Na Štědrý den je tradicí jíst na večeři staročeského kubu, rybí polévku a kapra s bramborovým salátem, zatímco o dvou dalších vánočních svátcích – na Boží hod (25. 12.) a na Štěpána (26. 12.), již pokrmy nejsou tak striktně dány. Co se týče stolování, nemají tyto dny již tak slavnostní charakter jako Štědrý den, přesto se během nich vaří různá chutná typicky vánoční jídla. Během těchto svátků se scházejí rodiny a tak bývá volba jídla na hostiteli. Často je skladba a výběr jídel pro tyto dny ovlivňována krajovými a rodinnými zvyklostmi. Některé rodiny na Boží hod pokračují v hodování štědrovečerních pokrmů, návštěvy donesou na ochutnání vlastní bramborové saláty a tak se zkouší a degustuje, kdo měl letos lepší. Jinde zase k obědu připravují králíka či tradiční vinnou klobásu.
Druhý svátek vánoční je zasvěcen svatému Štěpánovi, který byl ukamenován za tvrzení, že jsou Židé vinni za Ježíšovu smrt a prohlásil, že Ježíš je roven Bohu. Rozsudek ukamenováním byl vykonán před Damašskou bránou do Jeruzaléma. Podle tradice bychom měli na Štěpána připravit pernatou drůbež. Obvykle se podává pečený krocan, krůta, husa anebo kachna, případně pokrmy z jiných druhů masa. Oblíbené je zejména hovězí. Jako příloha je nejčastěji zelí (bílé kysané či dušené červené) a knedlík (houskový či chlupatý). Z nápojů volí Češi pivo nebo červené víno, těžké jídlo se zapíjí slivovicí.
Pečení kachny, krůty nebo husy není nijak složité, jen je třeba dávat pozor na pozvolnost pečení. Na přípravu je třeba si vyhradit alespoň dvě a půl hodiny, samotnému pečení bychom měli dát alespoň hodinu a půl. Ideálním kořením je kmín, kterým není třeba šetřit, stejně tak jako se solí. Při pečení je třeba odebírat vypečené sádlo, kterého bývá požehnaně. Kachna i husa mají svůj typický zápach, který se někdo snaží vytáhnout tím, že vloží do břišní dutiny brambor nebo jablko. Každá rodina má však určitě již své odzkoušené finty a recepty, které zaručují, že bude hostům chutnat.
Pojďme se podívat na pár svatoštěpánských receptů, které také jistě stojí za to vyzkoušet.
Štěpánská kachna s jablky
Potřebujeme: kachna, 3 dcl červeného vína, 2 dcl zeleninového vývaru, tymián, nové koření, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy,
Nádivka: 3 jablka + 1 balíček sušených švestek
Příprava: Kachnu dobře očistíme, omyjeme a dostatečně nasolíme i z vnitřní stany. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Půlku jednoho jablka si necháme na dozdobení a zbytkem naplníme vnitřek kachny společně s půlkou balíčku sušených švestek. Kachnu dáme na pekáč, podlijeme vývarem a červeným vínem, přidáme zbytek sušených švestek, na tenké plátky nakrájený česnek a koření. Vložíme do trouby a pečeme až je maso měkké. Postupně lžící odebíráme vypečený tuk z kachny. Po celou dobu pečení kachnu přeléváme výpekem. Na pánvi rozpálíme odebraný tuk a na něm z obou stran osmažíme zbylé plátky jablek. Spolu s rozvařenými švestkami jimi pak dozdobíme dozlatova upečenou kachnu. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.
