Pokud vás nebaví neustále kontrolovat čaj, jak se louhuje, ale rádi si připravíte kvalitní šálek, je pro vás automatická konvice Catler TM8010 to pravé. Konvice umožňuje přednastavení pěti různých teplot vody a tři programy s nastavitelností intenzity louhování. Funkce Keep Warm dokáže po dobu až 60 minut udržovat nápoj na udané teplotě. Další vychytávkou je funkce Auto Start, která umožňuje přednastavit přípravu čaje na určitý čas. Takže si zadáte dobu, kdy se vám má čaj udělat a vesele odjedete třeba nakupovat. Stejně tak je i vypnutí plně automatizované, nedochází tedy k přehřívání vody. Filtr proti vodnímu kameni, zvuková signalizace a podsvícený displej jistě potěší. Vyrobena je z kvalitního skla a nerez oceli. Z té je i vyjímatelné čajové sítko. Konvice je otočná do všech směrů. Pokud se přenesete přes poměrně vysokou cenu 6640 Kč, má vám rozhodně co nabídnout.
Automatická konvice Catler TM8010
Thermo konvice Quack výrobce Georga Jensena, která svým „kachním“ designem okouzlila i porotu prestižní soutěže Red Dot a v roce 2003 se stala tou nejlepší z nejlepších. Její designérka Maria Berntsen se nechala inspirovat přírodou a vytvořila kousek vskutku originální. Konvice z odolného plastu má obsah necelý jeden litr, dodává se v několika barvách a vyjde přibližně na 2330 Kč.
Thermo konvice Quack výrobce Georga Jensena
U designérky Marie Berntsen ještě chvíli zůstaneme. Ptačí tvary totiž dostal ještě jeden vysoce elegantní kousek. Po oblé kachní termosce přišla řada i na tučňáka. Konvice je opět z odolného plastu, pojme jeden litr tekutiny a horní tlačítko usnadní nalévání. Tvar nálevky odstranil problém kapání obsahu všude okolo. Za 2550 korun je vaše a můžete si vybrat mezi černou, šedou a slonovou kostí. Vrcholem elegance je pak zpracování z leštěné nerez oceli.
Thermo konvice Beak výrobce Georga Jensena
Krásu a jednoduchost konvice My Tea obdivovala i porota soutěže Red Dot v roce 2011, kde konvice získala cenu Honourable Mention (ocenění pro design hodný pozornosti). Za 1795 korun se vám dostane kouzelného doplňku do kuchyně z keramiky, silikonu a nerezu. Obsah konvičky je 0, 75 litrů, má patentované nalévání bez kapičky, rozumí si s myčkou a vyrábí se v černé a bílé barvě.
Konvice My Tea výrobce Eva Solo
Konvici Menu seženete ve dvou variantách. Ve skleněné nebo thermo. Thermo varianta je vyrobena z kombinace silikonu, plastu a nerezu a pojme litr tekutin. V jejím designu se Norm Architects inspirovali zenovým přístupem, který prosazuje jednoduchost, a spojili jej se skandinávskou funkčností. Skleněná verze je o půl litru větší a obsahuje sítko, které udrží sypaný čaj uvnitř. To se při nalévání přichytí do hrdla konvice, takže nikde nezavazí. Obě verze vyjdou přibližně na 1570 korun.
Skleněná konvice na čaj Menu
Teema patří mezi jednu z nejcennějších skandinávských kolekcí, jejíž zástupci jsou k vidění v muzeích po celém světě. Design Kaje Francka je založen na třech známých tvarech – čtverci, trojúhelníku a kruhu. Ty jsou citlivě propojeny v celek vyznačující se minimalistickou elegancí. Porcelánový kousek s obsahem jeden litr seženete za necelých 1100.
Teema čajová konvice – výrobce Iittala
Konvice Chambord, která v sobě snoubí kulatý tvar čajníku a originalitu značky Bodum. Je vyrobena ze skla a nerezu, na rukojeť je použit odolný plast. Mikroperforované sítko usnadňuje rozvinutí vůně a plné chuti čaje. A když je vylouhovaný tak akorát, stlačí se pouze filtr. Tím se proces louhování zastaví. Litrovou verzi seženete za 2250 korun, vyrábí se však i v jiných velikostech.
Konvice Chambord, výrobce Bodum
Kvalita a krása konvice Tescoma Teo oceněná cenou Red Dot - Honourable Mention 2013 je dostupná i za necelých 300 korun. Konvice o objemu 1, 25 litrů je vyrobena z borosilikátového skla a plastu. Obsahuje hluboké sítko pro louhování bylinek a jemné sítko na sypaný čaj. Díky použitému materiálu se dá použít i na sporáku a v mikrovlnné troubě.
Konvice Teo, výrobce Tescoma
Pár osvědčených receptů na závěr:
Domácí ledový čaj s mátou
Léto se pomalu blíží a osvěžující nápoje budou v parnech opět takovým malým rájem. Kombinace limetek, zeleného čaje a máty je výborná pro přehřátý organismus. Osvěží a odplaví všechny škodliviny ven z těla. A jak na to? Uvařte zelený čaj do konvice (výborný je například Gunpowder, který nabudí organismus). Nezapomeňte, že optimální teplota vody je pro zelený čaj mezi 70 a 80°C a doba louhování by neměla být vyšší než přibližně 3 minuty. Pokud chcete výsledný čaj sladký, je vhodná doba přidat javorový sirup, med nebo v nejhorším případě cukr. Horký čaj zchlaďte ledem. Při prudkém ochlazení totiž nedochází znehodnocení čaje a všechny dobré látky tak zůstanou v nápoji. V hrnečku lehce rozdrťte mátové lístky a limetky nakrájené na kousky a zalijte studeným čajem s ledem. Podávat můžete dozdobený snítkou máty.
Zázvorová limonáda
Kořen zázvoru má stejně příznivců jako odpůrců. Jeho výrazná štiplavá chuť jej tak předurčuje pro roli suroviny, kterou budete milovat, nebo nenávidět. Blahodárné účinky pro organismus jsou však nesporné. Pro letní osvěžení vyvařte zázvor nakrájený na plátky ve vodě (stačí 5 minut ve vroucí vodě). Pak směs sceďte a oslaďte medem. Zchlaďte ledem a přidejte citronovou šťávu. Nápoj můžete ozvláštnit třeba trochou skořice.
Karkáde
Nápoj bohů, který je tak trochu nečaj. Připravuje se ze súdánského ibišku (seženete v klasické prodejně s čajem na váhu nebo v čajovně) a voní po višních. Ibišek zalijte horkou vodou (na jednu lžičku karkáde připadá asi 200 ml vody) a nechte vylouhovat. Po asi 10 minutách budete mít výluh sytě červené barvy. Ten sceďte, dle chuti oslaďte a poté zchlaďte ledem. Pokud budete mít chuť experimentovat, vyměňte cukr za třešňový sirup.
- lub -