Kustovnice čínská je keřovitá trvalka, která dorůstá výšky až tří metrů. Listy jsou dlouhé až 7 cm, květy fialové (kvete od června do září) a plody představují oranžovočervené elipsovité bobule o délce 1 až 2 cm. Plody rostou na dlouhých stopkách a dozrávají v období od srpna do října. Poté se sbírají, suší a ve výsledku vypadají jako menší sušené rozinky. V oblastech svého výskytu tvoří goji součást jídelníčku a tak možná proto v těchto končinách najdeme obyvatele s nejdelším průměrným věkem na Zemi. O kustovnici a jejích zázračných účincích se zmiňoval již slavný čínský lékař Li Š´-čen (1518-1644).
Druhy kustovnice
Kustovnice je rostlinou z čeledi lilkovitých a existuje jí asi 100 druhů. Mezi ty nejrozšířenější a nejznámější druhy patří právě kustovnice čínská (Lycium chinense), která je známá také pod názvem wolfberry, goji či goji berry. Rostlina pocházíí z Asie a jak je již z jejího názvu patrné, roste v Číně, zejména pak v jižních částech země a v Tibetu do nadmořské výšky 2500 metrů. Je považována za zázračný lék z přírody. Tento druh je velmi nenáročný na pěstování. Je otužilý, stačí mu velmi chudá a suchá půda, netrpí chorobami ani škůdci.
U nás známe spíše její okrasnou příbuznou - kustovnici cizí (Lycium barbarum), která bývá využívána pro živé ploty. Setkat se s ní můžeme i ve volné přírodě, na mezích mezi vinohrady, či v úvozech. Velmi se jí daří například na Pálavě. Během pár let dokáže vytvořit prostupnou houštinu, která potlačí jakoukoliv jinou vegetaci. Kustovnice cizí se však velmi obtížně hubí a z hlediska ochrany přírody je považována za velmi nebezpečný druh. Ve Středomoří a Malé Asii je zase známá kustovnice evropská (Lycium europium), která má bílé nebo narůžovělé květy a je také užívána do živých plotů.
Plody plné zdraví
Plody kustovnice čínské jsou považovány za nejvýživnější a nutričně nejhodnotnější „ovoce“ na světě. Bobulky totiž obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin). Dále obsahují 21 stopových prvků, jako je zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor a další. Zralé plody kustovnice obsahují asi 11 mg železa na 100 gramů. Jsou také bohatým zdrojem karotenoidů (vydatnější než mrkev) a obsahují vitaminy C (500krát více než pomeranče), B1, B2, B6 a E. Látky obsažené v kustovnici odstraňují volné radikály, a tím zpomalují proces stárnutí. Nechybí ještě celá řada dalších důležitých látek, které jsou velmi prospěšné lidskému tělu.
Účinky plodů goji
Kustovnice čínská je v tradiční čínské medicíně považována za nenahraditelný doplněk stravy a blahodárně působí na organismus mladého i starého člověka. Tento silný antioxidant pomáhá předcházet předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu a působí jako afrodiziakum. Konzumací plodů goji podporujeme imunitu organismu, zlepšujeme paměť a můžeme si ulevit od bolestí hlavy. Kustovnice čínská pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu. Dále napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol, zlepšuje zrak (vhodná při zánětu spojivek, rozmazaném a slabém vidění, při světloplachosti a šerosleposti, zlepšuje vidění ve tmě), zmírňuje projevy lupénky a zlepšuje kvalitu spánku i náladu. Často je doporučována při léčbě rakoviny.
Konzumace
Kustovnici čínskou dnes koupíte snad ve všech obchodech se zdravou výživou. Můžete ji koupit sušenou, ve formě bylinného sirupu nebo 100% šťávy. Plody goji mají příjemnou chuť připomínající něco mezi třešní, brusinkou, šípkem i rozinkou. Dají se jíst syrové, sušené, nebo je možné je využívat pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. V případě nachlazení je dobré si z těchto plodů uvařit čaj. Jak tedy budete goji konzumovat záleží jen na vaší fantazii. Nejčastěji si je lidé jednoduše nasypou do misky a během dne postupně ujídají. Goji je mimořádně zdravá svačinka.
Přestože plody kustovnice čínské nemají žádné toxické účinky, měly by se jejich konzumaci vyhnout osoby se zvýšenou teplotou a horečkou. Kustovnice totiž může vyživovat bakterie a viry, které zvýšenou teplotu zapříčinily. Dále by goji neměli konzumovat lidé trpící na průjmy, protože plody mohou způsobit řídkou stolici.
Příprava jídel
Kustovnici čínskou je možné hojně využívat v potravinářství. Je skvělým doplňkem pro vegetariánskou stravu, ale také pro pokrmy z vepřového masa, ryb a drůbeže. Vhodná je rovněž do obilné a rýžové kaše, zeleninových vývarů a polévek, či jako doplněk do salátů. Skvěle chutná v ovocných knedlících, jablečném závinu, koláčích či různých zákuscích. Sušené plody je možné přidat do ovocných koktejlů, cereálních směsí a jogurtu.
Sušenky s kustovnicí
Potřebujeme: 50 g ovesných vloček, 10 g sušených meruněk, 10 g hrozinek, sušené švestky, datle, 20 g kustovnice čínské, dýňová nebo slunečnicová semínka, hrstku oříšků (nejlépe piniové, ale mohou být lískové, vlašské i nasekané mandle), sníh z 3 bílků, med
Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo a opražíme vločky. Postupně přidáváme nasekané ovoce a přimícháváme med. Tuto směs spojíme se sněhem ušlehaným z bílků. Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů. Na plech dáme pečící papír a lžící nabíráme připravenou směs. Pečeme zvolna asi 10-15 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé a křupavé.
Štrúdl s jablky a goji
Potřebujeme: 500g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, kustovnici čínskou – Goji, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořici, 1 vejce
Postup: Listové těsto překrojíme na půl a jednu polovinu rozválíme na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta. Posypeme je kustovnicí a přidáme ještě rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Celý postup opakujeme i s druhou polovinou těsta. Štrúdly položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180° do zlatova.
Kuře na kustovnici
Potřebujeme: jedno malé kuře, 4 lžíce kustovnice čínské, sůl, vodu.
Postup: Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.
Goji sojový koktejl
Potřebujeme: 50 g goji, 50 ml horké vody na goji a 600 ml tekutého sojového nápoje natural „Kalma“
Postup: Kustovnici namočíme do teplé vody a necháme nabobtnat. Vody nedáváme moc, abychom si výsledný koktejl příliš nezředili – postačí takové množství, aby byla všechna kustovnice zalita vodou. Nabobtnanou kustovnici po 10 minutách i s vodou, v níž byla máčena, dáme do mixéru. Společně se sojovým nápojem „Kalma“ natural při vysokých otáčkách namixujeme do pěny. Doslazovat není potřeba. Koktejl je velmi osvěžující a má příjemnou chuť.
- jpa -
Foto: kustovnicecinska.c, prodejstromku.cz