Nejsnáze a nejrychleji roste řeřicha setá, která se dá pěstovat prakticky po celý rok. Do misky naplněné zahradní zeminou vysejeme drobná semena jen na povrch, dobře přitlačíme a substrát udržujeme stále vlhký. Misku umístíme na světlé a teplé místo, a zhruba po týdnu stříháme šťavnatou nať, bohatou na vitamin C. Sklizeň lze opakovat dvakrát až třikrát.
Řeřichu si můžete jednoduše vypěstovat doma
Pěstování řeřichy doma je opravdu jednoduché a rychlé.
Upotřebení řeřichy v kuchyni je téměř univerzální: od tvarohových pomazánek, přes polévky, jako pikantní přísadu do vaječných jídel až po dekoraci studených pokrmů.
Petržel a celer patří do polévek, omáček a nejrůznějších kořenících směsí. Způsobů, jak petrželovou či celerovou nať získat je hned několik. Buď z kořene odřízneme horní část s takzvaným srdíčkem, položíme ji na talířek s vodou, řeznou stranou dolů, a počkáme až vyraší mladé lístky. Vodu denně vyměňujeme. Nebo zvolíme dekorativnější variantu - keramickou nádobu zvanou petrželák, kterou naplníme zahradnickým substrátem a do otvorů vkládáme zdravé kořeny petržele (to proto, aby nehnily). Horní plochu petrželáku osázíme několika menšími bulvami celeru. Jako sadbu využijeme i drobné a slabé "ocásky", které v kuchyni neupotřebíme.
Keramický petrželák - květináč na bylinky - velikosti XL. Foto: Keramika Bránice
Výsadním postavením mezi zeleným kořením se pyšní kopr. Je nenáročný na pěstování, spokojí se i s chudší půdou, ale má rád vlhko. Semena vyséváme v březnu do truhlíků, ale můžeme jej zkusit pěstovat jako řeřichu. Misku musíme umístit na chladné a světlé místo, nejlépe nevytápěnou chodbu, a počítat jen s jedinou sklizní. Poté výsev opakujeme do nového substrátu. Nasekanými koprovými listy kořeníme brambory, omáčky, pomazánky, saláty a užíváme je při přípravě nejrůznějších mas i ryb.
Pažitku lze stejně jako bazalku snadno vypěstovat doma.
Přečtěte si také článek Bazalka, královna koření - odrůdy, pěstování, škůdci
Ve výčtu aromatického koření nelze zapomenout na tradiční "šnytlík" čili pažitku. Natí pažitky nezkazíme žádné vaječné jídlo, majonézu, tvarohovou pomazánku či vařené brambory jemně sypané sekanou pažitkou. Pro vysoký obsah vitamínu C a aromatických silic konzumujeme nať syrovou. Pažitku rychlíme tak, že vyryté trsy rozdělíme, kořeny řádně očistíme (vyklepeme od zbytků země) a seřízneme je asi na 1 cm délky. Upravené sazeničky sázíme do běžného substrátu do kelímků, které postavíme na světlé místo. Pažitku často zaléváme a již za 3 týdny sklízíme první úrodu.
Autor: Irena Forejtová