Kdy se pustit do čištění?
Frekvence čištění některých domácích spotřebičů je dána tím, jaké je složení vody, kterou používáme a jaká je její tvrdost. Jde zejména o pračky, myčky nádobí či varné konvice, které jsou s vodou v přímém kontaktu. Pak jsou tu spotřebiče, jako je chladnička, mikrovlnná trouba či odsavač par, u nichž je důležité to, jak moc je používáme a od toho by se měla odvíjet intenzita naší péče.
Volte speciální prostředky
Při údržbě daného domácího spotřebiče bychom se vždy měli držet uživatelského návodu, který je u něj přiložen. Vyzkoušet můžeme nejrůznější osvědčené domácí čističe, jako je ocet nebo kyselina citrónová, ale někdy je mnohem lepší sáhnout po prostředcích, které jsou speciálně určeny pro čištění konkrétního spotřebiče.
Jak pečovat o konkrétní spotřebiče?
Pračka
Základem v péči o pračku je pravidelné čištění filtru, které bychom měli provádět několikrát ročně, ideálně co 3 měsíce. Nejde o nijak náročnou činnost, u každé pračky je však postup čištění filtru jiný, proto je dobré pracovat podle návodu. Pravidelným čištěním filtru předejdete jeho poškození a případným poruchám. Po každém praní bychom měli otřít manžetu pračky, aby nedocházelo ke vzniku plísní a zápachu. Otřít manžetu je nutné zejména v případě, kdy víte, že pračka bude delší dobu v nečinnosti. Alespoň jednou měsíčně bychom měli věnovat pozornost očištění dávkovacího šuplíku – zásobníku na prací prostředky. Usazují se na něm zbytky prášků, pracích gelů a aviváží a tyto usazeniny mohou způsobit na prádle nevzhledné fleky.
V závislosti na tvrdosti vody je třeba občas provést i odvápnění pračky. Pokud bychom to nedělali a máme doma tvrdou vodu, zanesení topného tělesa vodním kamenem na sebe nenechá dlouho čekat. Poté dojde k lokálnímu přehřátí a nevratnému poškození topného tělesa. Pokud při zapnutí pračky cítíme nepříjemný zápach, je třeba vyčistit buben. Na ten je možné použít speciální prostředky, ale stejně účinný je i hrnek octa či kyselina citrónová. Do bubnu pračky vložíme starý hadr, který nečistoty pohltí, a zapneme vyvařovací program. Životnost pračky tak bude opět o nějaký ten pátek prodloužena.
Myčka
Než vložíme nádobí do myčky, měli bychom z něj vždy odstranit zbytky jídla, protože myčka nemá možnost se sama těchto zbytků zbavit. Odstranění zbytků jídla kyselé povahy zamezí také vzniku koroze v myčce. Dále je třeba pravidelně doplňovat do myčky speciální sůl, která zamezí vytváření matných povlaků na nádobí vlivem nadměrné tvrdosti vody. Sůl je dobré doplňovat i v případě, že používáme na mytí tablety, které sůl již obsahují. V případě, že používáme tablety bez leštidla, musíme do myčky také pravidelně doplňovat leštidlo. Pravidelně čistíme také filtry a celý prostor myčky. Jednou za dva měsíce je tak vhodné použít speciální čistič myčky, který důkladně vyčistí veškeré části tohoto spotřebiče.
Sušička
Sušička je vybavena několika filtry a ty je nutné udržovat v čistotě, aby spotřebič fungoval správně a bez problémů. U každého typu sušičky jsou dané filtry umístěny jinde. Každá sušička má však jeden základní filtr a ten je nutné vyčistit po každém sušení. Ostatní filtry je pak dobré čistit tak často, jak doporučuje výrobce. Je také třeba dbát na to, aby se v sušičce nenahromadila přílišná vrstva uvolněných vláken. Vlhkým hadříkem bychom měli po každém použití přetřít těsnění dvířek.
Chladnička a mraznička
Chladnička je jeden z nejnamáhanějších domácích spotřebičů, proto je třeba mu věnovat dostatek pozornosti. Vzhledem k tomu, že do ní ukládáme potraviny, měli bychom alespoň jednou měsíčně vyndat a vyčistit veškeré šuplíky a poličky. Omyjeme je teplou mýdlovou vodou a dosucha utřeme. Důležité je také vytřít interiér chladničky a vnitřní část dveří a to nejlépe čistým hadříkem s teplou vodou a prostředkem na nádobí. Stejně pak postupujeme i při čistění mrazáku, který je však třeba nechat před čištěním odmrazit (pokud nemáme mrazák s beznámrazovou technologií). Námraza zvyšuje spotřebu, proto je třeba se jí zbavit alespoň dvakrát do roka.
Důležité je u chladničky vyčistit i odtokový kanálek nacházející se na její zadní straně, který odvádí vodu ze spotřebiče. Zamezíme tak jeho případnému ucpání. Kondenzátor, který se nachází na zadní straně, umýváme v závislosti na jeho zašpinění a nejlépe ve chvíli, kdy odmrazujeme celý spotřebič. Alespoň jednou ročně opatrně, ale důkladně, očistíme chladič lednice od prachu, protože prach omezuje ochlazování. Také těsnění chladničky je vhodní čas od času opláchnout teplou vodou.
