Nejsnáze a nejrychleji roste řeřicha setá, která se dá pěstovat prakticky po celý rok. Do   misky naplněné zahradní zeminou vysejeme drobná semena jen na povrch, dobře přitlačíme   a substrát udržujeme stále vlhký. Misku umístíme na světlé a teplé místo, a zhruba po týdnu stříháme šťavnatou nať, bohatou na vitamin C. Sklizeň lze opakovat dvakrát až třikrát.

Pěstování bylinek domaPěstování bylinek doma
Řeřichu si můžete jednoduše vypěstovat doma

Pěstování bylinek doma
Pěstování řeřichy doma je opravdu jednoduché a rychlé.

Upotřebení řeřichy v kuchyni je téměř univerzální: od tvarohových pomazánek, přes polévky, jako pikantní přísadu do vaječných jídel až po dekoraci studených pokrmů.

Pěstování bylinek doma

Petržel a celer patří do polévek, omáček a nejrůznějších  kořenících směsí. Způsobů, jak petrželovou či celerovou nať získat je hned několik. Buď z kořene odřízneme horní část s takzvaným srdíčkem, položíme ji na talířek s vodou, řeznou stranou dolů, a počkáme až vyraší mladé lístky. Vodu denně vyměňujeme. Nebo zvolíme dekorativnější variantu  - keramickou   nádobu zvanou petrželák, kterou naplníme zahradnickým substrátem a do otvorů vkládáme zdravé kořeny   petržele (to proto, aby nehnily). Horní plochu petrželáku osázíme několika menšími bulvami celeru. Jako sadbu využijeme i drobné a slabé "ocásky", které v kuchyni neupotřebíme.

Pěstování bylinek doma

Pěstování bylinek domaKeramický petrželák - květináč na bylinky - velikosti XL. Foto: Keramika Bránice

Výsadním postavením mezi zeleným kořením se pyšní kopr. Je nenáročný na pěstování, spokojí se i s chudší půdou, ale má rád vlhko. Semena vyséváme v březnu do truhlíků, ale můžeme jej zkusit pěstovat jako řeřichu. Misku musíme umístit na chladné a světlé místo, nejlépe nevytápěnou chodbu, a počítat jen s jedinou sklizní. Poté výsev opakujeme do nového substrátu. Nasekanými koprovými listy kořeníme brambory, omáčky, pomazánky, saláty a   užíváme je při přípravě nejrůznějších mas i ryb.  

Pěstování bylinek doma
Pažitku lze stejně jako bazalku snadno vypěstovat doma.

Přečtěte si také článek Bazalka, královna koření - odrůdy, pěstování, škůdci

Ve výčtu aromatického koření nelze zapomenout na tradiční "šnytlík" čili pažitku. Natí pažitky nezkazíme žádné vaječné jídlo, majonézu, tvarohovou pomazánku či vařené brambory jemně sypané sekanou pažitkou. Pro vysoký obsah vitamínu C a aromatických silic konzumujeme nať syrovou. Pažitku rychlíme tak, že vyryté trsy rozdělíme, kořeny řádně očistíme (vyklepeme od zbytků země) a seřízneme je asi na 1 cm délky. Upravené sazeničky   sázíme do běžného substrátu do kelímků, které postavíme na   světlé místo. Pažitku často zaléváme a již za 3 týdny sklízíme první úrodu.

Autor: Irena Forejtová