Verzí, jak vznikl recept na tuto světově proslulou úpravu, je několik, a všechny míří do amerického města Buffalo, kde v říjnu 1964 v Anchor baru poprvé připravila pikantní kuřecí křídla majitelka podniku Teressa Bellissimo jako pikantní svačinu pro svého syna a jeho přátele. Protože měla na skladu nadbytek kuřecích křídel, naložila je do pikantní omáčky z másla, mleté papriky a cayennského pepře, poté je usmažila a podávala s dipem z modrého sýra a řapíkatým celerem. Recept se celkem rychle stal hitem a majitelka Anchor baru prodávala recept dalším restauracím. Dnes je problém najít v USA restauraci, která by neměla nějakou variantu křidélek v nabídce, dokonce i etnické restaurace nabízejí své varianty s originální příchutí.

Buffalo wings

Recept na tradiční Buffalo wings s omáčkou z modrého sýra

Suroviny na křídla
1 kg kuřecích křídel, 60g másla, pikantní chilli omáčka (např. Tabasco), sůl, cayennský pepř, vinný ocet, lžíce mouky

Postup: Křídla v kloubu rozdělíme. Máslo rozpustíme a přidáme do něj 5 lžic Tabasca, lžičku octa a dobře promícháme. Křídla osolíme, opepříme a smícháme s moukou, přidáme polovinu připravené omáčky a necháme hodinu marinovat. Poté křídla osmažíme v rozpáleném oleji (můžeme ale také grilovat nebo upéct v troubě). Na talíři přelijeme zbytkem pikantní omáčky. Podle originálního receptu křídla podáváme s řapíkatým celerem a s omáčkou z modrého sýra, kterou můžeme koupit hotovou, ale snadno ji také vyrobíme.

Suroviny na omáčku z modrého sýra
180 ml zakysané smetany, 180 ml majonézy, 70g sýru s modrou plísní (Roquefort, Danablu, Gorgonzola, případně Niva), sůl, pepř, malý stroužek česneku

Postup: Smetanu a majonézu smícháme, přidáme nastrouhaný sýr a utřený stroužek česneku, podle chuti osolíme a opepříme. Hotovou omáčku dáme vychladit do lednice.

Křídla namáčíme do omáčky a přikusujeme řapíkatý celet. Dobrou chuť!

Receptů na úpravu křídel existuje celá řada, velmi oblíbené jsou ve sladko-pikantní omáčce nebo např. plněné, také je můžeme obalovat. O tom ale zase až příště.

- jip -