Mikrovlnná trouba
Do mikrovlnné trouby vkládáme pouze nádobí určené pro mikrovlnné trouby - nesmí obsahovat kovy, či pokovené zdobení. Potraviny je třeba ohřívat vždy přikryté plastovým poklopem, aby se jejich kusy při ohřevu nedostaly až na tukový štítek. Pokud by došlo k jeho poškození, mohl by být nenávratně poškozen celý spotřebič. Vnitřní prostor mikrovlnné trouby je pak vhodné pravidelně čistit prostředkem určeným na nerezový povrch či speciálním čističem na mikrovlnné trouby.
Vysavač
Sáčkové vysavače nesmí být používány k vysávání hrubých nečistot, stavebního prachu, vody, mokrých předmětů apod. Mohlo by dojít ke kompletnímu ucpání filtračního systému, následnému přehřátí motoru a v krajním případě i zahoření přístroje. U sáčkových vysavačů je potřeba pravidelně měnit sáčky, u bezsáčkových vysavačů pak vyprazdňovat zásobník na prach. Sáčkové, bezsáčkové i robotické vysavače jsou vybaveny vzduchovými filtračními částmi, které se po čase používání zanesou jemným prachem. V takovém případě je vhodná výměna všech vzduchových filtrů (motorový, HEPA a další filtry). Při běžném používání v domácnosti se standardně doporučuje měnit filtry cca 1x za půl roku.
Rychlovarná konvice
Jak často je třeba čistit rychlovarnou konvici, závisí především na tvrdosti vody a také četnosti používání. Pokud máme doma tvrdou vodu, je nezbytné konvici pravidelně odvápňovat. Nejenže vodní kámen, který se na dně varné konvice usazuje, nevypadá nijak vábně, způsobuje také vyšší spotřebu elektrické energie a ohřev vody je pomalejší. Nutnosti odvápňování je možné se vyhnout nákupem filtrační konvice. Voda z ní je velmi chutná a neobsahuje vodní kámen. Běžnou rychlovarnou konvici, zejména s topnou spirálou na dně, je třeba pravidelně dezinfikovat – v prodeji jsou speciální odvápňovače, které se nalijí do konvice (tak, aby byla spirála ponořena) a obsah konvice se nechá několikrát přejít varem. Poté je třeba rychlovarnou konvici jen vypláchnout. Speciální přípravek na odvápnění může nahradit také ocet či kyselina citrónová rozpuštěné ve vodě. Dezinfekci varné konvice je třeba provádět vždy, když je varná spirála zanesena.
Trouba
Kdo má doma troubu s pyrolytickým čištěním, jednoduše jen zapne čisticí program a počká, až se vnitřek trouby sám vyčistí. Zahřátí trouby na 500 stupňů Celsia způsobí, že se veškeré připečené zbytky jídla spálí na prach. Jakmile trouba dokončí cyklus a vychladne, stačí vzít vlhkou utěrku a popel setřít. Na údržbu běžné trouby je třeba si pořídit některý z profesionálních výrobků pro hloubkové čištění trub. Odstraňují mastnotu a nánosy uvnitř trouby bez nutnosti drhnutí.
Varná deska
Během vaření se občas stane, že nám „uteče“ obsah hrnce, nebo že olej z pánve zastříká celé nejbližší okolí. Znečištěnou desku je po každém vaření třeba vyčistit. Nejprve speciální škrabkou odstraníme tvrdé usazeniny a vodní kámen a poté povrch očistíme speciálním prostředkem na sklokeramické desky.
Digestoř
U digestoří je nezbytné pravidelné čištění a výměna filtrů. Životnost recirkulačních filtrů bývá cca 6 měsíců až jeden rok, samozřejmě vždy záleží na tom, jak často a intenzivně vaříme. Jakmile se nám bude zdát, že filtr nepohlcuje pachy a ty se vrací do místnosti, je čas na jejich výměnu. Pozornost je třeba věnovat také protihlukovým kovovým filtrům, kterými je dnes vybavena téměř každé digestoř. Ty mají prakticky neomezenou životnost a lze je snadno mýt v myčce na nádobí. Některé odsavače mají indikaci nasycení uhlíkových filtrů nebo jsou vybaveny indikátorem efektu filtrace. Na povrch digestoře je nejvhodnější použít speciální přípravek, který může být na lihové bázi a skvěle odmastí a vyčistí povrchy.
Velmi účinné jsou také parní čištiče. Foto: Phillips
Žehlička
Také žehličku je třeba pravidelně odvápňovat, zejména pokud máme tvrdou vodu a používáme ji poměrně často. Jestliže nechceme, aby se nám žehlička zanášela vodním kamenem, měli bychom jí plnit destilovanou vodou, nebo vodou z filtrační konvice.
Kávovar
Pravidelné odvápňování je třeba provádět i v případě kávovaru. Neustálé používání tvrdé vody může vést k nevratnému poškození varné jednotky spotřebiče. I zde se proto může hodit filtrační konvice. Abychom si připravili chutnou kávu, je třeba stroj občas vyčistit a pokaždé vyprázdnit odpad.
Toustovač, sendvičovač, topinkovač
Tyto domácí spotřebiče bychom měli čistit po každém použití, neboť na nich ulpívají zbytky pokrmů. Sice je vyloženě nepoškodí, ale schovat takto znečištěný toustovač, sendvičovač či topinkovač na další použití je nehygienické. Vhodné je plochu spotřebiče vytřít ubrouskem, topinkovač je pak třeba zbavit drobků.
- jpa -