Těstoviny se po celém světě těší velké oblibě, ať už ve formě hlavního pokrmu, nebo jakožto příloha. Vyrábějí se z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Základní surovinou pro zhotovení tohoto těsta je mouka, nejčastěji pšeničná, která umožňuje vařit těstoviny tzv. „al dente“, neboli na skus. Díky tvrdé pšenici tak těstoviny získají tu správnou konzistenci. Někdy je těsto vyráběno pouze z mouky a vody, jindy jsou přidávána ještě vejce. Podle toho rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a další. Celozrnné varianty se začaly vyrábět v souvislosti s rozvíjejícím se trendem zdravého stravování.

Pohled do historie

A kde se vlastně těstoviny vzaly? Kdo je prvně uvařil? První písemné zmínky o těstovinách jsou datovány do 1. století a pochází ze starověkého Říma. Ve známé Apiciově knize, slavné kuchařce vydané za vlády císaře Tiberia, je popisována příprava masa s těstovinami „lasagne“. Četné archeologické nálezy jsou také dokladem toho, že těstoviny znali již staří Etruskové. Z 12. století se dochovala zmínka o těstovinách v omáčce (macarrones sen logana) a během století následujícího se objevily ještě těstoviny s názvem Jacopore da Todi. 

italské špagety
Foto: italské špagety jsou oblíbené po celém světě  

I když se tedy za domov těstovin dnes považuje Itálie, podle poznatků slavného mořeplavce Marca Pola, se již v dávných dobách těšily velké oblibě na Dálném východě. Je však pravdou, že po Evropě se následně začaly šířit právě z Itálie. Této zemi totiž jejich výrobu, tvarování a dochucování dovedli k dokonalosti. Také v Česku má výroba těstovin dlouholetou tradici. Již v roce 1884 se začaly vyrábět známé Zátkovy těstoviny. Značně populární byly v tehdejší době zejména široké a polévkové nudle, ale také kolínka a fleky.

Rozmanité tvary a barvy těstovin

Těstoviny se dnes podávají v mnoha různých úpravách jako samostatný pokrm, jako příloha, případně slouží také jako zavářka do polévek. Konzumovat je můžeme jak naslano, tak i nasladko. Těstoviny jsou také často dobarvovány – aby byly žlutější, používá se kurkuma, těstoviny načervenalé jsou dobarvovány rajskou šťávou a na výrobu zelených je zapotřebí špenát. Dále je možné dobarvovat červenou řepou, sépiovým inkoustem či mořskými řasami. Kdo si tedy chce udělat jídlo trochu pestřejší, může sáhnout právě po dobarvovaných těstovinách. Nejčastěji se prodávají v sušeném stavu, opravdoví gurmeti však dávají přednost těstovinám čerstvě zhotoveným. 

Druhy těstovin

Italové označují těstoviny slovem „pasta“. Mezi nejoblíbenější a nejvíce používané „modely“ patří špagety. Velmi oblíbené jsou zejména u dětí, protože jim jejich pojídání připadá zábavné. Maminky však nadšení se svými dětmi mnohdy nesdílí, zvlášť když jsou špagety podávány s nějakou barevně výraznou omáčkou. Druhů těstovin dnes známe takové množství, že ani není v našich silách je všechny vyjmenovat. Jen špaget existuje pět různých typů lišících se od sebe tloušťkou. Seznámíme se tedy alespoň s některými z nich.

těstoviny penne
Foto: těstoviny penne

Obecně je možné těstoviny rozdělit do tří skupin - neplněné (penne, makarony, fettuccine, farfalle, lasagne, fusilli a další), plněné (tortellini, ravioly, cappeletti či cannelloni) a zavářkové (polévkové), což jsou těstoviny v nejrůznějších tvarech (kuličky, hvězdičky, písmenka, čtverečky, číslice či vlasové nudle).

