Proč se vlastně na štědrovečerní tabuli začala objevovat ryba? V minulosti totiž nebyla považována za maso a tak bylo možné ji zařadit mezi postní jídla. Navíc byly ryby dostupné všem - kdo chtěl, vylovil si rybu z rybníka a hned měl o štědrovečerní večeři postaráno. Nikdy nebylo striktně dodržováno, že onou rybou pro sváteční tabuli musí být zrovna kapr, jedl se lín, sumec nebo jiná sladkovodní ryba. V dnešní době je však právě kapr neodmyslitelnou součástí českých Vánoc a nechybí na stole ve většině domácností. Jí ho skoro tři čtvrtiny lidí. Převládá kapr smažený v trojobalu, což ale nemusí všem vyhovovat. Existují zajímavější a určitě také zdravější způsoby přípravy kapra. Zde je pár tipů, na jeho trochu netradiční úpravu.
Foto: Apetit online.cz
Kapr s jablky a paprikou:
Potřebujeme: 4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla
Příprava: Kapra osolíme a pokapeme citrónovou šťávou, do pekáčku položíme plátky slaniny a na ně jednotlivé porce kapra. Rybu pokryjeme oloupanými, na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi půl hodiny. Při pečení kapra podléváme vodou podle potřeby a výpek přeléváme přes kapra.
Marinovaný kapr:
Potřebujeme: 500 g kapra, olej, 150 g cibule, pepř, 50 g kysané smetany, cukr, 100 g sterilovaného hrášku, 100 g karotky, 100 g petržele a celeru, 30 - 40 g soli, 200 g majoránky, citron
Příprava: Do majonézy vmícháme kysanou smetanu, dochutíme solí, cukrem a octem. Zeleninu uvaříme a necháme vychladnout. Poté ji nakrájíme na kolečka a spolu s hráškem přidáme právě do upravené majonézy. Cibuli nakrájíme na kolečka, spaříme horkou vodou a po vychladnutí přidáme do omáčky. Porce kapra osolíme, opepříme a opečeme v oleji. Po vychladnutí pokapeme citronovou šťávou a vložíme do marinády. Pokrm necháme v chladnu uležet minimálně půl dne.
Kapr na grilu
Potřebujeme: 6 porcí kapra, citrónovou šťávu, sůl, mletou papriku, olej, 100 g másla, lžíci sekané petržele, lžíci sekané pažitky
Příprava: Kapra pokapeme citrónem a necháme hodinu odležet. Pak rybu dobře osušíme, osolíme, posypeme paprikou, pokapeme olejem a z obou stran upečeme na mřížce grilu. Při pečení potíráme olejem s paprikou. Upečeného kapra ochutíme bylinkovým máslem.
Bylinkové máslo: Změklé máslo promícháme s pažitkou, petrželkou a solí. Ochutíme citrónovou šťávou a necháme v ledničce ztuhnout.
Kapr na houbách
Potřebujeme: 2 kg porcovaného kapra, 1 kg žampiónů nebo jiných hub, 1,5 dcl oleje, sůl, 25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg papriky, pepř
Příprava: Houby nakrájíme na větší kousky, podusíme na 1,5 dcl oleje, přidáme podle chuti pepř a vydusíme pod pokličkou zhruba půl hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůží navrch. Velikost pekáče musí být taková, aby byl rybou úplně naplněný. Pečeme asi půl hodiny, dokud se na povrchu ryby neudělá kůrka. Nakonec porce ryb pokapeme šťávou.
Kapr na černo
Potřebujeme: 1 kg naporcovaného kapra, 150 g zeleniny (mrkev, kořen petržele, celer), 1 cibuli, 2 lžíce octa, 50 g másla, 4 zrnka černého pepře, 4 zrnka nového koření, kousek zázvoru, 2 bobkové listy, tymián, stroužek česneku, 1 lžíci citronové kůry, 3 dkg strouhaného tvrdého chleba, 3 dkg strouhaného perníku, lžičku soli, lžíci cukru, 10 - 12 sušených švestek, 10 loupaných mandlí, 10 vlašských ořechů, 2 dkg rozinek, 2 lžíce kyselejšího džemu (rybízový, višňový), 1 litru černého piva nebo červeného suchého vína.
Příprava: Nejdříve si připravíme omáčku - kořenovou zeleninu osmažíme na másle, přisypeme cukr a jakmile začne cukr žloutnout, přidáme strouhaný chleba a zalijeme asi 1 litrem vody a 1 litrem piva nebo vína. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a povaříme asi čtvrt hodiny. Přecedíme, přidáme perník, džem, půlky ořechů a mandlí, rozinky a švestky. Přikyselíme citronem, případně dosladíme a dosolíme. Sladkokyselou omáčku povaříme ještě 5 minut, potom přidáme porce kapra a dovaříme asi 10 až 15 minut podle velikosti porcí ryby. K omáčce s porcemi kapra se podává houskový knedlík.
