Od toho tu jsou klimatizované skříně na víno, které lze snadno zabudovat např. do kuchyňské linky, stěny v obývacím pokoji nebo samostatné klimatizační jednotky, které skvěle poslouží třeba v garáži.

Svojí kvalitou jsou vyhlášené výrobky z Francie (inu, vinařská země se pozná). Klimatizované skříně EuroCave si našly cestu na český trh a slouží nejen v gastronomických zařízeních. Stávají se totiž nedílnou součástí bydlení těch, kdo mají víno rádi a rádi se o něj starají. Skříně slouží nejen k uchování vína, ale jsou i typy, které se postarají o doutníky. Mají antivibrační zařízení, sklo s UV filtrem, kvalitní osvětlení… Může jít o solitérní jednotky, ale k mání jsou i náročné sestavy a ušlechtilé dřevo, z něhož jsou vyrobeny, může dokonale doladit vzhled interiéru bytu.

Perfektní klimatizační jednotky zase mohou sloužit ve sklepě či v garáži. Oba způsoby uchovávání mají společnou mj. nízkou energetickou náročnost a hlučnost.

 
Skříň jako prvotřídní sklípek

Klimatizované skříně mohou být jednozónové, dvouzónové, třízónové či vícezónové. Jednozónová skříň napodobuje klima sklípku, je vždy po ruce při teplotě vnějšího prostředí v rozmezí od 0°C do 35°C. Poskytne vínu ochranu v naprosté temnotě, díky které bude moci během let dozrávat k plnému aroma a harmonické chuti.

Jak pracuje třízónová klimatizovaná skříň? Uprostřed je teplotní zóna s 12°C pro archivaci bílého a červeného vína, nahoře je přihrádka s 18°C pro lahve červeného vína, dole je prostor k chlazení lahví sektu při 6°C. Není problém mít i   pro neočekávanou návštěvu něco dobrého a správně vychlazeného.

Vícezónová klimatizovaná skříň má až 10 teplotních zón, jejichž teplotu si sami můžete volit: od 18° C nahoře pro červené víno až k 6°C pro šampaňské dole. Prostě něco pro fajnšmekry - ideální spojení vinného sklepa a stolu.

 
Elegance, dřevo, kombinace

Klimatizované skříně lze spolu kombinovat do nábytkových stěn, jindy je můžeme mít jako vestavěný nábytek, jež se hodí do každého prostředí - do kuchyňských linek či nejrůznějších pultů. Design je takový, aby se   mohly kdykoli postavit samostatně. Některé modely skříní na víno lze jednoduše (a prakticky) kombinovat se skříněmi na sýry a na doutníky. Pohledem dovnitř se potěší oko gurmána a vám se podaří uchovat všechny, i ty nejcennější vlastnosti uvnitř uskladněných pokladů.

Jak mohou skříně vypadat? Možností je nespočet. Masivní ušlechtilé dřevo, dveře z masivního dřeva nebo na přání i izolační dveře z dekorativního kouřového skla s ochranou proti ultrafialovému záření. Běžně skříně. Lze si vybrat jednozónovou či vícezónovou skříň, skříň s barem, s přihrádkou na sklenice, nejrůznějšími typy regálových systémů a přizpůsobit k již pořízenému nábytku. Fantazii se meze nekladou. Samozřejmostí je tichý provoz a nízká energetická náročnost.

 
Jak skříň pracuje?

U klimatizovaných skříní EuroCave termostaty řídí dvojitý okruh tepla a chladu, jež zajišťuje všechny korekce, které jsou pro zachování stálé teploty nutné. Čidla zaznamenávají všechny změny, které by mohly mít vliv na vnitřní klima skříně - a tím i na víno , či doutníky. Ve skříni dochází k neustálé obnově vzduchu, ten prochází filtrem s aktivním uhlím, a zabezpečována je asi 70% relativní vlhkost vzduchu.

 
Jak skladovat víno nebo doutníky? Klid ano, světlo ne

Víno  a doutníky milují klid, chladno a vlhkost, jejich nepřítelem jsou např. UV-záření, vysoká a nestálá teplota, vibrace. Víno žije a dýchá přes korek a stárne ve vlastních chemických procesech. Doutník si může vůni a čerstvost uchovat jen v přesné vlhkosti.

