Ovoce

1. Jablka a hrušky: Pokud máte tu možnost a vaše lednička disponuje odděleným šuplíkem pro ovoce a zeleninu, tak je skladujte ideálně v něm. Ujistěte se ale, že jsou suché a nedotýkají se jiných druhů ovoce.

2. Banány: Za normálního stavu stačí banány skladovat při pokojové teplotě bez výrazného přímého slunečního záření. Pokud jsou již zralé a chcete je uchovat déle, dejte je do ledničky (i když slupka zčerná, dužina zůstane dobrá).

3. Bobulovité ovoce: Jahody, maliny a borůvky ukládejte do ledničky v původním obalu nebo ideálně v uzavíratelných nádobách. Je totiž důležité, aby zůstaly co nejvíce suché a nepodléhaly tak plísním.

Zelenina

1. Listová zelenina: Saláty a další listovou zeleniny je vhodné v lednici uchovávat v uzavíratelných sáčcích nebo plastových nádobách. Takovým trikem je před uložením listovou zeleninu mírně navlhčit, zůstane tak déle čerstvější.

2. Kořenová zelenina (mrkev, řepa): Kořenovou zeleninu stačí uložit na chladné místo bez přímého přístupu slunce, například do nějaké spižírny nebo sklepa. Mnoho lednicí také disponuje přímo boxem na zeleninu.

3. Rajčata: Můžete bez obav skladovat v pokojové teplotě. Jestli-že jsou ale již příliš zralá, přesuňte je do ledničky. Před konzumací ale doporučujeme s předstihem z lednice vytáhnout, při pokojové teplotě mají lepší a výraznější chuť.

Ořechy

Víte-li, že zvládnete zakoupené nebo vypěstované množství spotřebovat v blízké době, stačí ořechy uzavřít do nádob s pevným víkem zamezujících přístup vzduchu. Byla-li úroda velmi bohatá, můžete ořechy i zamrazit a o jejich čerstvost a chuť se nebudete muset obávat. Ve výsledku je jedno o jaký druh oříšků se jedná, zda jsou to piniové, vlašské nebo mandle, postup bude vždy stejný.

Skladování potravin

Vejce

Máte-li doma chladnou spižírnu stačí vejce skladovat v ní. Pokud jste ale vejce zakoupili v obchodě, kde byla skladována v lednici, i vy je doma raději uložte do lednice. Výkyv teplot by mohl přispět k jejich zkažení.

Maso

1. Čerstvé maso: Uchovávejte v ledničce, ideálně v nejchladnější části, a spotřebujte do několika dnů. Pro delší skladování maso zmrazte.

2. Mleté maso: Mleté maso je náchylnější k pokažení, proto ho raději spotřebujete ideálně do dvou dnů od uložení do lednice. Pokud ho neplánujete použít hned tak ho můžete také zmrazit a vytáhnout až v momentě potřeby.

Káva

Kávová zrna uchovávejte v těsně uzavřené nádobě na chladném a tmavém místě, ale ne v ledničce, kde by mohla absorbovat vlhkost a pachy. Mletou kávu skladujte stejně, ale obecně platí, že byste ji měli spotřebovat co nejdříve. Časem totiž ztrácí chuť a může být více mdlá.

I když se skladování těchto základních potravin může zdát jako banální věc, mnoho lidí v ní stále dělá chyby. Špatné skladování může mít nejen negativní vliv na chuť potravin ale i jejich čerstvost a s tím spojenou zdravotní nezávadnost.

Foto: Pixel-Shot / stock.adobe.com