Štěpánská husa
Potřebujeme: 2 velká husí prsa, 2 střední jablka, 70 g vlašských ořechů, 50 g mandlí, sůl, bílý pepř, 15 g hladké mouky, 2-3 lžíce medu, 50 g vlašských ořechů
Příprava: Prsa dobře omyjeme a osušíme, prokrojíme, ale nedokrajujeme. Odklopená prsa lehce naklepeme, osolíme a lehce opepříme. Jablka oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Smícháme s rozdrcenými ořechy a nakrájenými mandlemi. Náplň rovnoměrně rozdělíme na husí prsa, zakryjeme plátkem a spíchneme párátkem. Přendáme je do pekáče, podlijeme trochou vody, osolíme a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 140 °C. Během pečení maso přeléváme výpekem a v případě potřeby podléváme. Maso vyndáme a výpek vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Necháme dobře provařit a přidáme med. Jakmile se začne tuk oddělovat, šťávu procedíme přes jemné sítko. Přidáme 50 g ořechů, osolíme a ještě krátce povaříme.
Husí stehna s kaštanovou nádivkou
Potřebujeme: 4 větší husí stehna, 3 housky, 150 g jedlých kaštanů, 50 ml mléka nebo smetany, 2 vejce, sůl, bílý pepř, 10 g hladké mouky
Příprava nádivky: Housku nakrájíme na malé kostičky a přendáme do mísy. Kaštany nakrojíme a upečeme v troubě při teplotě 140 °C doměkka, necháme je vychladnout a vyloupeme. Nakrájíme je na malé kostičky a promícháme s houskou. Vejce rozšleháme s mlékem a nalijeme k housce s kaštany. Nádivku promícháme, ochutíme solí a pepřem a necháme chvíli odležet.
Příprava: Husí stehna omyjeme a osušíme. Opatrně z nich odstraníme stehenní kost a uděláme si tak místo pro nádivku. Stehna naplníme nádivkou a svážeme provázkem. Přendáme je do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při teplotě 150 °C doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Měkká stehna vyndáme z pekáče a výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Šťávu dobře provaříme a podle chuti osolíme. Provaříme a přecedíme přes jemný cedník. Stehna nakrájíme na plátky a naskládáme na talíře. Přelijeme šťávou, podáváme s bramborami.
Štěpánská hovězí pečeně
Potřebujeme: 750g kvalitního zadního hovězího, 25g slaniny, hořčici, 2 natvrdo uvařená vejce, sůl, černý pepř, 1 cibuli a sádlo
Příprava: Špalík hovězího masa protkneme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a namažeme hořčicí, pak naplníme vejci. Otvor zavřeme jehlou na závitky. Maso opepříme a osolíme. Na rozpáleném sádle v pekáčku zpěníme cibuli a vložíme maso, které orestujeme ze všech stran, pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme a v troubě pečeme do měkka. Maso během pečení obracíme a podléváme vypečenou šťávou. Šťávu zahustíme moukou. Pečení trvá v závislosti na kvalitě masa 1,5 - 2 hod. Jako příloha se hodí rýže, brambory nebo houskové knedlíky.
Husokachna pečená s jablíčky
Potřebujeme: 1 větší husokachna, sůl, kmín, 2 střední jablíčka, 500 g čerstvého červeného zelí, ocet, cukr, 100 g brusinkového kompotu, 2 střední jablka, 10 g másla, 4 lžíce bílého vína a 1/2 lžíce medu
Příprava: Husokachnu omyjeme a osušíme. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a naplníme jimi husokachnu, kterou poté osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáče. Podlijeme ji trochou vody a pečeme asi hodinu při teplotě 140 °C. Když je měkká, dopečeme ji při teplotě 180 °C dozlatova. Husokachnu vyndáme z pekáče, výpek vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme vodou, provaříme a dochutíme solí a špetkou mletého kmínu. Hotovou šťávu procedíme přes jemný cedník.
Zelí nakrájíme na jemné nudličky. V kastrůlku rozpustíme 2-3 lžíce cukru na tmavší karamel a zalijeme červeným vínem. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je zelí měkké, ochutíme ho solí, octem a cukrem. Do hotového zelí vmícháme ještě brusinkový kompot. Jablka podélně rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Na pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm opečeme z obou stran dozlatova. Podlijeme vínem, přidáme med a krátce je podusíme. Maso naporcujeme a dáme na talíře společně se zelím a podušeným jablkem se lžičkou brusinkového kompotu.
- jpa -
Foto: czechspecials.cz, CzechTourism