V dnešní době nejsme omezeni na fádní skleničky na olej a ocet, ale vybírat můžeme z nepřeberného množství designů, tvarů, barev i materiálů. Nádobky na olej a ocet je možné si koupit zvlášť, nebo v kompletní dochucovací sadě – menážce, společně se solničkou a pepřenkou. Jde o praktické doplňky do každého domova, ale také do jídelny či restaurace. Pro své kulinářské umění je využijí jak špičkoví šéfkuchaři, tak i kuchaři začátečníci.
Foto: Menážka De Luxe, WMF
Nádobky moderní i klasické
Nádobky na olej a ocet se vyrábí z různých materiálů – skla, nerezové oceli, plastu, keramiky, ale pokud byste chtěli něco speciálního, můžete si koupit i soupravu s platinovým povrchem.
Ať už máte rádi klasiku nebo moderní design, máte mezi menážkami z čeho vybírat. K dostání jsou samozřejmě ve velké míře nádobky klasických tvarů, které nejsou nijak výstřední a snadno tak zapadnou do každé kuchyně. Nejčastěji se vyrábí z porcelánu, skla nebo nerezu.
Foto: Set na olej a ocet RAMO, Blomus
Narazit však v obchodě můžete i na nádobky inspirované laboratorními baňkami. Mají ploché dno, jsou vyrobeny z borosilikátového skla a mají korkové uzávěry s nerezovými nálevkami.
Foto: Laboratorní nádobky na olej a ocet od britské firmy Mode
Na kuchyňském jídelním stole se budou krásně vyjímat také skleněné karafy na olej a ocet. Jejich součástí je silikonová nálevka, kterou je v případě potřeby možné vyjmout. Nálevka má navíc malou drážku, která zajistí, že se případné přebytky oleje nebo octa při nalévání elegantně vrátí zpět do karafy.
Foto: Sada na olej a ocet Alfredo, Georg Jensen
Nadšení motoristé a automobiloví závodníci si jistě rádi pořídí plastové nádobky na olej a ocet ve tvaru malých kanystrů na benzín, které jsou vtipné a na stole každého zaujmou.
Foto: Kanystr na olej a ocet
Kdo se zase rád ponoří do pohádkového světa, pro něj je tady menážka ve tvaru hříbků.
Foto: Menážka Fungo, e-My
Velmi svěže a moderně vypadá také menážka na olej, ocet, pepř i sůl, která je tvořená plastovými oky přidržujícími jednotlivé skleničky. K dostání je v různých barvách, můžete ji tak bez problémů sladit s designem vaší kuchyně.
Foto: Menážka Bolli od firmy Guzzini
Efektně vypadají rovněž skleněné nádobky na olej a ocet, v nichž se tato dvě dochucovadla spojují opravdu zajímavým způsobem – jde o systém dva v jednom, jedna tekutina může obklopovat v nádobce tu druhou. Olej i ocet jsou tak sice stále pohromadě, ale bezpečně odděleni. Každá nádobka je vybavena samostatnou nálevkou.
Ani kapka na zmar
Nádoby na olej a ocet jsou dnes již vybaveny různými aplikátory. Kromě toho, že mají praktickou nálevku a uzávěr, seženete i skleničky doplněné rozprašovačem, pipetou, nebo třeba s regulátorem průtoku. Už se vám tak nestane, že byste si do jídla nalili příliš mnoho oleje, pokrm přeoctovali, nebo si pokapali stůl. Rozprašovač je šikovný kuchyňský pomocník, využijete jej pro smažení i výrobu salátů. Díky rozprašovači vždy získáte pouze takové množství oleje, které potřebujete v danou chvíli pro vaření nebo dochucení jídla. Stejně tak je tomu u souprav s pipetou – jednoduše si nakapete, kolik je zrovna zapotřebí. Karafy s nastavitelným průtokem mají zase ergonomický tvar, který umožňuje regulovat tok různě hustých tekutin. Stačí jen stisknout tlačítko a získáte tolik oleje nebo octa, kolik chcete.
Sada na olej a ocet Flo s nastavitelným průtokem, Joseph Joseph
Skleněné karafy o objemu 150 ml na nerezovém tácku. Vhodné také pro med nebo sirup. Zátky fungují na principu pipety a proto nejen, že neukápnete na stůl, ale menážky jsou ideální pro situace, kdy jedna či dvě kapky znamenají velký chuťový rozdíl. Výrobce: Menu
Víte jak ocet a olej skladovat?
Olivový olej nemá rád teplo ani světlo, proto nádobku nikdy nemějte postavenou u okna, vedle sporáku či nad digestoří atd. Ideálním místem je chladná a tmavá spižírna, nebo pokud menážku zrovna nepoužíváte, schovejte ji například do skříňky v kuchyňské lince. Může se stát, že olivový olej v chladu ztuhne, ale to není na závadu. Před upotřebením by se však měl nechat zteplat na pokojovou teplotu a poté řádně protřepat. Olivovému oleji svědčí teplota okolo 20 stupňů Celsia. Po otevření by se měl co nejrychleji spotřebovávat. Ocet má tu výhodu, že je sám o sobě konzervační látkou a tak nám doma vydrží v podstatě neomezeně dlouho. Přesto se také doporučuje jej skladovat na suchém, tmavém a chladném místě. Tím se totiž zpomalí tvorba tzv. octové matky. Jde o shluk bakterií octového kvašení, který vzniká během přeměny etylalkoholu na ocet. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé, v případě, že se octová matka objeví, dá se jí zbavit filtrací přes kávový filtr.
- jap -