Kvalita vzduchu ve skladovací místnosti je důležitý faktor pro konzervaci. Musí se bezpodmínečně zajistit konstantní výměna vzduchu odfiltrovaného od škodlivin tak, aby cizí pachy neměly negativní vliv na uskladněné produkty. Uhlíkový filtr stačí měnit jedenkrát ročně.

Změny a vysoké hodnoty teploty jsou pro víno, sýr i   doutníky nebezpečné. Víno nesmí stárnout při příliš vysoké teplotě. Rozpínání a stlačování vlivem změn teploty mění množství vína - a to ztrácí svoji organickou vitalitu.

Optimální vlhkost vzduchu je dalším faktorem. Příliš suchý vzduch má za následek vysychání ochranné vlhkosti z vinného korku a doutník vadne jako suchý list. Pokud je příliš vlhko, ničí se etikety a doutník hnije.Ve skříních EuroCave panuje ideální relativní vlhkost vzduchu 70%. Přirozený trvalý přísun vzduchu konzervuje chtěnou kondenzací na vnitřních stěnách korků a na tabákovém listu. Obdrží vlhkost, ale přitom dýchají.

Aby víno mohlo harmonicky stárnout, nesmějí vibrace přerušit chemické procesy molekul. Vibrace způsobují mechanický neklid, který může mít i na ta nejlepší vína fatální dopady.

Skříně jsou proto chráněny proti vibracím - např. regály jsou uloženy na vlastních gumových náraznících a válcích, zajištění je např. u kompresoru. Důležité je uskladnit víno tak, abyste dobře viděli na etikety.Světlo s jeho UV složkou projde dlouhodobě i tím nejtmavší zeleným sklem lahví a vede k oxidaci tanninu. Dveře klimatických skříní   světlo nepropouštějí. Klimatizované skříně   vnitřní teplotu udrží konstantní, a to i tehdy, pokud teplota vnějšího prostředí dosáhne 35°C.

Klimatizované skříně jsou šité i   pro uchovávání a zrání doutníků. Zaručí konstantní teplotu ve vnitřním prostoru, lze ji nastavit v rozmezí mezi 10°C a 17°C. A to i tehdy, když vnější teplota prostředí vystoupí na 35°C.  

Ochutnat i ta nejdražší vína   - není problém Nekupovat zajíce v pytli u zvláště drahých vín, nebo ochutnat novinky již není problém. Zařízení Vin au Verre umožňuje čepování 4 lahví bílého v teplotě 6-10 st C a 4 lahví červeného v teplotách 15 –19 st C . Víno je přitom uchováváno ve zvláštní atmosféře, která udržuje víno kvalitní po dlouhou dobu.      

Klimatizace: do sklípků, sklepů i garáže

Pokud nemáte ve sklípku optimální podmínky pro vaše víno, pomoc je nablízku. Totéž platí, pokud chcete víno skladovat v „obyčejném“ sklepě. A pomocnou ruku najdete i v případě, že   pro vaše oblíbené víno nezbývá než vzít zavděk garáží nebo nějakým přístavkem. Jsou tu totiž klimatizační jednotky, které téměř kdekoli zajistí optimální klimatické podmínky pro vinotéku a udrží teplotu v rozmezí od 8° C do 14° C.

Vlhkost vzduchu musí být výš než 50 procent. Příliš nízká vlhkost vede k vysoušení korkových zátek a ty se stávají porézními. Vzduch tak může způsobovat oxidaci vína.

Důležité je větrání – nejlépe pomalé a stálé. Ve vlhkém prostředí s nedostatečným větráním může víno zatuchnout a mohou se vyvinout různé nežádoucí pachy. Klimatizační jednotky EuroCave dokáží i prostředí zvlhčovat, nebo odvlhčovat.

Aby byla naše nabídka kompletní, dodáváme i různé druhy regálů pro skladování. Je to dubový exkluzivní systém Modulotheque , nebo výsuvný regálový systém pro uložení dřevěných přepravek Modulorack.

Do sklepů s větší vlhkostí dodáváme praktické regály Hydroton, které umožňuji sestavit variabilní stěnu včetně výplní rohových prostor, nebo systém CAVO.

- PR článek -