Venkovní kuchyně jsou v posledních několika letech hodně trendy. Pokud o něčem takovém uvažujete i vy, budete potřebovat prostor. Kolik je dost? Odborníci i kuchaři se shodují na tom, že byste měli mít pro své zahradní kuchtění minimálně 12 metrů čtverečních. To samozřejmě neznamená, že na menším plácku nic neuvaříte, nebo že se vám tam menší zahradní kuchyň nevejde. Berte to jako doporučení k pohodlnému vaření.
Kam venkovní kuchyň umístit?
Designéři radí, aby kuchyň byla středem dění. Takové místo jistě hravě najdete. Může být v blízkosti terasy, u bazénu, v odpočinkové zóně – zkrátka tam, kde pro ni najdete uplatnění. Účelnou venkovní kuchyni lze postavit jako samostatný zahradní prvek, ale rovněž jako přístavek k domu.
Foto 1 a Foto 2 (zdroj: horanek.cz)
Foto: horanek.cz
Jak řešit zastřešení
Zastřešení bude vždy účelnější, než když kuchyň necháte úplně bez střechy. Zvolit můžete třeba pergolu, pokud bude vaše kuchyň těsně přiléhat k domu. Je navíc méně nákladná než např. sedlová střecha a pokud jednou kuchyň zrušíte, najde i další uplatnění. Sedlová střecha může mít ovšem také své klady. Využití najde např. vzniklé podkroví, kam si můžete dát své věci nebo kam si mohou lehnout hosté v letním období. Velmi praktické jsou také boční zídky, které neslouží jen k zachování jistého soukromí, ale i jako aktivní ochrana před větrem.
Při stavbě zahradní kuchyně myslete především na její účelnost. Měla by celkově ladit se stylem vašeho domu a měla by splňovat základní bezpečnostní pravidla. Pokud si sami nejste jistí, klidně se obraťte na odborníky, kteří mají zkušenosti s výstavbou takových kuchyní. Důležité je také vědět, že pokud stavba nepřesáhne 16 m2, postačí vám k její realizaci pouze ohláška. Budete-li zvažovat větší stavbu, neobejdete se bez stavebního povolení.
Základní konstrukce
Co se základní konstrukce týče, máte na výběr širokou škálu materiálů – dřevem počínaje, přes kov, kámen a nebo jejich kombinaci. V České republice se nejčastěji staví z klasického zdiva. Slavný návrat ovšem zažívá i dřevo. Zdivo je nejjednodušší na realizaci a slibuje dlouhou životnost při minimální nutné údržbě. Pokud vsadíte na zmíněné dřevo, doporučují odborníci bambus, teak, smrk či borovici. Nejdůležitější roli přitom sehraje povrchová úprava. Ta výrazně ovlivní její životnost.
Foto: kamenná kuchyň Hrdina & České pískovce
Trendy styl - Provence
Pokud vás zajímá, co nejvíc frčí, pak je to určitě styl francouzské Provence. Tu perfektně doplní rustikální nábytek v jemných pastelových barvách. Vše doplní a výsledný skvělý efekt dodá nábytku patina.
Foto: johnnygrey.com
Nutné vybavení zahradní kuchyně
Ve venkovní kuchyni by vám neměl chybět sporák. Doplnit jej můžete i udírnou nebo otevřeným ohništěm. Měli byste zde mít dostatek místa na přípravu jednotlivých jídel. To zajistí dostatečná pracovní deska. Hodit se bude určitě kromě odkládacích ploch a skříněk na nádobí a pomůcky k vaření i dřez, voda z kohoutku, odpadkový koš a další vybavení, které bývá součástí běžné interiérové kuchyně. V žádném případě nepodceňujte osvětlení. I to by mělo ladit s ostatními zařizovacími předměty.
Autor: Michaela Čapková