Do kuchyně si dnes člověk může pořídit věci, o kterých se kuchařům před pár lety ani nesnilo. Je libo domácí šunku ze šunkovaru? Nebo snad papiňák pro rychlejší vaření.
Zatímco naši předchůdci si v kuchyni museli vystačit s pár kousky nádobí, ze současné nabídky v oblasti kuchyňského vybavení přechází zrak. Zároveň už ale díky nim vaření není náročnou činností, ale příjemným relaxem. Co všechno si tedy dnes můžete pořídit do kuchyně?
Moderní „papiňák“!
Princip přípravy jídla v tlakovém hrnci se od té doby nezměnil – jídlo se i dnes dusí v páře a ve vlastní šťávě a přebytečná pára se vypouští dírkou v pokličce, respektive dnes ventilem. Mimochodem – vědělli jste, že jídlo vařené v tlakovém hrnci se uvaří až třikrát rychleji než v hrnci klasickém? Přitom si navíc zachovává vitamíny a neztrácí se přírodní minerály a chutě potravin.
Pravdou nicméně je, že klasický tlakový hrnec u mnoha žen způsoboval obavy. Ony ty vůbec první tlakové hrnce, které hučely jak vodopády a neočekávaně upouštěly páru razancí lokomotivy ale ani příliš důvěry nevzbuzovaly. Dnes už jsou ale veškeré obavy liché – otvory, kterými páry uniká, jsou totiž dva – hrnec je tedy bezpečnější a tišší – a zároveň je vylepšený materiál, ze kterého je. Pokud má hrnec navíc takzvané sendvičové dno, je ještě rychlejší a tudíž ještě šetrnější.
Pokud přemýšlíte o nákupu nového tlakového hrnce, pak si projděte nabídky na internetu. Ceny jsou tam obvykle nižší, než v kamenných obchodem. Velký výběr tlakových hrnců nabízí třeba zasilkovyobchod.cz
Bio nádobí z keramiky
Foto: Nádobí s keramickým povrchem je odolné i vůči extrémním teplotám
Keramický povrch bio nádobí snese teplotu až 450 stupňů a ani při přehřátí se z něj neuvolňují toxické výpary, které vylučují běžné nepřilnavé povrchy. Nádobí je tak vhodné k přípravě zdravých pokrmů, včetně bio stravy. Pro smažení člověk potřebuje minimální množství tuku a tučnější masa se podlévat nemusí vůbec.
Povrch nádobí je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý, jídlo se tedy nepřipaluje. Povrch nádobí navíc dobře odolává i mechanickému poškození. Velice snadno se čistí, stačí ho vypláchnout a nemusíte nic drhnout nebo leštit.
Bio nádobí se hodí na všechny typy sporáků, včetně těch indukčních, snese i časté mytí v myčce. Díky izolaci držadel navíc při manipulaci nepotřebujete chňapky –nezahřívají se.
Poctivá domácí šunka ze šunkovaru
Dnes se domácí šunkovary vrací. A není to jenom díky vlně retrománie, která nás vrací ke všemu, co jsme zažili jako děti nebo mladí. V dnešní době čím dál víc lidem záleží na tom, co jí, a odmítají šizené uzeniny plné konzervantů a náhražek z obchodů.
Foto: Šunkovar je retro, které se vrací, Vždyť kdo by si nedal výbornou šunku bez konzervantů?
Doma vyrobená šunka neobsahuje žádné chemické příměsi, žádné náhražky a člověk tak přesně ví, co vkládá do úst. Člověk navíc může experimentovat – s chutěmi, které šunka může mít.
Zapomeňte na formy, je tu silikon!
Čas předvánočního příprav je tady a je tedy třeba začít myslet i na to, jaké cukroví budete letos péct. Silikonové formy Vám pečení velice usnadní a obsahují hezké tvary cukroví - košíčky, rohlíčky, mašličky, rybičky, zvířátka, ořechy, koláčky a spousta dalších. Najednou upečete až 24 kousků, po upečení se formy lehce skladují a nezaberou mnoho místa.
Krásná keramika na zapékání i stolování
- PR článek -