzu nebo chleba. Gril je tak všestranným zařízením, které si v příjemné atmosféře zahrady poradí skoro se vším.

Teplotu regulujeme po zapálení základní vrstvy dřevěného uhlí otvory v komínku a popelníku a sledujeme ji na vestavěném teploměru. Vrstva uhlí vydrží až 8 hodin a po přiklopení keramického komínku lze nevyhořelé uhlí použít i příště. Dřevěné uhlí sice není drahá surovina, ale i tak nás určitě potěší, že „vejce“ pracuje s jeho minimální spotřebou a také s minimem popela.
Po zakrytí víka horký vzduch v grilu cirkuluje a značně se tak zkracuje doba přípravy pokrmů. Přitom je zachována jejich šťavnatost a vynikající aroma.

Pokud se chceme vyhnout odkapávání tuku z masa na rozžhavené uhlí, můžeme pod maso vložit speciální keramický nadstavec (misku), který tomu zabrání a příprava jídel nijak neohrozí naše zdraví.

Při grilování není potřeba obávat se ani popálenin, protože keramický povrch je mnohem chladnější něž například u nerezových či smaltovaných grilů. Gril se díky svému vnitřnímu povrchu velmi dobře čistí. Většina z nás patrně negriluje v mrazu ani v dešti. Kdybychom ale chtěli i toto je možné, protože „vejci“ nic neublíží a díky víku ani špatné počasí nezhatí plánované grilování.

Gril je vyráběn a dodáván v několika velikostech, tak aby uspokojil pár seniorů i početnou rodinu, nebo dokonce poskytl občerstvení na firemním večírku. Ke grilu jsou již i u nás nabízeny speciální kusy zahradního nábytku, do kterých se BGE zasadí a my máme pohodlný přístup ke grilu i dostatek místa pro přípravu příloh a servírování.

Ceny grilů Big green egg jsou poněkud vyšší než u běžných grilů. Nejmenší gril lze pořídit za necelých 10 tisíc korun, středně velký gril i se stolem za 32 tisíc korun. Ke grilu lze dokoupit spoustu příslušenství, které usnadní přípravu i následné servírování jídla.

Foto: archiv firmy Pogra