Možná jich taky máte na zahradě stovky, ale pokud toužíte po dokonalém pažitu, pravděpodobně se jich pravidelně zbavujete. Než tak příště učiníte, pár sedmikrásek si posbírejte, možná vás jejich účinky překvapí.
Něco málo o sedmikrásce
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je maximálně 15 cm vysoká vytrvalá rostlinka s bílými okvětními lístky a žlutým středem květů. Listy jsou sytě zelené uspořádané v přízemní růžici, květní stvol je bezlistý. Chudobka se vyskytuje v celé Evropě a Malé Asii a tak ji dnes najdeme skoro na každé louce. Jelikož potřebuje dostatek slunce, neroste v lesích, ale vybírá si světlá místa, jako jsou louky, zahrady, pastviny či meze. Sedmikráska kvete od dubna až do listopadu. Léčivé účinky sedmikrásky jsou známy již od středověku – její lístky jsou plné vitamínů a květy dokážou hojit jak pokožku, tak i dýchací cesty.
Léčivé účinky
V květech sedmikrásky jsou obsaženy silice, hořčiny, flavonoidy, saponiny, třísloviny a také slizové látky. Nechybí ani organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. Všechny tyto látky pomáhají při chorobách žlučníku a s látkovou výměnou v játrech. Z květů je možné vyrobit sirup, který se podává při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, napomáhá totiž vykašlávání, působí protizánětlivě a zklidňuje sliznice. Rovněž dovede mírnit podráždění a křeče při astmatu. Zánětů hrdla a dásní je možné se zbavit pravidelným kloktáním sedmikráskového nálevu.
Foto: Dobroty Loty (Fler.cz)
Odvar z květů je však možné používat také zevně, je skvělou osvěžující přísadou do koupele a dá se také užívat jako obklad na špatně se hojící rády nebo vředy (i bércové). Sedmikráska pomáhá rovněž při vyrážkách, zánětech kůže a při akné. Dokáže rozjasnit unavenou pleť. Při problémech s kůží pomáhají také listy, rozdrcené je lze přikládat na zanícenou pokožku a drobné ranky.
Sběr sedmikrásek
Pro sběr se nejlépe hodí málo rozkvetlé rostlinky s krátkou stopkou, která má maximálně 2 cm. Právě ty totiž obsahují největší množství zdraví prospěšných látek. Sbíráme vždy kolem poledne. Sedmikrásky sbírané na jaře jsou vždy kvalitnější, než ty letní a podzimní. Květy sušíme ve vrstvě o maximální tloušťce 2 cm v dobře větrané a suché místnosti. Pokud sušíme umělým teplem, nesmí teplota přesáhnout 35 stupňů Celsia. Dobře usušené květy poznáte tak, že neztratily svou barvu, mají příjemnou vůni a ostrou chuť. Květy i nať skladujeme v dobře uzavřené nádobě, aby nezvlhly.
Foto: Prirodakarlovarska.cz
Sedmikrásky v kuchyni
Chudobku je možné využívat i v kuchyni, kde může sloužit buď jako pouhá ozdoba pokrmů, nebo je možné lístky využívat jako přísadu do salátů a polévek. Hojně užívaný je sedmikráskový čaj, který se dá koupit v obchodě, ale snadno si jej připravíte i sami. Stačí spařit květy horkou vodou, nechat cca 15 minut louhovat a poté scedit. O něco náročnější je to pak s přípravou léčivého sirupu nebo medu.
Sedmikráskový sirup
Potřebujeme: 500 kvítků sedmikrásek, 1 citron, 750 g cukru a 750 ml vody
Postup: Opláchnuté sedmikrásky vložíme do mísy či velké zavařovací sklenice, přelijeme 750 ml horké vody a necháme louhovat. Citron omyjeme a pokrájený na malé kousky jej přidáme k sedmikráskám. Společně necháme 24 hodin louhovat – občas můžeme směs promíchat. Druhý den směs scedíme do hrnce pokud možno přes lněné plátýnko. Květy i kousky citronu pořádně vymačkáme. Do výluhu přidáme cukr, který sirupu zaručí trvanlivost, a za stálého míchání svaříme na mírném ohni. Vaříme tak dlouho, dokud nemá tekutina hustotu sirupu. Nakonec přelijeme do lahví.
Sedmikráskový med se zázvorem
Potřebujeme: 500 ks sedmikráskových květů, 1 citron, 1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru, 750 ml vody, 750 g cukru
Postup: Opláchnuté květy vložíme společně s citrónem nakrájeným na kolečka a strouhaným zázvorem do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu a ihned odstavíme. Následně vše necháme 24 hodin louhovat. Druhý den směs scedíme přes plátýnko, svaříme s cukrem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud nemá konzistenci medu. Horký med plníme do skleniček, které pečlivě zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru. Užívají se 2-4 lžičky medu denně jako prevence proti nachlazení.
- jpa -