1. Chladnička / mraznička nesmí být nikdy umístěna vedle zdroje tepla (sporáku, tělesa ústředního topení nebo na přímém slunečním světle).
2. Odstavte ji od stěny, aby byla umožněna cirkulace vzduchu.
3. Do chladničky se nesmí nikdy dávat horké jídlo. Může to nejen narušit teplotu, ale také způsobit nárůst množství bakterií v potravinách, které již v chladničce jsou.
4. Je třeba pravidelně utírat vnitřek chladničky vodou, do které lze přidat trochu octa, protože ocet odstraní nepříjemný zápach a působí antisepticky, nebo trochu jedlé sody, která změkčí vodu a má alkalické vlastnosti, čímž odstraní nečistoty.
5. V případě výpadku sítě neotvíráme dveře chladničky / mrazničky, protože se tím uvnitř zvyšuje teplota. Pokud je mraznička zcela naplněna, potraviny zůstanou čerstvé po dobu 2 až 4 dnů (podle velikosti mrazničky). Pokud je mraznička naplněna jen z poloviny, potraviny zůstanou zmrazené pouze po dobu 24 hodin. Akumulační doba je uvedena u každé chladničky.
Čištění mrazničky a její odmrazení
Mrazničku je třeba vyčistit, když vrstva ledu dosáhne tloušťky asi 0,5 cm.
Při čištění mrazničky vyjměte potraviny, zabalte je do novin a položte je těsně vedle sebe.
Umístěte do mrazničky velkou nádobu s horkou vodou a zavřete ji (nádobu je třeba postavit na dřevěnou podložku).
Pro odstranění ledu lze také použít fén na vlasy.
Po odstranění ledu je třeba všechny oddíly mrazničky umýt vodou s přídavkem octa nebo jedlé sody.
Užitečná je i beznámrazová technologie Frost Free. Námraza totiž vzniká z důvodu proudění vlhkého vzduchu, který zkapalní, a poté zmrzne na potravinách a stěnách mrazničky. Díky speciálnímu odvětrávacímu systému chladniček Electrolux, jež odsaje z mrazničky vlhký vzduch, se námraza nemá z čeho tvořit. I pouhým pohledem tak zjistíte, jaké potraviny v koších uchováváte. Výhodou nových chladniček je energetická třída A.
Text: Lucie Krejbichová
Foto: Electrolux
- Tisková zpráva -