Pokud ani v této podobě není kapr ničím, co by vás oslovilo a zaujalo vaše chuťové buňky, je třeba se zaměřit na jinou rybu. Mnoha lidem kapr zkrátka nechutná nebo nevoní a proto hledají jeho vhodnou a chutnou alternativu. Pokud si chcete pochutnat a přitom dodržet tradici ryby jakožto hlavního hodu štědrovečerní večeře, můžete zvolit jinou sladkovodní rybu, nebo také tuňáka či lososa. Výběr ryb je v dnešní době opravdu pestrý.
Pošírovaný candát ve víně
Potřebujeme: 800 g očištěného filetu z candáta, sůl, pepř, olivový olej, 0,4 l bílého vína, 200 g kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, bobkový list, celý pepř, snítku tymiánu
Příprava: Na talířek si nasypeme sůl, podle chuti koření na ryby, a přidáme olivový olej. Na směs položíme porce candáta, které jsme předtím lehce nařízli na kůži. Také z druhé strany okořeníme, pokapeme olivovým olejem a necháme odpočinout. Mezitím si do kastrůlku vložíme nakrájenou zeleninu, bílé víno a koření. Jakmile se víno se zeleninou a bylinkami začne vařit, vložíme porce ryby a necháme asi 5 minut dusit.
Růžice z pražmy s cibulí
Potřebujeme: 4 filety z pražmy bez kůže, 400 g cibule, 200 g čočky, 450 g na kostičky nakrájené zeleniny (řapíkatý celer, mrkev, šalotka), bobkový list, zeleninový vývar, suché bílé víno, olivový olej, sůl, bílý pepř
Příprava: Čočku namočíte asi na půl hodiny do studené vody, vodu slijeme a čočku orestujeme v hlubší pánvi na olivovém oleji společně s nakrájenou zeleninou. Zalijeme vínem do výše 1 cm, dolijeme vývarem, aby byla čočka ponořená, a vaříme asi 20 minut. Potom osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, necháme zesklovatět na olivovém oleji s bobkovým listem a osolíme. Filety z pražmy podélně nařízneme, aby obě poloviny zůstaly spojené, a svineme je tak, že vytvoří růžice. Ty se naplní cibulí a propíchnou dvěma špejlemi, aby držely tvar. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, přelijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečte 10 minut v troubě při 190 °C. Podáváme s čočkou a zapíjíme lehčím červeným vínem.
Štědrovečerní losos
Potřebujeme: porce lososa, plátky oloupaného citrónu, 1 rajče, 1 salátová okurka, 4 lžíce oleje, hovězí bujón, kmín, sůl
Příprava: Rybu osolíme, obložíme citrónem a necháme asi 15 minut odležet. Poté ji opečeme na rozehřátém oleji ze všech stran, položíme na ni plátek citrónu, podlijeme bujónem a přidáme nakrájené rajče. Vše zakryjeme pokličkou a dusíme asi 10 minut na mírném ohni. Jakmile je losos hotový, ozdobíme ho na talíři okurkou nakrájenou na kolečka a zbylými plátky čerstvého citrónu.
Jestliže však patříte k úplným odpůrcům ryb, nezbývá vám, než si na Štědrý večer připravit pokrm z vepřového nebo kuřecího masa, nejčastěji to bývá klasický řízek v trojobale. Ale přece jen jde o štědrovečerní hostinu, která by měla být trochu výjimečná, dejte si proto na jejich přípravě záležet a zkuste je něčím alespoň trochu ozvláštnit.
Vepřové řízky s pomeranči
Potřebujeme: libové vepřové řízky, kukuřičnou polentu, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, jarní cibulku s natí, červenou cibuli, brambory, cornflakes nebo strouhanka, pomeranč
Příprava: Řízky naklepeme, osolíme z obou stran a pokapeme pomerančovou šťávou. Smícháme kukuřičnou polentu, hladkou mouku a vejce a vytvoříme těstíčko. V připraveném těstíčku řízky namáčíme a následně obalujeme v rozdrcených cornflakes nebo hrubé strouhance. Smažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci při 180° do zlatova (cca 7 minut). K řízkům se hodí vařené brambory, které smícháme červenou cibulí nakrájenou na drobné kostičky a jarní cibulkou nakrájenou na tenká kolečka. Na talíři pak brambory ozdobíme pažitkou.
Jogurtové kuřecí řízky
Potřebujeme: kuřecí prsa, bílý smetanový jogurt, 1 vejce, sůl, pepř, strouhanku se sezamovým semínkem a muškátový květ (možno také kari, nebo česnek)
Příprava: Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Do nádoby s víčkem rozmícháte marinádu: bílý jogurt, smícháme s celým vejcem (můžou být i dvě) a opět osolíme, opepříme a přidáme koření. Řízky v marinádě důkladně obalíme a necháme je v ní minimálně do druhého dne uležet. Opatrně je vytahujeme vidličkou a pečlivě obalujeme ve strouhance. Velmi opatrně smažíme, protože maso je neskutečně křehké a šťavnaté.
- jpa -