Na trhu se můžete běžně setkat s dvěma typy mrazniček - skříňovou a truhlicovou neboli pultovou. Vybírat můžete také z širokého spektra velikostí, od malých padesátilitrových boxů až po šuplíkovou skříň s objemem tří sta litrů. Při výběru velikosti se rozhodujte zejména podle toho, kde bude mraznička stát a co do ní budete ukládat. Požadovaný objem lehce zjistíte podle počtu osob v domácnosti. Průměrná domácnost si vystačí se 40 až 80 litry na osobu. Pro rybáře, myslivce nebo majitele zahrad s vlastními výpěstky se doporučuje mraznička o velikosti 100 litrů na osobu.
Skříňová mraznička
Skříňové mrazničky doporučuji pro využití výhradně v domácnostech. Umožní vám dokonalý přehled o tom, jaké v ní máte zmražené potraviny. Levnější modely mají zásuvné koše, ve kterých dochází často k zamrazení potravin. Potraviny se z těchto košů navíc špatně vyjímají. U vyšších tříd se tyto problémy řeší celoplastovými zásuvkami. Některé druhy skříňových mrazniček mají na zásuvkách přímo nakreslené potraviny, které se v nich mají skladovat. Pokud tomu tak u některého modelu není, obecně se doporučuje do horních poliček ukládat čerstvé potraviny na zmrazení. Nevýhodu skříňových mrazniček je jejich malý objem a v porovnání s pultovými mrazničkami vyšší cena.
Truhlicové mrazničky
Truhlicové nebo také pultové mrazničky jsou charakteristické větším užitným objemem a nižší spotřebou energie, která souvisí s lepší izolací. Studený vzduch v dolní části mrazničky při otevření téměř neuniká. Nevýhodou je jejich nepřehlednost. Novým trendem jsou průhledné zásuvky, které přehlednost mezi zmraženými potravinami alespoň z části usnadní. Nepříjemné je, že při vyjmutí potravin, musíte být v předklonu a pokud máte menší postavu, jen stěží dosáhnete na dno. Navíc tento druh mrazniček se otevírá nahoru, tudíž horní plochu nelze využít, jak tomu často bývá u mrazniček skříňových.
Na co se zaměřit při nákupu
Jedna z prvních informací, která by vás při nákupu mrazničky měla zajímat, je její energetická třída. Energetická třída označuje náročnost spotřebiče na spotřebu elektrické energie. Měří se podle norem EU a pro každou kategorii výrobků je metodika jejího posuzování jiná. Dělí se do osmi základních tříd značených jako A až G (A jsou spotřebiče nejúspornější). U mrazniček se nejčastěji setkáte s označením A+, A, B a C.
Dále bude pro vás důležitý užitný objem. Ten se udává v litrech a určujte využitelný prostor pro uložení potravin.
Všimněte si také počtu hvězdiček (takzvaná třída mrazničky) na mrazničce nebo jednotlivé zásuvce. Pouze ty, které jsou označeny čtyřmi hvězdičkami, vám zaručí n ízkoteplotní prostor s teplotou -18 st C a nižší, ve kterém je možno zmrazit za 24 hodin minimálně 4,5 kg potravin na každých 100 l užitného objemu . Tato teplota je ideální pro správné hloubkové zmrazení potravin. V boxech se třemi hvězdičkami lze skladovat pouze potraviny předem zmražené. S mrazničkou s menším počtem hvězdiček byste se už mezi novými výrobky setkat neměli.
Při porovnávání modelů věnujte pozornost také roční spotřebě energie (kWh/rok), akumulační době, důležité při výpadku elektrického proudu (udávané v hodinách) a mrazící kapacitě ( udává, jaké množství potravin je schopen mrazák uvést ze stavu, kdy mají teplotu těsně nad nulou do zmraženého stavu s teplotou -16 stC, udává se v kilogramech za 24 hodin). Doporučuji vám také, aby vaše mraznička měla funkci zrychleného zmrazování, která urychlí zmrazování právě vložených potravin.
Nepodceňujte ani záruční dobu, kterou nabízí výrobce a která je většinou delší než zákonem stanovené dva roky.
Na co se zaměřit po nákupu
Výběrem vhodné a kvalitní mrazničky jste ještě tak úplně nevyhráli. Jak dlouho a dobře vám bude sloužit, ovlivní především to, jak se o ni budete starat. Nejdůležitější je pravidelné a správné odmrazování. Tloušťka námrazy by neměla převýšit 5 milimetrů. Odmrazování nepatří mezi oblíbené činnosti v domácnosti a zvláště v létě může být dosti problematické. Pohodlnější podmínky pro čištění si zajistíte například pořízením mrazničky odvodem vody ke kontrolovanému odtoku, který zabrání rozlití vody u spotřebiče. Tuto funkci dnes nabízí většina moderních mrazniček.
Autor: Irena Ševelová
Foto: archiv firem