V naší kuchyni se často vaří nebo fritují ryby, těstoviny, rýže, zelenina nebo ovoce. To je však škoda. Tolik ceněný vitamín C se totiž vytrácí jakmile se dostanou do kontaktu s vodou nebo vzduchem. Obsah vitamínů ve výsledném pokrmu je tak závislý především na použité metodě vaření. Nejinak je tomu s dalšími vitamíny. Například hnědá rýže by měla být vařena výhradně v parním hrnci, protože pouze tak je zajištěn obsah hodnotného vitamínu B1. Dnešní výzkumy navíc dokazují, že dieta založená na 5 zeleninových jídlech denně, z nichž dvě až tři jsou vařené, pomáhá organizmu bojovat s procesem stárnutí a dalšími patologickými změnami. Důležité však je, aby byly ingredience připraveny tím správným způsobem. Nejlépe párou, která uchová maximum vitamínů a minerálních látek.
Již díky malé změně ve stravovacích návycích totiž můžete nahradit drahou a mnohdy nepříjemnou doplňkovou konzumaci vitamínů formou tablet. Vitamíny jsou navíc organizmem vstřebávány daleko efektivněji v jejich přirozené podobě, tedy konzumací v průběhu jídla. Denní dávka vitamínu C pro dospělého člověka je 110 mg. 84% vitamínu C zůstane v brokolici připravené vaření párou (oproti 40% které zůstanou při klasickém vaření). 150 g v páře vařené brokolice obsahuje zhruba 75 mg vitamínu C (tj. 2/3 denní dávky vitamínu C).
Foto: Intellisteam 48780
V dnešní hektické době navíc často hledáme otázku jak ušetřit, nebo si zpříjemnit a zjednodušit čas strávený přípravou pokrmů. Většina výrobců nám dnes naštěstí nabízí více čí méně zdařilá řešení. Na trhu tak můžete zakoupit nejrůznější robotické vysavače, které řeší úklid domácnosti za vás, automaty na přípravu kávy u kterých neušpiníte ani lžičku, nebo nejrůznější inteligentní trouby. V Anglii si navíc řekli, že Váš čas je stejně vzácný jako Vaše zdraví a vytvořili inteligentní parní hrnec, která koordinuje přípravu vybraných jídel přesně podle toho, kolik si daná ingredience žádá. Do třech, případně dvou vaniček, které jsou oproti klasickému rozvržení umístěny vedle sebe přímo nad ohřevnými elementy, jednoduše umístíte například rýži, do další rybí filety a do poslední oblíbenou omáčku. Po spuštění pak trouba přivádí horkou páru k jednotlivým potravinám po nezbytnou dobu až v takový okamžik, aby všechny tři druhy potravin byly hotové ve stejný čas. Trouba pak ještě dokáže další půl hodiny potraviny udržovat při optimální teplotě a Vy si tak můžete například odskočit na nákup, pro dítě do školky, nebo do fitness centra v sousedství. Po návratu zbývá jen prostřít stůl pro potraviny šetrně připravené v páře. Tento hrnec hledejte pod příznačným označením Intellisteam 48780 a jeho cena je 3.990,-. Dvouvaničková verze Intellisteam Compact 48775 pak stojí 2.990,-
Kuřecí jambonette
2 kuřecí stehna
2 kuřecí klobásy
4 brambory nakrájené na čtvrtky nebo rýže
2 lžíce smetany, sůl, pepř, kari
Odstraňte z kuřecích stehen kosti a naplňte klobásou. Svažte. Položte stehna na čtvereček alobalu, osolte a opepřete a přidejte špetku kari a 1 polévkovou lžíci šlehačky. Uzavřete alobal. Duste v parním hrnci 25 minut! Brambory budou mít nastavení 30 minut. Rýže je-li předvařená dlouhozrnná tak 35 minut
- Tisková zpráva -