Charakteristika angreštu

Keře angreštu mají 2 až 4 centimetry dlouhé opadavé listy, trnité větve a malé růžovočervené květy. Plody jsou sladké, vodnaté kuličky, v průměru dorůstají velikosti okolo 2 centimetrů. Ovoce je zelené až nažloutlé, obvykle dozrává v červenci a obsahuje 3 nebo 4 semena. Bobule však nezrají najednou a sklízejí se postupnými probírkami. Zralé plody poznáte podle průsvitné slupky, skrz kterou jsou v dužině vidět jadérka. Angrešt je schopen vegetativního rozmnožování.

Keř nebo stromek?

K sehnání jsou angrešty v podobě stromku nebo keře, jaký typ si vyberete, záleží jen na vás. V zahradách se osvědčuje spíše pěstování keřů s pěti základními větvemi, které se vyvazují do tvaru zploštělého vějíře, jako je tomu například u maliníku. Stromkový angrešt má korunku vypěstovanou z roubu na kmínku meruzalky zlaté. Oblibu si získal pro pohodlnější sklizeň a velmi dekorativní vzhled. Za nevýhodu oproti keřovému tvaru je považována zejména vyšší cena a také kratší životnost – 8 až 10 let. Stromky je také potřeba vybavit opěrným kůlem, který bude sahat alespoň do poloviny koruny.


Angreštu exestuje několik odrůd a také barev - červený a bilý angrešt. Foto: Inmagine.com

Padlí – zhouba angreštu

Se šlechtěním angreštu začali úspěšně Angličané, kteří se již před dvěma staletími mohli chlubit až třemi stovkami odrůd. Ve 20. století pak patřil angrešt mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Se šlechtěním se nadále pokračovalo a zanedlouho se v Evropě objevily i severoamerické druhy. S nimi sem byla bohužel zavlečena i houbová choroba nazývaná hnědé padlí angreštu, kterému se říká také padlí americké – podle země původu. Vlákna houby dokážou pokrýt plody bílým povlakem, takže není možné je jíst ani využít pro další zpracování. Napadené vrcholky výhonů se deformují a přestávají růst. Takto oslabené keře jsou pak náchylné ke zmrznutí.

Nové odolné odrůdy

Právě rozšíření této houbové choroby bylo důvodem, proč prudce klesl zájem o pěstování angreštu. V současnosti již ale není důvod se padlí obávat – na trhu se objevily nové a mnohem odolnější odrůdy. Kromě původních odrůd angreštu se zelenými plody se tak dnes můžete setkat s dalšími kultivary, které mají plody bílé, žluté či červené. Na tuzemských zahradách jsou tak dnes k vidění zahraniční odrůdy jako Invicta, Rokula, Prima, nebo ty ryze české, jako je Karát a Darek. Postupně se daří vyšlechťovat další a další odrůdy, které vynikají svou odolností a jejich plody mají vynikající chuť. Jednou z nich je například odrůda Chryso vyšlechtěná ve Velkých Losinách, která se může pochlubit velkými žlutými sladkými a krásně aromatickými plody. Mezi novými odrůdami se objevily i beztrnné angrešty, jde o odrůdu Captivator, Spinefree a Pax.

Pěstování angreštu

Angrešt není na pěstování příliš náročný. Potřebuje dostatek tepla, ale zároveň nesnáší příliš mnoho slunce ani sucha, protože mělce koření. Při dlouhodobém horkém počasí jsou angrešty ohroženy – na slupce bobulí může slunce vypálit hnědé skvrny. Angrešty je tak dobré vysazovat pod vyšší ovocné stromy, ale záchranou může být také bílá netkaná textilie. V pozdním létě je důležité provést prosvětlovací řez, díky čemuž budou mít plody v následujícím roce více slunce a snáze dozrají. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté.

Angrešt je zdraví prospěšný

Plody angreštu obsahují mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Dále obsahuje stejně vitamínu C, jako mají citrony a kromě toho ještě vitamíny E a B. Asi 200 gramů angreštu dodá tělu polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10%, jde především o fruktózu.

Využití angreštu

Angrešt je možné využívat v kuchyni, protože se dá kompotovat, zpracovávat na džem i mošt a přitom neztrácí své prospěšné vlastnosti. Pokud z něj chcete dělat kompot, želé nebo šťávu, skliďte bobule asi o týden dříve, než dozrají. V takovém případě je oberte najednou, i pokud jsou mezi nimi ještě zelené kusy. Samozřejmě je angrešt dobrý i čerstvý v dortech, buchtách a koláčích. Své uplatnění však najde také v léčitelství. Konzumovat jej mohou jak dospělí, tak i děti, protože je nízkokalorický. Přínosné nejsou ovšem jen plody, ale také lístky keře. Z usušených lístků angreštu získáte spařením opravdu výborný čaj, který má protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte půllitru čaje.

Koláč s angreštem
250 g másla
300g cukru krupice
4 vejce
125 ml zakysané smetany
380g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
200g angreštu
2 lžíce polohrubé mouky na obalení angreštu
tuk a polohrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče

K máslu, které má pokojovou teplotu, přidáme cukr, žloutky a vše utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme smetanu a polovinu prosáté mouky s kypřícím práškem. Následně vmícháme sníh z bílků a zbylou prosátou mouku. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Rozetřeme do něj těsto a na něj poklademe očištěný angrešt obalený v polohrubé mouce. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚ asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout a poté vyklopíme. Vychladlý koláč rozkrájíme a pocukrujeme.

Knedlíky s angreštovou omáčkou
Omáčka – 500 g angreštu, 100 ml suchého bílého vína nebo šťávy z hroznů, šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce medu
Knedlíky – 400g měkkého tvarohu, 2 vejce, 75g polohrubé mouky, 50g krupice, 50g strouhanky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce cukru, půl čajové lžičky strouhané citronové kůry, sůl
Na polití – 60g másla, 3-4 lžíce loupaných mletých mandlí, 3 lžíce moučkového cukru

Víno svaříme se 150 ml vody, citronovou šťávou, roztrženým vanilkovým luskem a medem. Přidáme omytý a očištěný angrešt, vše přivedeme k varu a po sejmutí z ohně vytáhneme vanilkový lusk. Z tvarohu, vajec, mouky, krupice, strouhanky, kysané smetany, cukru a citronové kůry připravíme těsto na knedlíky. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme asi na hodinu do chladu. Z těsta následně vytvarujeme 8 knedlíků, které vložíme do lehce osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Na pánvi si mezitím rozpustíme máslo, přidáme mandle a moučkový cukr a při střední teplotě zahřejeme. Knedlíky vyndáme z vody, položíme je na talíř, který jsme polili angreštovou omáčkou a polijeme shora mandlovým máslem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Dobrou chuť!

- jpa -