A teď se na ně podíváme trochu blíže:

Cannelloni – velké duté trubičky určené k plnění mletým masem, zeleninou nebo sýrem
Farfalle – mašličky nebo motýlci, setkat se můžete i s drobnější verzí nazývanou farfalline
Penne – široké kratší rourky
Lasagne – těstovinové pláty určené k zapékání
Tagliatelle a fettuccine – dlouhé širší nudle (tagliatelle jsou o něco širší)
Tortellini – taštičky plněné nejrůznějšími nádivkami
Ravioli – taštičky ve tvaru čtverečků plněné sýrem, špenátem nebo masem
Fusilli - vřetena
Panzerotti – druh raviol, které se plní šunkovou nádivkou
Conchiglie – malé lastury
Fiorelli – těstovinové květiny zbarvené bíle, červeně a zeleně
Pappardelle – do klubíček stočené dlouhé nudle
Rigatoni - podobné jako penne, jen delší a s rovnými konci.

Vaříme „al dente“

Pokud jsme si koupili těstoviny v sušeném stavu, naším jediným úkolem je, je správně uvařit, což není žádná věda, je však třeba se držet několika zásad. Těstoviny se vaří ve vroucí osolené vodě, na 100 gramů těstovin je zapotřebí asi 1 litr vody. Nádoba by měla být dostatečně veliká a během varu odklopená. Během vaření je třeba těstoviny občas promíchat, aby se neslepovaly a nepřilepily na stěny hrnce. Přestože současný trend velí, aby se těstoviny vařily na skus, tedy tužší, nikdy by neměly být nedovařené a tvrdé. Opačným problémem, který nám výrazně změní chuť a konzistenci těstovin, je pak také převaření. Vždy se tedy řiďte pokyny výrobce na obalu.

Šikovné pomůcky pro vaření těstovin

Pro přípravu těstovin a jejich domácí výrobu si můžete pořídit řadu speciálních pomůcek a nádobí. Vaření a následné cezení těstovin nám může velmi usnadnit speciální hrnec s děrovanou vložkou. Ta se po dovaření jednoduše vyjme a poslouží jako cedník. Hrnec je samozřejmě možné používat i pro vaření jiných surovin, které je třeba následně scedit – například brambory, chřest apod. Také nikdy nevíte, kolik špaget dát vařit pro určitý počet osob? S tímto problémem mohou pomoci odměrky s otvory, které vymezují počet porcí. Kdo má rád zapékané těstoviny, jistě upotřebí speciální mísu, která svou velikostí odpovídá průmyslově vyráběným lasagním. Na podávání špaget pak využijete ozubenou naběračku nebo kleště. 

Domácí výroba těstovin je hračka

Namáhavé ruční hnětení, válení těsta či řezání nudlí je dnes již minulostí. Pokud jste se jen proto vyhýbali přípravě domácích nudlí, jistě vás velmi potěší moderní kuchyňské multifunkční roboty, které tuto práci zastanou za vás. Mnohé z nich jsou vybaveny speciálním přídavným nástavcem na výrobu těstovin a nechybí jim ani tvořítka na tvorbu rozmanitých druhů těstovin (tvořítko na ravioly apod).

špičkový strojek na výrobu těstovin Pastapresto od italské firmy Imperia
Foto: špičkový strojek na výrobu těstovin Pastapresto od italské firmy Imperia

Skvělým pomocníkem pro domácí výrobu nudlí je také strojek na nudle, jehož obsluha je opravdu jednoduchá a výroba nudlí rychlá. Není problém ani s údržbou strojku. Strojek je vybaven nastavitelným ocelovým válečkem na rozválení těsta (tloušťku je možné si nastavit dle potřeby) a kráječem nudlí (jejich šířka je rovněž nastavitelná). Strojek na nudle má odnímatelné držadlo s rukojetí a na stůl se upevňuje pomocí svěráku.

Pokud také nedáte dopustit na kvalitu domácích těstovin a pravidelně si je vyrábíte, jistě často řešíte problém, kam s nimi? Hledáte místo, kde by bylo možné těstoviny usušit tak, aby nepřekážely. Stará metoda pokládání těstovin na utěrku je sice dobrá, ale nudle se tak často slepují. Možná proto oceníte praktický sušák, na který je možné zavěsit delší typy těstovin, jako jsou špagety, tagliatelle nebo fettucine. 

- jpa -